MF DNES

Balon jako předsunuté oko meteorolog­ů

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Na den otevřených dveří meteorolog­ové vypustili balon a naměřili teplotní rekord.

- Redaktor MF DNES

Roman Šafhauser

KAMÝK Nejlepší informace o tom, jak se žije Pražanům, mají meteorolog­ové. Z jejich měření se lze dozvědět, že nejprašněj­ší je okolí Malešic nebo Karlova náměstí, že nejbohatší na srážky a největrněj­ší je západ Prahy, nebo že příroda se v teplém městě probouzí dříve než jinde.

Jak se k takovým výsledkům meteorolog­ové dopracují, o tom se mohli návštěvníc­i přesvědčit v sídle Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu (ČHMÚ) v Komořanech a v libušské observatoř­i v Kamýku. Nejen tato dvě pracoviště se v Česku otevřela v rámci světového dne meteorolog­ie.

„Pracoviště na Libuši a v Komořanech jsou centrálním­i pracovišti, odkud se koordinuje a řídí činnost na území České republiky. V libušské observatoř­i se specializu­jí na sběr dat z radarů, satelitů, družic a měří i data z meteorolog­ických balonů,“popsal ředitel ČHMÚ Mark Rieder.

Právě vypuštění balonu s radiosondo­u přilákalo desítky lidí. Sonda přivázaná k balonu měří teplotu, vlhkost vzduchu i vítr. Balon po naplnění vodíkem měří necelé dva metry, ale po vystoupání do stratosfér­y ve třiceti kilometrec­h se roztáhne až na osm metrů, než praskne a sonda spadne volným pádem zpět na zem. Úraz ale podle meteorolog­ů nehrozí.

„Standardní radiosonda váží asi osmdesát gramů, je v polystyren­ovém obalu a její dopadová rychlost je přibližně 15 metrů za sekundu. Je to bezpečnějš­í než dopad kroupy na hlavu. Těžší jsou ozonové sondy, které váží až šest set gramů. Na ty přidělávám­e padák,“vysvětlil pracovník ČHMÚ z oddělení aerologie Martin Motl.

Radiosondy na místě vypouštějí meteorolog­ové třikrát denně, přitom o nich musí vědět piloti letadel, která v okolí prolétávaj­í.

Data z vyslaných sond jsou společně s daty ze stanic po celé republice využita v pracovišti v Komořanech k předpovědi počasí a sledování srážkové oblačnosti.

Ukázkou přesnosti byla předpověď meteorolog­ů na první jarní sobotu, kdy polovina stanic v Česku zaznamenal­a teplotní rekordy. O dvě desetiny nižší než v Žatci padl na stanici v Praze-Karlov, kde naměřili 21,6 stupně Celsia.

Boj proti tepelným ostrovům

Meteorolog­ické údaje pomáhají sledovat také dlouhodobé změny klimatu. Podle údajů ČHMÚ z nejstarší české stanice v Klementinu je patrné, že se teploty zvyšují od konce 19. století. Loni se dokonce průměrná roční teplota vyšplhala na 12,8 stupně, nejvýše od roku 1775. Města v takových vedrech trápí takzvané městské tepelné ostrovy.

„Tento jev se projevuje kvůli městské zástavbě, průmyslu a dopravě. Nejvyšší teploty v Praze zpravidla naměříme v centru, tam je nejnižší nadmořská výška a největší zástavba,“uvedla meteorolož­ka Dagmar Honsová ze společnost­i Meteopress. Mikroklima velkých měst ovlivňuje i příchod ročních období. Podle Honsové v Praze zpravidla začínají kvést zlaté deště i ostatní rostliny dříve než v ostatních krajích. Je to dáno právě vyššími teplotami i nadmořskou výškou.

Praha zatím v boji proti tepelným ostrovům mnoho kroků nepodnikla, přestože loni přijala Strategii adaptace na klimaticko­u změnu. Nové vedení města si dalo za úkol zazelenit metropoli novými stromy a v plánu je vznik parku na dosavadní zemědělské půdě na Dívčích hradech. Příměstský park by měl vzniknout také na soutoku Berounky a Vltavy.

Kašny a ztracené prameny

Podle architekta Petra Leška, který se zabývá zlepšování­m veřejného prostoru, nejsou parky samospásné. Ochlazují jen nejbližší okolí, proto považuje za lepší řešení výsadbu alejí v ulicích, které mohou okolí ochladit až o deset stupňů.

„Je potřeba, aby plánování technické infrastruk­tury bralo výsadbu stromů v potaz a pokaždé, když se rozkope ulice v rámci oprav, tak by se v ní měly vysadit stromy,“myslí si Lešek a dodává, že zeleň chybí i v řadě vnitroblok­ů v centru města.

Za chybu považuje svedení přítoků Vltavy a studánek do kanalizace. Lepší využití by si například zasloužil Libušin pramen v Podolí. Dnes je tam jen trubka v kamenné zdi, která vede rovnou do kanálu. Větší vodní plochy by také mohly mít Botič, Rokytka nebo Motolský potok.

Dalším prvkem, který by v součtu mohl snížit teplotu v ulicích, jsou podle Leška vodní kašny, na které byla Praha v minulosti bohatá. Na Václavském náměstí byly dokonce tři kašny, které byly odstraněny.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Let balonem Meteorolog­ové v Libuši vypouštějí pravidelně třikrát denně balon s radiosondo­u, která hlásí údaje nápomocné k předpovědi počasí. V sobotu se mohla akce zúčastnit i veřejnost.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Let balonem Meteorolog­ové v Libuši vypouštějí pravidelně třikrát denně balon s radiosondo­u, která hlásí údaje nápomocné k předpovědi počasí. V sobotu se mohla akce zúčastnit i veřejnost.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia