MF DNES

Možná vůbec první hold obětem Dukly 61

-

PRAHA Po výhře v televizníc­h cenách iDNES.cz, kde kategorii filmů a minisérií ovládla díky hlasům čtenářů Dukla 61 a její hrdinka Martha Issová získala redakční trofej Herečka roku, si režisér snímku David Ondříček i jeho manželka zopakovali triumf na Českých lvech. Vedle sošky za drama o důlním neštěstí nesli domů také cenu za mimořádný audiovizuá­lní počin pro Issovou. „Vytěžit z jedné nominace dvě výhry a ještě v rámci rodiny, to je snad na Lvech unikát,“žertoval Ondříček.

Vy jste o zvláštní ceně pro vaši manželku věděl předem?

Věděl, ale vydržel jsem a neřekl jí to. I když jsem měl cukání ještě cestou na ceremoniál a pak v sále, kdy si při školení, jak mají ocenění chodit na jeviště, Martha klidně listovala programem, protože si myslela, že se jí to netýká, dostál jsem závazku mlčení.

Za cenu pro Duklu 61 jste poděkovali výzvou k minutě ticha za oběti tragédie. Koho to napadlo?

Přišel s tím jeden ze scenáristů filmu Matěj Podzimek, a když mi to zavolali, byl jsem okamžitě pro. Tedy nejdříve jsem měl trochu obavy, aby to nevyznělo pateticky, ale pak jsem si řekl, že ani to by nevadilo. Protože oběti i pozůstalí si hold zaslouží. Tehdy se případ zametl pod koberec, takže kdo ví, možná to byla vůbec první minuta ticha, která se za ně veřejně držela.

Nyní chystáte natáčení životopisu Emil Zátopek, kde Martha Issová hraje po boku Václava Neužila atletovu manželku Danu Zátopkovou. Jak jste daleko?

Právě jezdím po technickýc­h obhlídkách, což je moje oblíbená etapa celého procesu, a koncem dubna by měla padnout první klapka.

Kde začnete?

Pokud jde o příběh, začneme scénou zhruba uprostřed, tedy okamžikem, kdy se Emil Zátopek a jeho příští žena Dana poprvé setkali. A příznačně to bude na stadionu. (spa)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia