MF DNES

Metnar: Škrty se výsluh vojáků nedotknou

-

PRAHA Ministerst­vo obrany nebude v rámci hledání úspor měnit podmínky výsluh vojákům. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) to řekl v televizi Prima. Zdůraznil při tom, že úspory se hledají v civilní části ministerst­va a nedotknou se české armády ani vojáků.

Předsedkyn­ě sněmovního výboru pro obranu Jana Černochová (ODS) v pořadu Partie uvedla, že se na ni s dotazem, zda se bude měnit jejich služební zákon, obrací řada vojáků. „Nechystáme žádnou legislativ­ní změnu a nechceme otevírat zákon o vojácích z povolání a tyto výsluhové nároky měnit, v žádném případě ne,“ujistil Metnar.

Na výsluhový příspěvek má nárok voják po 15 letech služby, dostává pak procenta z průměrného měsíčního hrubého platu. Po 15 letech je výsluha pět procent a podle odsloužený­ch let může dosáhnout až maximálně 55 procent. Ve zvláštních případech, třeba u letců nebo vojáků sloužících v zahraniční operaci, může dosáhnout až 60 procent platu. Výsluhu mohou vojáci v záloze dostávat, než dosáhnou důchodovéh­o věku. Pokud je výsluha poté vyšší než starobní či invalidní důchod, dostane voják k důchodu i rozdíl mezi oběma částkami.

Metnar i Černochová se shodli, že vojákům je třeba vytvořit dobré podmínky. „Lidé musí vědět, že pokud nyní uzavřou kontrakt na dalších sedm let, nehrozí jim zhoršení podmínek pro výsluhové nároky,“uvedla Černochová. Obavy o osud výsluh odmítala před rokem i Metnarova předchůdky­ně Karla Šlechtová (za ANO). (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia