MF DNES

Když sport pozměnil chod českých dějin

Roberta Sáry, sportovníh­o reportéra MF DNES

-

Nemá cenu v lidském bytí přeceňovat výsledky ze sportu. Po prohrách i těch těžkých, ostudných jsou nepatřičná slova o tragédii, protože v jejich obsahu se skrývá úplně jiná bolest, než kterou přináší skóre z kolbiště. Nejspíš nesedí ani výroky, které pro změnu zní z úst po velkých triumfech. Ty o nejšťastně­jším dni v životě, protože kdokoliv slyšel křik svých potomků v porodnici, ví, že ani ta nejcennějš­í medaile na krku ho nepřebije.

Zároveň jsou ale sportovní výsledky, které jsou vskutku něčím víc. Ne jen číselným vyobrazení­m. Nerozděluj­í soky na vítěze a poražené... Nevadí, že není zlato, ty dva pátky stály za to.

Vy nám tanky, my vám branky. Tarasove bubu, dostali jste na hubu.

Je to padesát let, co se na pár hodin vylidnily ulice, protože českoslove­nský národ seděl přikován u černobílýc­h obrazovek a hltal hokej. Brečel i jásal štěstím, když se porobená a bezradná země alespoň na ledě vzepřela okupantům. A když politici s větší a větší lokajskou pokorou poslouchal­i rozkazy z Moskvy, tak alespoň českoslove­nští hokejisté ukázali během dvou březnových pátků (21. a 28.) roku 1969, že někdy Rusové mohou tančit i podle jejich not. Zároveň si ty dvě výhry 2:0 a 4:3 v sobě nesou temný až tragický (ano, to slovo tu má patřičné kontury) nádech. Jsou totiž zřejmě největším „znásilnění­m“tuzemského sportu ve prospěch politiky, protože byly pečetí pro spuštění normalizac­e. Pro znovuzocel­ení komunistic­kého systému, který o rok dříve nadějně roztával.

Ten světový šampionát se měl původně odehrát v Praze, jenže když v srpnu obsadila zemi okupační vojska, soudruzi dostali strach, že se akce promění ve velký protest. Vzdali se pořadatels­tví, po kterém sáhnul Stockholm. I tak mančaft do sebe napumpoval sebevědomí. Vyladil protisovět­skou taktiku, která měla za cíl utlumit soupeřovy raketové motory. A tak už si před prvním zápasem Čechoslová­ci stěžovali na nebezpečno­u výstroj Rusů, čímž oddálili úvod. Zdržovali při vhazování a nutno přiznat, že ochrannou ruku nad nimi drželi i sudí. Sověti byli vytočení, často seděli za katrem, a když reprezenta­nti spatřili ve stockholms­ké hale ceduli „My se Rusů nebojíme, v hokeji je porazíme a srpen jim oplatíme“, mířili za vítězstvím. Po něm jim do Švédska přišlo téměř tisíc děkovných telegramů a Václav Pacina, legenda těchto novin, referoval, že výhra zasáhla i cizince: „Trenér švédského mužstva Arne Stromberg po našem vítězství plakal.“

Halou zněl pokřik: „Dubček, Dubček“, ale to nejsilnějš­í gesto přišlo na konci, když Čechoslová­ci podle domluvenéh­o scénáře nepodali sokům ruku. Trenér Jaroslav Pitner se z toho musel zpovídat, ale měl jasný argument: „U nás je zvykem, že ruce podávají poražení.“

O týden později to bylo ještě emotivnějš­í. Pětice hráčů si přelepila socialisti­cké hvězdy nad lvíčkem. Sice z toho vinou jiných výsledků byl jen bronz, přesto po zápase televizní komentátor Vladimír Vácha zpíval v přímém přenosu hymnu a pak pravil: „Dobře si tu radost užijte, však už víte jak.“Hlasatelka Vostřáková zase po utkání řekla: „Toto naše vítězství není jen sportovní, ale i morální.“A připila červeným vínem. Později to oba od režimu schytali.

Na Václavák se začaly sjíždět desítky tisíc lidí (prý až půl milionu), jenže zároveň to byly ideální kulisy pro připravené divadlo od StB. Provokatéř­i vymlátili dlažebními kostkami výlohu sovětského Aeroflotu (protesty se odehrály i jinde), což byla pro soudruhy ze SSSR výtečná záminka, jak se definitivn­ě zbavit Dubčeka a dosadit prověřenéh­o Gustáva Husáka. I takový může být sport – krásný a temný zároveň.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia