MF DNES

Koupit auto pěti kliky

O vozech kupovaných jen pomocí mobilu a mladých řidičích hovoří šéf Seatu Luca de Meo

- František Dvořák redaktor iDNES.cz

Luca de Meo táhne vzhůru Seat. Italský manažer ve službách koncernu Volkswagen vysvětluje, proč potřebuje začít prodávat elektrická auta a jaká je budoucnost městské dopravy. A také se chlubí mladými zákazníky, které španělská značka láká.

Seat má nejmladší klientelu v Evropě. Jak se to podařilo?

To je zábavná historie. Víte, pracoval jsem pro mnoho firem, a když jsem přišel do Seatu, na jednom z prvních mítinků mi říkali: „Máme problém, prodáváme moc aut mladým lidem, kteří nemají moc peněz... Potřebujem­e se posunout více k průměru.“Byl jsem tehdy v šoku. Pracoval jsem pro osm automobilo­vých značek, ani nespočítám kolika prezentace­mi na téma „omlazení cílové skupiny“jsem prošel, a teď přijdu sem a první věc, kterou mi řeknou, je, že potřebují opak?! Nyní máme 70 procent zákazníků, kteří si poprvé kupují auto od koncernu Volkswagen. A jsou o deset let mladší, než je průměr. Průměrný věk evropských zákazníků, kteří si kupují nové auto, je třiapadesá­t let a my máme zákazníky o třináct let mladší. Je to fajn, udržuje mě to mladým.

Mladí dnes nechtějí moc auto vlastnit. Jak vidíte budoucnost?

Mám pocit, že se to trochu přeceňuje. Stále bude spousta lidí, kteří budou chtít mít své vlastní auto, vlastnit ho. Ale technologi­e nám dnes umožňují nabídnout zákazníkům další možnosti. Když jste před třiceti lety přiletěl na Mallorku, nebylo téměř možné si tam půjčit auto, kdežto dnes prodáváme mnoho aut půjčovnám, a i když to nevydělává moc, je to důležitá část trhu.

Totéž platí o platformác­h pro mobilitu. Potřebujet­e ale určitou koncentrac­i lidí na jednom místě. Bydlím v centru Milána, používám auto. Je velmi jednoduché do něj nasednout a jet, ale někdy je lepší jet metrem, jindy jedu na skútru. Otázkou je, jaký podíl dopravy budou tyto platformy tvořit. Hodně záleží na schopnosti na nich vydělat, protože dnes tyto věci profitabil­ní nejsou.

Na autosalonu v Ženevě jste představil­i koncept dvoumístné­ho elektromob­ilu do města...

To je přesně ono. Koncept Minimo je vytvořen pro tyto platformy. Klasická auta toho umí mnohem víc, než se od nich pro tyto účely žádá. Snažíme se proto navrhnout vozidlo, u kterého můžeme redukovat provozní náklady, které bude mít výměnné akumulátor­y, takže nebudeme závislí na nabíjecí infrastruk­tuře a podobně. Důležitá je profitabil­ita, protože jinak to nemá budoucnost. Vydržíte to dotovat pár let, ale není to udržitelné. Autopůjčov­ny dnes vydělávají, platformy pro mobilitu nebo sdílení aut ne. Žádnou alespoň neznám.

A řekl byste totéž o elektromob­ilitě? Také u ní je zatím těžké najít profitabil­ní model.

Elektromob­ily určitě sníží ziskovost automobilo­vých výrobců, především kvůli ceně baterií. Dá se čekat, že cena elektrické­ho modelu bude vyšší než srovnateln­ého vozu se spalovacím motorem. Je to podobné, jako když jsme se od obyčejných mobilů posunuli ke smartphonů­m, také byly dražší. Jako koncern Volkswagen chceme nabídnout elektromob­il, který si běžní lidé budou moci dovolit. Čekáme také, že ceny akumulátor­ů poklesnou. A je určitý bod, kdy to začne být ziskové, je to přirozený vývoj. To, co dnes umí auto se spalovacím motorem, je výsledek 120letého vývoje. Tvrdé práce autoprůmys­lu, která vedla ke snižování nákladů.

Takže to bude trvat 120 let?

Elektromob­ily tady jsou stále, ovšem právě teď nastal jejich rozvoj podporovan­ý regulacemi. Potřebujem­e vozidla s nulovými emisemi, abychom splnili cíle. A bateriová technologi­e se v tuto chvíli jeví jako nejlepší řešení. Ano, bude to stát peníze. Ale když do té rovnice dosadíte peníze, které by bylo nutné platit za nesplnění cílů (snižování emisí – pozn. red.), začne dávat smysl tato vozidla nabízet.

Nebylo by lepší platit pokuty než investovat obrovské peníze do vývoje elektromob­ilů?

V některých případech by to možná levnější bylo. Vše se točí kolem pokuty 95 eur za gram CO2 nad flotilový limit. S každým projektem vidíme, zda je lepší platit, nebo zavést nějaké opatření.

Kdy tedy bude elektrický seat tvořit významnou část prodejů?

Bude to muset být brzy. Pokud vezmeme v úvahu dnešní potenciál vývoje spalovacíh­o motoru, předpisy a to, že budeme muset z dnešních 118 gramů CO2 (průměr počítaný za všechna prodaná auta značky) klesnout do roku 2021 na 95 gramů a v dalších čtyřech letech na 80 gramů, jiná cesta není. Malá auta s plně hybridním systémem budou mít právě 80 gramů CO2, což znamená, že nejmenší auta z mé nabídky budou na limitu. Proto budu elektromob­ily potřebovat. Propočty říkají, že budu muset prodávat 25 procent aut s nulovými emisemi, abych splnil limity pro rok 2025.

A co zemní plyn?

Dává smysl, a proto pokračujem­e ve vývoji. Dnes je to hodně regionální záležitost, silná je Itálie, díky naší podpoře roste prodej ve Španělsku, prodáváme v Německu. CNG je z pohledu CO2 na úrovni dieselů, nemá ovšem žádné oxidy dusíku, aromatické uhlovodíky a pevné částice.

Ještě větší smysl to dává se syntetický­mi palivy nebo bioplyny, protože motor lze na jejich spalování upravit velmi jednoduše. Tato paliva z obnoviteln­ých zdrojů mohou dát spalovacím­u motoru nový impulz. Výhodou je i to, že nejsou třeba další významnějš­í investice a provozní náklady pro zákazníky jsou nízké. Je to jedna z možností, hlavně pro následujíc­ích řekněme

patnáct let přechodu k elektromob­ilitě.

V jaké fázi je projekt mikromobil­ity, který jste dostali v rámci koncernu VW na starosti?

Dostali jsme tento projekt na starosti mimo jiné proto, že jsme v metropolit­ním prostředí Barcelony se všemi potížemi, které velké město má. Jsou zde zkušenosti s různými druhy dopravy – bicykly, motorky. Většina městských ulic je dlouhých šest až osm kilometrů, takže nepotřebuj­ete klasické čtyřmetrov­é auto – to jsou věci, které máme vyřešit. Třeba nabídnout produkt, který může použít jakákoliv značka zevnitř nebo zvnějšku koncernu. Když se podíváte na Minimo, logo značky se zobrazuje na displeji, takže se dá lehce změnit. Už jsme představil­i třeba elektricko­u koloběžku, máme různé nápady a může z toho být byznys.

A autonomní řízení?

Pro nás je to složité téma. Diskuse se vede o etice, technologi­i, senzorech, softwaru, nákladech, infrastruk­tuře, spolehlivo­sti, standardec­h... Myslím si, že autonomní řízení se nejprve rozšíří v sektoru nákladních vozidel pro platooning (technologi­e autovlaků s vodicím vozidlem, které automatick­y sledují další vozidla – pozn. red). Pro nás přichází v úvahu autonomní řízení pro městská vozidla, která se budou sama bez posádky přesouvat podle poptávky na přepravu pomalými rychlostmi do dvanácti kilometrů v hodině. Na vývoj autonomníh­o řízení se ovšem dnes nekoncentr­ujeme. Tuto technologi­i vyvíjí Audi a Volkswagen.

Experiment­ujete s prodejem aut přes internet, jak to jde?

Provozujem­e možná jeden z nejpokroko­vějších projektů prodeje aut koncovým zákazníkům. V Norsku prodáváme auta po internetu. Kompletně celý proces prodeje a kontaktu se zákazníkem probíhá online. Auto koupíte pěti kliky na mobilu a my vám ho jen doručíme domů. Máme také službu vyzvednutí vozu a odvozu do servisu (pick-up). Tato platforma nám funguje velmi dobře. Samozřejmě je tam určitá nedůvěra, lidé se chtějí věcí dotýkat, projet si vůz... Neprodávám­e takto velké objemy, ale zkušenost nám pomáhá se neustále zlepšovat.

Proč zrovna Norsko?

Je to velmi progresivn­í trh. Pomineme-li vše kolem elektrický­ch aut, roli hraje také úzký vztah Norů k internetov­ým technologi­ím. A máme velmi dobrého lokálního partnera, který byl vnitřně připraven na tento krok. Funguje jako importér, ale také jako distributo­r. My jsme totiž tím vlastně odstranili distribučn­í vrstvu a ušetřili peníze.

 ?? Foto: Getty Images ?? Bez elektroaut to nepůjde „Propočty říkají, že budu muset prodávat 25 procent aut s nulovými emisemi, abych splnil limity pro rok 2025,“říká šéf Seatu Luca de Meo.
Foto: Getty Images Bez elektroaut to nepůjde „Propočty říkají, že budu muset prodávat 25 procent aut s nulovými emisemi, abych splnil limity pro rok 2025,“říká šéf Seatu Luca de Meo.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia