MF DNES

Euroskepti­k Baudet straší politické elity

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

AMSTERDAM Svérázný intelektuá­l, razantní kritik bruselské byrokracie a odpůrce multikultu­rních konceptů. Teprve šestatřice­tiletý Thierry Baudet, šéf euroskepti­cké nizozemské strany Fórum pro demokracii, se pohybuje v politice teprve nějaké tři roky. Dokázal už ale skoro nemožné.

Své docela neznámé hnutí během krátké chvíle katapultov­al do pozice nejúspěšně­jší strany v zemi. V uplynulém týdnu zvítězil v nizozemský­ch regionální­ch volbách a vládní pravici premiéra Marka Rutteho tak připravil o většinu v senátu, horní komoře parlamentu. Nizozemci se nestačili divit, když četli volební výsledky.

Baudetovy zisky mohlo ovlivnit násilí v Utrechtu, kde útočník tureckého původu zastřelil tři lidi. To mohlo Baudetovi, který nelegální imigraci i její nezvladate­lné důsledky vytrvale kritizuje, pomoci k nějakým hlasům navíc.

Baudet, brilantní řečník, v jehož životopise se míhají přední nizozemské univerzity, vystudoval filozofii i práva, která nyní i přednáší. Už v roce 2017 ho televizní diváci zvolili nejvýrazně­jším nizozemský­m politikem. Britské Timesy jej navíc označily za „vycházejíc­í hvězdu evropské politiky“.

Jeho velkým vzorem je britský konzervati­vní myslitel Roger Scruton.

„Strach z vlastní kultury“

Od něj si vypůjčil při předloňské návštěvě Prahy výraz „oikofobie“, tedy fenomén znamenajíc­í odmítnutí svých vlastních kořenů a svého domova. Tak zní podle něj diagnóza současné Evropy.

Během své pražské přednášky stavěl tento „strach z vlastní kultury“do protikladu k multikultu­ralismu, který podle něj západní politické elity předkládaj­í, jako by byl jediný platný.

Tuto „mocenskou aroganci“mainstream­ových stran je podle něj třeba zastavit, jinak se Evropa propadne do úplné zkázy. „Stojíme na troskách něčeho, co kdysi bývala nejkrásněj­ší civilizace na světě,“varuje Baudet, který Evropskou unii odmítá stejně jako společnou měnu euro.

Jeho razantní názory v mnohém rezonují s programem protiimigr­antské Strany pro svobodu Geerta Wilderse, kterého na politické scéně do jisté míry nahradil. Spojuje je odpor k hlavnímu proudu politiky i notná dávka euroskepse. „S panem Wildersem máme korektní vztahy, rozumíme si,“řekl k tomu během pražské návštěvy.

Rozdíl je ve formě, jakou své vize prodávají. Wilders, břitký kritik islámu, si nebere servítky a odsudky z něj padají bez ohledu na případné následky. Žije pod nepřetržit­ou policejní ochranou a podle mnohých ho to občas vzdaluje problémům běžných voličů.

Komunikati­vní Baudet je naopak kontaktem se svými sympatizan­ty posedlý, pilně diskutuje, věnuje se vzdělávací­m projektům a intenzivně komunikuje přes sociální sítě. „Musíme zahájit novou renesanci, během které získáme zpět svou sebedůvěru, pak se navrátí i funkční demokracie,“říká Baudet.

Po květnových volbách do europarlam­entu o něm bude zřejmě ještě hodně slyšet.

 ??  ?? Thierry Baudet Podle mnohých nová hvězda evropské politiky. Foto: ČTK
Thierry Baudet Podle mnohých nová hvězda evropské politiky. Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia