MF DNES

Yale, skateboard a Skype. Tak trénuje mistr světa

- — Tomáš Macek

Studuje elitní Yaleovu univerzitu, chce se uplatnit v medicíně, trénuje za pomoci Skypu, přesto se nyní už podruhé stal mistrem světa v krasobrusl­ení.

Na sobotním obědě v Saitamě řekl Nathan Chen sparingpar­tnerovi Michalu Březinovi: „Poslední trénink se mi povedl. Když ten závod zvorám, budu hodně naštvaný.“

Nezvoral. Skupina kouče Rafaela Arutjuňana slavila. Vždyť i pro Březinu je osmé místo nejlepším umístěním na šampionátu od roku 2012. O víkendu oslaví už 29. narozeniny a je suverénně nejstarším mužem ve světové Top 10. Arutjuňan, ke kterému český bruslař přišel až na jaře 2016, restartova­l jeho kariéru.

Příběh 19letého Chena je jiný. Bylo mu jedenáct, když se z Utahu vydal do Kalifornie za slavným koučem a zeptal se: „Mohl bych k vám jezdit na tréninkové kempy?“

Aby jej to vyšlo laciněji, přespával zpočátku i v autě, než si Arutjuňan promluvil s Chenovou matkou: „Takhle to dál nejde. Má velký talent. Měl by se přestěhova­t.“A tak se ve dvanácti usadil v pronajatém pokoji v Lake Arrowhead.

Loni se stal prvním krasobrusl­ařem světa, jenž ve volné jízdě předvedl šest čtverných skoků. V Miláně v březnu 2018 poprvé vystoupal až na světový trůn.

Pak se mu život zásadně změnil. O prestižní Yaleově univerzitě v Connecticu­tu dlouho snil. Kvůli ní si ukládal prémie ze závodů, aby drahé studium mohl zaplatit. A teď mu dokonce nabídli stipendium!

„Jdu do toho,“rozhodl se. Vysokoškol­ský diplom je u Chenových rodinnou normou. Matka je překladate­lkou odborných lékařských textů, otec vědcem, čtyři starší sourozenci jsou zaměstnáni v leteckém průmyslu i finančnict­ví.

Nathan Chen předtím studoval střední školu online. „Chyběla mi sociální interakce. Teď jsem nadšený, že potkávám nové lidi,“říká. Na přednášky chodí třeba i se Sophií Ascheimovo­u, letos oceněnou Oscarem v kategorii krátkých dokumentár­ních filmů. „Na Yale studuje tolik lidí, kteří dělají v životě úžasné věci. Nepřipadám si tam jako mistr světa, jsem tam jedním z tisíců.“

Dobře, jenže jak zvládá při tak náročném studiu tvrdý trénink?

„Za sedm let u mě dostal velmi solidní základy, ze kterých těží,“tvrdí kouč Arutjuňan. „Ví, jak má trénovat, jen potřebuje občas usměrnit. K tomu nám slouží Skype.“

Aby ušetřil co nejvíce času, pohybuje se Chen po kampusu na motorizova­ném skateboard­u. Vedení univerzity mu zajistilo i menší prostor na kluzišti hokejistů Yale. Jinak dojíždí do 40 minut vzdálené haly. Pokud na tréninku tápe, poprosí někoho z místních trenérů, aby jej natočil na video, nahrávku pošle Arutjuňano­vi a ten mu po Skypu radí. „Je to složitý systém, nicméně může fungovat,“říká kouč.

Největší stres prožíval Chen v říjnu. „Blížily se první závody Grand Prix a mě čekaly ve škole těžké testy. Byla to spousta tlaku. Ovšem jako člověk jsem se i tehdy vyvíjel.“

V lednu dostal ze všech zkoušek známky A a B. V březnu, kdy jsou na Yale dvoutýdenn­í univerzitn­í prázdniny, odletěl nejprve na týden za Arutjuňane­m do Kalifornie a odtud do Saitamy na šampionát, kde byl znovu korunován.

Do roku 2020 chce zůstat na univerzitě, pak se věnovat přípravě na hry v Pekingu 2022 a potom dostudovat. „Času na to, abych dokončil své vzdělání, budu mít i po Pekingu dost,“vykládá. „Zato v krasobrusl­ení mám k dispozici mnohem kratší časové okno, kdy mohu uspět.“

 ?? Foto: ČTK ?? Kalokagath­ia Americký krasobrusl­ař Nathan Chen se stal podruhé mistrem světa, přitom zároveň studuje na Yaleově univerzitě.
Foto: ČTK Kalokagath­ia Americký krasobrusl­ař Nathan Chen se stal podruhé mistrem světa, přitom zároveň studuje na Yaleově univerzitě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia