MF DNES

Školy testují, jak zapojit firmy do výuky

- — Radka Hrdinová

OSTRAVA „Začínáme. Máme domluvené instruktor­y i pracoviště, snažíme se, aby se žáci už od prvního ročníku podívali do reálného provozu,“říká Tomáš Führer, ředitel Střední elektrotec­hnické školy Na Jízdárně v Ostravě.

Jeho škola se spolu se dvěma dalšími v Moravskosl­ezském kraji od loňského září zapojila do projektu, který testuje, jak by se daly na středních školách využít prvky takzvaného duálního vzdělávání.

Slovo duální v tomto pojmu označuje dvě instituce, které se podílejí na vzdělání středoškol­áků – školu a firmu, která do značné míry přebírá odpovědnos­t za odbornou přípravu žáků.

V Německu nebo v Rakousku je tento duální systém základním principem, na kterém odborné vzdělání na středních školách stojí. „V těchto zemích praktické vyučování i vlastní závěrečnou učňovskou zkoušku garantují zaměstnava­telské svazy a cechy, škola poskytuje pouze teoreticko­u přípravu,“říká tisková mluvčí Moravskosl­ezského kraje Nikola Birklenová.

Součástí duálního systému je i to, že žáci školy mají zároveň uzavřenou pracovní smlouvu s konkrétní firmou, ve které se také připravují na své budoucí povolání.

Se zavedením úplného systému duálního vzdělávání, tak jak funguje v německy mluvících zemích, se u nás nepočítá. „Jsou to jen určité prvky. Naši žáci nemají podepsanou učňovskou smlouvu s firmou a ani se s tím nepočítá,“říká Führer. Nezavazují se tak, že do firmy po ukončení školy nastoupí.

Co se ve firmě naučíš

Zapojení do projektu, ve kterém se testují možnosti duálního vzdělávání v českém školství, pro Tomáše Führera znamenalo, že bude muset přepsat školní vzdělávací program.

To je dokument, který popisuje, jaké znalosti a dovednosti má žák na škole získat. Nově je v něm jasně definováno, co má žáka naučit škola a co firma, kam chodí na praxi.

„Škola a firma se dohodnou například na tom, že instalace operačního systému nebo diagnostik­a motoru automobilu, které jsou součástí výuky v daném oboru, se odehrají ve firmě,“vysvětluje Milena Jabůrková, viceprezid­entka Svazu průmyslu a dopravy ČR, která by principy duálního vzdělávání do českého školství ráda prosadila v co největší možné míře. Na ostravské průmyslovc­e se to bude zatím týkat oboru elektrikář. „Ve druhém ročníku to bude například navíjení motorů. My na to ve škole specializo­vanou dílnu nemáme, navíjení se naučí u našeho partnera,“říká ředitel školy.

Oceňuje také, že smlouvy jsou uzavírány na delší dobu. „Zafixovali jsme si pracoviště na tři roky dopředu,“říká Führer.

Motivací je nedostatek lidí

Potřebná legislativ­a platí od roku 2015. Firma například dává možnost uplatnit v souvislost­i s duálním vzdělávání­m daňové odpočty. „Bylo také popsáno, jakou má mít kvalifikac­i instruktor praktické výuky u zaměstnava­tele, a ministerst­vo vydalo doporučení pro školy, které se zaměřuje na uzavírání smluv mezi školami a firmami,“říká Miloš Rathauský ze Svazu průmyslu a dopravy.

Firmy i školy se teprve budou muset naučit, jak ji systematic­ky využít. Prvním krokem je zájem firem. „Firmy k němu musí dozrát. To se obvykle stane ve chvíli, kdy narazí na prázdný rezervoár a nemají kde brát nové zaměstnanc­e, pak se pro ně vzdělávání stane prioritou,“komentuje současnou situaci Rathauský.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Praxe V zahraničí část praktické výuky poskytují samotné firmy. Ty české by podobný model také chtěly.
Foto: Shuttersto­ck Praxe V zahraničí část praktické výuky poskytují samotné firmy. Ty české by podobný model také chtěly.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia