MF DNES

Královna Dorothea

V cestě jí stála spolubydlí­cí. Ale glóbus má Dorothea Wiererová.

- Tomáš Macek reportér MF DNES

Byla to unikátní situace. Poprvé v historii se měl velký křišťálový glóbus pro nejlepší biatlonist­ku světa stěhovat do Itálie. Jenže kdo ho tam přiveze?

O tom měl v Oslu rozhodnout souboj dvou spolubydlí­cích.

Ne, ani v takovou vypjatou chvíli se od sebe Dorothea Wiererová a Lisa Vittozziov­á neodstěhov­aly.

„Rozhodně to není tak, že bychom teď s Lisou na sebe přestaly mluvit,“ujistila Wiererová. „Vycházíme spolu dál dobře. Užíváme si, že jsme obě tak vpředu. Ale potom se pokusíme jedna druhou na trati porazit. Jsme obě tvrdohlavé.“

Ona, ta starší a zkušenější, nakonec bitvu o glóbus vyhrála. Kdo by tomu ještě o devět dní dříve věřil?

Tehdy, těsně před koncem šampionátu v Östersundu, byla Wiererová stále bez individuál­ní medaile, navíc místo ženské štafety ulehla do postele s žaludečním­i problémy. „Úspěchy na vrcholných akcích mi prostě nejsou souzeny,“posteskla si.

Následujíc­ího rána se však cítila lépe, postavila se tedy na start hromadného závodu – a ve sněhové vánici si v něm uháněla pro svůj první titul mistryně světa! „Připadalo mi to celé neskutečné,“líčila.

V pořadí poháru se díky tomu dotáhla na dosud vedoucí Vittozziov­ou. Na finále do Osla přicestova­ly obě s 852 body na kontě.

Vittozziov­á dříve o Holmenkoll­enu hovořila jako o svém nejoblíben­ějším středisku. Ale tentokrát jí nepomohla ani hudba, kterou se před startem uklidňuje. Na konci sezony, kdy se poprvé ocitla na špici biatlonové­ho pelotonu, byla fyzicky a psychicky příliš vyčerpaná.

Ve sprintu minula pět terčů, nepostoupi­la do stíhačky. A včera v hromadném závodu na úvodních dvou ležkách opět pět chyb!

Wiererová naopak vykládala: „Nepřipoušt­ím si žádný tlak. Nepočítám body, jen se soustředím na to, abych dobře běžela a střílela.“

V hromadném závodě si mohla dovolit prohrát s Vittozziov­ou i o osm příček. Když projely cílem na 11. a 12. místě, bylo vše jasné. Pohlédly na sebe, usmály se, objaly.

Wiererová triumfoval­a s převahou 22 bodů a děkovala za titul i Vittozziov­é. „Od chvíle, co se Lisa o tolik zlepšila, posouvá dál i mě. Mám se v tréninku s kým porovnávat.“

„Lucky Luke na lyžích,“přejmenova­l Wiererovou německý list Bild. Nejrychlej­ší střelkyni v poháru přirovnal k nejrychlej­šímu pistolníko­vi Divokého západu. Wiererová se do absolutní špičky prosadila relativně pozdě, neplatila dříve za tréninkové­ho dříče. „Ale ničeho nelituji. Na rozdíl od mnoha sportovců jsem si víc užila mládí,“říká. Ovšem už čtyři roky je vdaná, u oltáře řekla ano o 12 let staršímu manažerovi Stefanovi Corradinim­u.

Jaká je tedy královna biatlonist­ek nyní? „Dost roztěkaná, ale v pohodě,“povídá Veronika Vítková.

„99 procent času jsem veselý člověk,“říká o sobě Wiererová.

„Doro? Zbožňuju ji. Za to, jaká je s ní sranda, i za to, jak rychle střílí,“tvrdí Tarjei Bö.

„Umí hned říct, co si myslí. A je i lehce šílená,“vykládala o ní v minulosti Gabriela Koukalová.

Jak se ta šílenost projevuje? „Pořád vibruje jako mobil. Nevydrží chvilku v klidu,“říká Vittozziov­á.

Loni navrhla Wiererová vlastní řadu oblečení, byla hostem v paddocku Ferrari na formuli 1, projížděla Itálii na kole, zásobovala fanoušky sexy fotkami ze sicilských pláží. Třetího dubna oslaví 29. narozeniny. „Už letos jsem byla nejstarší v týmu. Musíme o tom mluvit?“zasměje se. „Stále si připadám mladá. Ale čas, kdy opustím biatlon, se blíží. Život není jen biatlon.“

Anterselva, kde strávila nesčetně tréninkový­ch hodin, hostí v příští sezoně mistrovstv­í světa. „To bude ideální místo na loučení,“soudí.

 ??  ?? Lucky Luke Biatlonist­ka Dorothea Wiererová, nejrychlej­ší střelkyně, se v Oslu mohla jako první Italka těšit z velkého křišťálové­ho glóbu.
Lucky Luke Biatlonist­ka Dorothea Wiererová, nejrychlej­ší střelkyně, se v Oslu mohla jako první Italka těšit z velkého křišťálové­ho glóbu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia