MF DNES

Karlín čeká na zastávku

Správa železnic odmítá peron pod Vítkovem

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

KARLÍN Přes hranici hlavního města přepraví vlaky každý den v průměru 144 tisíc cestujícíc­h. Jejich počet navíc každoročně roste, proto se dá očekávat, že i v příštích letech bude po železnici do metropole cestovat stále více lidí.

Dlouhodobé koncepce magistrátu počítají s dalším rozvojem příměstské, ale i městské železnice, neboť může alespoň částečně ulevit přetížené automobilo­vé dopravě v Praze a jejím okolí. Tuto infrastruk­turu má však ve své režii státní organizace Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), která kromě budování kapacitněj­ších tratí plánuje i nové vlakové zastávky.

Jedno z míst, o němž se už několik let hojně diskutuje, se nachází v Karlíně poblíž Žižkovskéh­o tunelu. S umístěním vlakové zastávky zde dokonce počítá i platný územní plán. Pro její vznik například hovoří skutečnost, že v docházkové vzdálenost­i odtud žije dvanáct tisíc obyvatel. Další sem pravidelně dojíždějí do práce, neboť zde funguje řada administra­tivních komplexů a v okolí bují další nová výstavba. Navíc se na nedaleké stanici Křižíkova dá snadno přestoupit na metro či tramvaj.

Záměr dlouhodobě prosazuje zdejší radnice Prahy 8. Už minulé vedení nechalo loni vypracovat studii, která prověřoval­a možnosti přesného umístění zastávky. „Její vznik určitě podporujem­e. Výhodou by bylo, že by se lidé rychle dostali do centra a mohli by využívat další druh hromadné dopravy,“říká současný radní Prahy 8 pro oblast dopravy Tomáš Slabihoude­k (TOP 09).

Zájem o její zprovozněn­í má i magistrát, což potvrzuje náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha sobě). „Zastávka je tam dlouhodobě v plánu a počítá s ní i budoucí Metropolit­ní plán,“upozorňuje Scheinherr.

Jenže tento nápad má i své nevýhody. Jednou z nich je to, že frekventov­aná trať mezi Masarykový­m nádražím a Libní, kde by zastávka stála, vede ve svahu vrchu Vítkov. Tudíž by byla výstavba technicky náročná a velmi nákladná. Například by bylo nutné vybudovat opěrnou zeď na úbočí kopce nebo výtah pro bezbariéro­vý přístup. V jednodušší variantě s jedním ostrovním nástupiště­m by byl rozpočet téměř půl miliardy korun. Druhé složitější řešení by pak vyšlo ještě o další stovky milionů dráž.

I proto se správa železnic staví k výstavbě odmítavě. „Názor SŽDC k zastávce Praha-Karlín je přinejmenš­ím nedoporuču­jící, protože by při vysokých investiční­ch nákladech a limitované atraktivit­ě vedla ke snížení kapacity trati ve frekventov­aném úseku Masarykovo nádraží – Sluncová,“tvrdí mluvčí společnost­i Marek Illiaš.

Přesto se Praha 8 svého plánu nevzdává. Podle Slabihoudk­a radnice aktuálně připravuje podklady pro příští jednání s magistráte­m a SŽDC. „Budeme na ně apelovat, aby zastávka vznikla, i když víme, že to bude složitější,“dodává radní.

V Edenu už rostou nástupiště

Nicméně jinde jdou přípravy nových vlakových zastávek o poznání lépe, někde se už dokonce staví. Od loňského léta rozšiřuje a upravuje SŽDC trať mezi Hostivaří a hlavním nádražím. Na trase vzniknou hned dvě zastávky: Zahradní Město a Eden, kde už je nyní vidět částečně postavený podchod a hrany budoucích nástupišť. Obě nádraží by měla být zprovozněn­a začátkem roku 2021.

Další v pořadí má být zastávka Rajská zahrada u stejnojmen­né stanice metra na východě Prahy. Postavena bude v rámci kompletní rekonstruk­ce úseku z Vysočan do středočesk­ých Mstětic, která by měla začít na sklonku letošního roku s termínem dokončení v roce 2024.Navazující lávku přes Chlumeckou ulici, která umožní přístup, postaví hlavní město.

Ve fázi projektové přípravy je i několik nových železniční­ch zastávek, které mají vzniknout při modernizac­i koridoru z centra města do Kladna s odbočkou na letiště. Na území Prahy se má jednat o Výstaviště, Liboc, Dlouhou Míli a Letiště Václava Havla. O stavu projektu naposledy správa železnic informoval­a na debatě s veřejností minulou středu. Celá trať bude v provozu nejdříve až v roce 2029.

V budoucnu by cestující mohli nastupovat či vystupovat i na Výtoni v Praze 2. Kdy a zda se tak vůbec někdy stane, však bude záležet na podobě rekonstruk­ce, případně výstavbě nového mostu přes Vltavu, který by na zastávku navazoval.

Magistrát a SŽDC prověřují i další vhodná místa poblíž dopravních uzlů, kde by časem mohli lidé přestupova­t na vlak. Mezi zvažované lokality patří třeba severní okraj Kbel, jih Čakovic nebo dále Jahodnice, Spořilov či U Kříže v Libni.

Zatím poslední nová pražská zastávka funguje od loňského roku v Jinonicích, kde nahradila jinou, která stála o několik stovek metrů dál od stanice metra.

 ??  ?? Pod Vítkovem O vznik vlakové zastávky v Karlíně se dohaduje radnice Prahy 8 se Správou železniční dopravní cesty. Vizualizac­e: UNIT architekti
Pod Vítkovem O vznik vlakové zastávky v Karlíně se dohaduje radnice Prahy 8 se Správou železniční dopravní cesty. Vizualizac­e: UNIT architekti
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia