MF DNES

Vlečka přivede vlak k sídlišti

-

Pražská vlaková linka S34 bude v Čakovicích prodloužen­a po bývalé vlečce cukrovaru až k místnímu sídlišti. Předtím je třeba koleje zrekonstru­ovat. Linka by mohla být prodloužen­a do dvou až tří let a zajistila by dopravu do centra Prahy až pro osm tisíc obyvatel.

Radnice bude zároveň jednat také o prodloužen­í linky metra C z Letňan do Čakovic. Projekty se prý vzájemně nevylučují, neboť až do centra nejezdí všichni místní obyvatelé. Přestože je vlečka na většině míst sjízdná, sloužit osobní dopravě může až po opravě. „V první fázi jde v podstatě o výrazné zlepšení technickéh­o stavu či opravu některých pražců. To by mělo umožnit okamžité zřízení nějakých příležitos­tných jízd,“řekl starosta Čakovic Jiří Vintiška (ODS a TOP 09).

Následně by bylo postaveno trvalé nástupiště, nutné je rovněž vybudovat zabezpečen­í železniční­ho přejezdu přes Cukrovarsk­ou ulici a odstranit slepou nepoužívan­ou kolejovou větev do areálu závodu.

Opravu zamýšlí radnice zaplatit buď z dotací, o které zažádá, nebo vlečku převede do majetku hlavního města, které by práce zaplatilo. „Pak je ještě varianta, že by se to převedlo na Správu železniční dopravní cesty (SŽDC) a řešila by to ona,“řekl Vintiška.

Bývalou vlečku do cukrovaru koupila radnice společně s okolními pozemky zhruba před deseti lety za 16 milionů korun. Na části z nich by mohly stát nové domy, jde totiž o stavební parcely. (ČTK)

 ??  ?? ČAKOVICE
ČAKOVICE

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia