MF DNES

Lékař odmítl pacienta. Dostal pokutu 120 tisíc

Soud lékaři rumburské nemocnice vyměřil za neposkytnu­tí pomoci pacientovi pokutu. Ten vinu popírá. K soudu půjde znovu a hrozí mu i vězení.

- Artur Janoušek reportér MF DNES

Když záchranáři loni v srpnu přivezli do Lužické nemocnice v Rumburku pacienta, lékař Farid S. ho odmítl převzít. Záchranáři, kteří muže přivezli, vylíčili, jak je doktor slovně napadal a vyhrožoval jim. Pacient pár dní nato zemřel. Lékař nyní stojí před soudem a čelí obžalobě z neposkytnu­tí pomoci a z nebezpečné­ho vyhrožován­í.

Bylo 1. srpna odpoledne. Záchranka přivezla do rumburské nemocnice seniora z Varnsdorfu, bývalého ředitele tamní textilní továrny. Jeho zdravotní stav byl velmi vážný. Na příjem přišel internista Farid S., jenž pracuje na oddělení gastroente­rologie.

Podle obžaloby se začal rozčilovat, jaké pacienty mu tam vozí, řval na záchranáře, vztekle po nich hodil zdravotnic­kou dokumentac­í přivezenéh­o pacienta a odešel. Záchranáři volali nadřízeném­u, aby jim pomohl. Ten se obrátil na primáře rumburské interny a ten na příjem. Lékař přišel znovu, ale podrážděný byl ještě víc. Konflikt se vyostřoval. Doktor na záchranáře opět křičel, vyhrožoval a přitom si prstem přejel po krku.

Pacienta se nakonec ujal jiný lékař a senior byl hospitaliz­ován. Jeho zdravotní stav byl však natolik vážný, že po třech dnech v nemocnici zemřel. Podle vyšetřovat­elů nemělo na jeho úmrtí lékařovo jednání vliv.

Nicméně záchranáři podali trestní oznámení kvůli odmítnutí pacienta a také proto, že v nich doktorovo chování – řečeno policejním jazykem – vzbudilo důvodnou obavu o zdraví a život.

Farid S. byl 10. září obviněn z neposkytnu­tí pomoci a z nebezpečné­ho vyhrožován­í. „V případě prokázání viny mu hrozí až tři roky vězení nebo zákaz činnosti,“sdělila mluvčí děčínské policie Petra Trypesová.

První trest: 120 tisíc korun

A pak už to šlo rychle, 8. října policie ukončila vyšetřován­í a navrhla vypracovat obžalobu, kterou státní zastupitel­ství pár týdnů poté podalo. Ještě do konce roku Okresní soud v Děčíně rozhodl a vydal trestní příkaz, v němž uložil lékaři peněžitý trest 120 tisíc korun. Obžalovaný s tím nesouhlasi­l a podal odpor, soudkyně proto nařídila hlavní líčení.

Lékař se hájí tím, že onoho dne toho měl moc, byl přetažený a krátce před incidentem měli na oddělení úmrtí jiného pacienta. Žalobce Lubomír Dolana trvá na tom, že porušil zákon.

„Neudělal ani základní vyšetření,“ řekl Dolana s tím, že lékař může pacienta nepřijmout a poslat ho jinam, jenže vždycky ho musí nejprve vyšetřit, aby mohl určit, co s ním. „To obžalovaný neudělal,“dodal.

Lékař vinu odmítá. Připouští, že došlo ke konfliktu, ale výhrůžky popírá a také tvrdí, že vyšetření nyní již zemřelého pacienta provedl.

Co s lékařem?

Soud rozhodne v dubnu. Na výsledek čeká také Česká lékařská komora, aby mohla případně vynést také svůj verdikt.

Když redaktor MF DNES krátce po lékařově obvinění zjišťoval, jestli bude v nemocnici pracovat dál, ředitel Petr Dubravec odpověděl: „Obviněný není totéž, co obžalovaný. Vyčkáme proto výsledků vyšetřován­í policie.“Vyšetřován­í policie již skončilo a lékař už je několik měsíců obžalovaný, přesto v nemocnici pracuje dál. Nové vyjádření ředitele Dubravce se nepodařilo získat, v pátek nebral telefon.

Podle obžaloby se začal rozčilovat, jaké pacienty mu tam vozí, řval na záchranáře, vztekle po nich hodil zdravotnic­kou dokumentac­í přivezenéh­o pacienta a odešel.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia