MF DNES

Peking ulovil v Evropské unii první velkou „rybu“– Itálii

Itálie se jako první člen skupiny zemí G7 zapojí do čínské Hedvábné stezky.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

ŘÍM Čínský prezident Si Ťin-pching si může gratulovat. Pro své hýčkané „dítě“– mamutí iniciativu Pás a stezka – ulovil v Evropě první skutečně velkou „rybu“.

Itálie, třetí největší ekonomika eurozóny a člen skupiny nejvyspěle­jších zemí G7, má jeho grandiózní­mu projektu dodat před světem patřičný lesk. Událost lze navíc chápat i jako symbolický políček Donaldu Trumpovi, a to právě v době, kdy Čína vede s Amerikou lítou obchodní válku. Úlovek velké západní demokracie je za této situace pro Peking dvojnásob cenný.

O víkendu, během třídenní návštěvy Itálie, podepsal Si Ťin-pching s italským premiérem Giuseppem Contem příslušné memorandum a řadu dalších obchodních dohod. „Je to vlak, který si Itálie nemůže dovolit nechat ujet,“prohlásil poté její ministr financí Giovanni Tria.

To, proč Řím s radostí skáče na čínskou palubu, je na jednu stranu pochopitel­né. Její ekonomika pláče, ani po deseti letech se nedokázala dostat na předkrizov­ou úroveň a země zoufale hledá nové zdroje financován­í. Čína se jeví jako spása.

Říše středu dosud v Itálii investoval­a dosti skromně, totéž lze říci i o vzájemném obchodě. Například v Německu jsou čínské investice desetkrát vyšší, a to přesto, že v Itálii

žije nejvíce Číňanů v Evropě. To se nyní má zásadně změnit, slibuje Si Ťin-pching. V prvé fázi se to má týkat zejména italských přístavů.

Rozhodnutí zadlužené Itálie posílit vazby na asijského obra znepokojil­o západní spojence. Mluvčí americké Národní bezpečnost­ní rady Garrett Marquis vyzval Řím, aby nelegitimi­zoval „marnivý čínský projekt“. „Je to iniciativa pro Čínu,“dodal. Řím svým nadbíháním Pekingu rozezlil i Brusel, který se právě v této době snaží členské státy sjednotit ke společnému postupu vůči čínským investicím v Evropě. Panuje obava z rostoucího mocenského vlivu Číny. Státy jako Francie či Německo se snaží prosadit přísnější kontrolu toho, kam ještě Číňany pustit, jiní – Portugalsk­o, Řecko či státy střední Evropy včetně Česka – zaujímají shovívavěj­ší postoj.

Mnozí experti nyní soudí, že italské naděje vkládané do Číny budou zklamány, a také to, že země riskuje víc než jen hněv Evropské unie či Donalda Trumpa.

„Už víme, že takové dohody s Čínou mívají omezený dopad,“soudí Agatha Kratzová z nezávislé analytické společnost­i Rhodium Group. „Itálie podstupuje velké politické riziko pro jen nepatrný zisk,“tvrdí analytička Lucrezia Poggettiov­á.

Zkušenost je taková, a učinila ji po světě už řada zemí, že čínské investice rozhodně nejsou žádnými milodary. Naopak mohou otevřít bezednou dluhovou past, protože Peking bude pochopitel­ně chtít vložené peníze vrátit. Nejde však jen o dluhy, státy mohou upadnout do značné závislosti na Číně, jež pak bude moci tahat za nitky, jak se jí to bude hodit. Právě tohle je podle některých politologů hlavním cílem čínské strategie. Projekty jsou navíc realizován­y za účasti čínské smluvní strany, takže Peking se často vlastně jen snaží uplatnit své nevyužité výrobní a stavební kapacity v zahraničí. Zdá se, že tato forma spolupráce je výhodná v prvé řadě pro Čínu.

Ostatně i v samotné Itálii vyvolala dohoda o spolupráci s Čínou vášnivé třenice ve vládní koalici. Ministr vnitra Matteo Salvini, šéf protiimigr­ační Ligy, se se Si Ťin-pchingem odmítl setkat a varoval: „Čína chce kolonizova­t naše trhy.“

 ?? Foto: Reuters ?? Úsměvy Si Ťin-pching a Giuseppe Conte během setkání.
Foto: Reuters Úsměvy Si Ťin-pching a Giuseppe Conte během setkání.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia