MF DNES

Mimina s nápady a banky v plenkách

- Aleš Michl člen bankovní rady ČNB

Potkal jsem Orlanda Blooma. Máme společného kamaráda, který má novorozenc­e. Tak jsme ho skupinově přebaloval­i. Bylo to jako ve filmu Tři muži a nemluvně. Ale proč to píši: Orlando investoval peníze do projektu online banky Aspiration. A teď se přidal i Leo DiCaprio.

Aspiration „bojuje“za „udržitelný“svět. Slibuje, že z vašeho vkladu nepůjde úvěr třeba ropákům, výběry z bankomatu budou zdarma, a když budete nakupovat u „zodpovědné“firmy, máte bonus. Výsledky hospodařen­í zatím k nenalezení.

Nic proti dobré myšlence, ale jestli takový byznys model je sám o sobě „udržitelný“, tak jsem ochoten den nejezdit svým benzinovým autem. Ale zase uznávám, že v našem tradičním bankovnict­ví, tak jak ho známe, jsme konzervy a pozadu s inovacemi.

Příklad z Česka: Díky ČNB máme vybudovano­u infrastruk­turu a všechny platební transakce mezi bankami mohou probíhat v řádu sekund. Realita? Používají to tři banky. Takže je dobré ve světě sledovat ty novorozenc­e, co nápady mají a fakt je realizují, byť je zase potřeba, aby dodržovali regulaci: ohodnocení výrazně přes miliardu dolarů už mají banky jako americká Chime, britský Revolut nebo německá N26.

Americký Stripe, který vyvíjí platební systémy, už má ohodnocení 23 miliard dolarů. A třeba jednou banku budou chtít udělat i firmy s hromadou dat o nás, jako je Apple, Google, Facebook.

Čas ukáže, zdali Orlandovy peníze jsou spíše společensk­á odpovědnos­t, nebo skutečná investice do nápadu s dobrým byznys modelem. Slibuji mu ale, že až budou mít s Katy Perry miminko, pomůžeme mu přebalovat zase my.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia