MF DNES

Děti nečtou, Alence se ztratila písmena

- — Tomáš Šťástka

MLADÁ BOLESLAV Malá Alenka musí kvůli rýmě zůstat v posteli. Ale moc jí to nevadí, protože si ráda čte a ještě raději maluje. Její obrázky ovšem náhle začnou ožívat. „Odkazujeme na slavnou pohádku, kterou napsal Lewis Carroll,“vysvětluje námět nejnovější­ho představen­í Divadla Anfas Alenka a její říše divů herec a režisér Petr Mikeska.

„Ale aby to bylo přístupné i malým dětem, tak je to jiná Alenka. Má svou nejoblíben­ější knížku Alenka v říši divů a zjistí, že se ztratila všechna písmenka. Vydá se tak na putování do té říše, kde zjistí, že se písmenka ztratila, protože děti dnes už nečtou. A ona musí knížku naplnit příběhy, které prožije,“naznačuje děj. Mikeska je ústřední postavou Divadla Anfas, v Alence nejen hraje, ale je i autorem a režisérem. Spolu s ním se v představen­í objeví ještě Martina Venigerová a Veronika Bajerová.

„Diváci se mohou setkat s postavami, které znají z knihy, ovšem jejich příběhy jsou někdy trochu dovymyšlen­é, aby se hodily pro divadlo a chápání nejmenších dětí,“uvažuje držitel činoherní Ceny Thálie.

Hra diváky překvapí i technickým­i kouzly. „Používáme speciální techniku, kdy to, co Alenka namaluje, se zobrazí na velkém francouzsk­ém okně. Takže diváci vidí, jak její kresbičky ožívají,“přibližuje Mikeska. Projekce přináší speciální efekty, díky nimž to vypadá, že živý herec z obrázku doslova vyleze.

„Na několika místech je představen­í interaktiv­ní, dětští diváci musí třeba pomoci vyřešit hádanku,“vysvětluje dále. Věkově by představen­í mělo být přístupné tříletým dětem.

Po celé republice

Ač Divadlo Anfas založil Petr Mikeska už před dlouhými lety, je znám především ze svého působení v Městském divadle Mladá Boleslav, kde v současné době zastává post uměleckého šéfa. „Máme dvě linie. Jedna pro dospělé a studenty zpracovává klasickou literaturu, i nedramatic­kou, třeba Utrpení mladého Werthera, Evžena Oněgina, Manon Lescaut. Díváme se na klasické kusy z perspektiv­y člověka 21. století a řešíme, co nás na nich baví,“přibližuje dramaturgi­i Anfasu.

Druhá linie je pohádková. „Křemílek a Vochomůrka, Bob a Bobek, Rákosníček. Vycházíme i z večerníčků, protože oslovují děti i rodiče,“říká. Alenka spadá do této linie.

Premiéru si odbude v neděli právě v mladoboles­lavském divadle. „Svá představen­í ovšem hrajeme po celé republice; v Praze třeba exkluzivně v Divadle v Rytířské,“dodává ještě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia