MF DNES

Nejlepší Lev. Bez taktiky i politiky

Za vítězi každých trofejí stojí sice prostý součet hlasů, nicméně přesto je spravedliv­é uznat, že Český lev letos prokázal lepší vkus než ceny kritiků a více odvahy než Oscary.

- Redaktorka MF DNES

Mirka Spáčilová

est cen včetně filmu a režie roku pro vesele rebelskou klukovskou jízdu za svobodou Všechno bude, čtyři sošky pro baladickéh­o Hastrmana. Ani jeden zářez pro snímky řekněme státotvorn­é, tedy pro historické portréty Jan Palach a Toman či rovněž k minulosti odkazující díla Zlatý podraz a Tlumočník.

Macháček volí Slavii

Česká filmová a televizní akademie se ve 26. ročníku dívala dopředu, třebaže červenobíl­é ladění scény mohlo naznačovat vlasteneck­ou notu kulatých výročí roku 2018 – ovšem možná ještě víc připomínal­o dnešní uzavírky našich dálnic.

Ale také nehleděla ani vlevo, ani vpravo, ani na interní vazby či zásluhy tvůrců, ani na vnější vlivy. Soustředil­a se výhradně na filmy, takže odpadlo účinkování ministrů, ředitelů a jiných potentátů, žebrání o peníze, výzvy k angažovano­sti či satirické vtípky, zkrátka veškeré odstředivé tanečky, které z profesních ceremoniál­ů činí utrpení.

Nejen v ignorování módní politické korektnost­i se Český lev vyšvihl nad americkou akademii, která sice nominovala řadu zahraniční­ch tvůrců, nicméně ve finále ztratila odvahu a místo jasně nejlepšího, ovšem neanglicky mluveného díla Roma nechala vyhrát milou, leč okatě nepůvodní variaci na rasisticko­u historii země Zelená kniha.

Kdežto naši akademici poslali již do oscarové bitvy titul Všechno bude a svůj názor, že je prostě nejlepší, narychlo neměnili jen proto, že za mořem neuspěl a že by se slušelo, aby vyhrálo téma jaksi společensk­y zásadnější, byť obehrané, od fašismu po komunismus. Dali najevo, že nikoli látka, ale film vítězí.

Podobnou čistotou se vyznačoval také koncept vcelku svižného večera, od pocty pro královnu dětských filmů Věru Plívovou-Šimkovou přes nevtíravou moderaci Václava Kopty až po finále se zasloužilý­m sokolem Miroslavem Bendou.

Noblesu si udržel i večírek po ceremoniál­u, jak dokládá třeba výrok herce Jiřího Macháčka, jehož ve finále porazil Karel Dobrý: „Proč bych byl zklamaný? Kdybych mohl v herecké kategorii hlasovat, sám bych volil Karla. Tohle přece není zápas Slavia–Baník. Ovšem kdyby byl, tak potom jedině Slavia!“

Zkrátka 26. Český lev, jenž bez taktizován­í i politizová­ní vyznamenal výhradně kvalitu, byl nejlepší za poslední roky. Paradoxně také nejméně sledovaný, přenos vidělo jen 559 tisíc lidí, jenže tohle prokletí se nedá zlomit. Pokud si publikum kin zužuje národní tvorbu jen na lidové komedie, těžko ho zláká lví slavnost s docela jinými jmény.

 ??  ?? Všechno bude Film ovládl České lvy, ceny pro herce ve vedlejší roli dostala Eliška Křenková a Jan František Uher. 5x foto: Michal Šula, MAFRA
Všechno bude Film ovládl České lvy, ceny pro herce ve vedlejší roli dostala Eliška Křenková a Jan František Uher. 5x foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ?? Chvilky Cenu pro herečku v hlavní roli získala Jenovéfa Boková za roli ženy, která se všem přizpůsobu­je.
Chvilky Cenu pro herečku v hlavní roli získala Jenovéfa Boková za roli ženy, která se všem přizpůsobu­je.
 ??  ?? Dukla 61 Za mimořádný počin v oblasti audiovize získala ocenění Martha Issová.
Dukla 61 Za mimořádný počin v oblasti audiovize získala ocenění Martha Issová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia