MF DNES

Jak se splatí dluh

Komentář MF DNES: Jak dál po debaklu s Anglií a před utkáním s Brazílií Blíží se fotbalová show: Česko vítá Brazílii. Napraví národní tým dojem po sprše v Anglii?

-

Jan Palička

David Čermák

nedostatky při práci s míčem, které (snad) doženou až příští fotbalové generace.

I proto do Wembley přijelo šest tisíc Čechů. To byla pecka!

Červené dresy obarvily veliký oblouk za brankou a téměř celý zápas burácely, případně skákaly do rytmu. Dokonce ve chvíli, kdy se výsledek rovnal fiasku, pomáhaly Angličanům s mexickými vlnami.

„Před fanoušky smekám. Byli neuvěřitel­ní,“ocenil fotbalový předseda Martin Malík.

Jak napravit dojem?

Poděkování se sluší. Spousta lidí se trmácela autobusy do Londýna nejen kvůli zážitku ze speciálníh­o utkání, ale i proto, aby viděla nově vzkříšenou reprezenta­ci.

Bohužel se dočkala fotbalovéh­o ponížení. Se vším všudy. Ne, za pětigólový příděl nemohly smolné odrazy míče, které vyvrcholil­y bizarním vlastním gólem stopera Kalase.

Problémem byla bázlivost a ztráta sebedůvěry před exkluzivní­mi jmény z Premier League.

Možná to byl obyčejný strach, který hráči pocítili na vyprodaném chrámu ve Wembley, když se postavili proti Kaneovi z Tottenhamu, Sterlingov­i z Manchester­u City nebo Hendersono­vi z Liverpoolu.

„Výsledek z Anglie prostě vypadá blbě. Ale ve fotbale jdou utkání rychle po sobě a není nic staršího než včerejší zápas,“pravil obránce Čelůstka po návratu do Prahy.

Jistě, ve zběsilém fotbalovém rytmu se rychle zapomíná, anglický výprask však zapadnout nesmí. Ani kdyby zítra národní tým předvedl snový výkon a zabrzdil brazilské kouzelníky.

Reprezenta­ce proti brazilským hvězdám musí zabrat, aby začala splácet páteční dluh.

Z exhibiční slavnosti v rytmu samby je rázem důležitá prověrka, jejímž hlavním smyslem bude dokázat, že blackout ve Wembley byl ojedinělým výpadkem – ne návratem do éry předchozíh­o kouče Karla Jarolíma, pod nímž tým proti Rusku a Austrálii schytal podobné výprasky.

Teď stojí na startu boje o Euro, kde nechyběl od roku 1996.

Proti Brazilcům může napravit dojem a ukázat, na co opravdu má. Přesvědčit fanoušky, že nemusí být tak zle, jak to v pátek vypadalo, a že měření se světovou špičkou nemusí končit ostudou.

Hvězdy jen vyklusával­y

K elitě bude Brazílie patřit vždy.

Pranic na tom nemění ani sobotní nečekaná remíza 1:1 v přípravě s Panamou, které v portugalsk­ém Portu přihlížel i zraněný kapitán Neymar. Do Prahy už necestoval, rychle se přesunul domů do Paříže.

Jeho spoluhráči v neděli nad ránem po příletu prokráčeli letištní halou se sluchátky na uších, jiní s unavenýma očima rozdali dychtivým sběratelům pár podpisů do památníků a rychle mířili do tyrkysovéh­o autobusu, který je odvezl do luxusního malostrans­kého hotelu Mandarin Oriental.

Včerejší trénink i vzhledem k náročnému cestování vzali zlehka. Kouč Tite se s rukama za zády procházel podél lajny a zkoumal kvalitu nově položeného trávníku, hlavní práci za něj odvedli asistenti.

Trenér gólmanů Claudio Taffarel, mistr světa z roku 1994, driloval gólmany Edersona s Allisonem, a když mu jedna rána ulétla vysoko nad břevno, přeskočil reklamní bariéru a šplhal pro balon na tribunu.

To už byly hvězdy Coutinho, Firmino nebo Casemiro v kabině. S unavenýma nohama po zápase jen vyklusával­y, zatímco méně vytížení si střihli bago a v závěru zápas na dvě branky na zmenšeném hřišti.

Ať už zítra Tite nasadí náhradníky, nebo tým v plné palbě, Češi mají před sebou mimořádně těžký test. A potřebují nezklamat.

 ?? Foto: ČTK ?? Šilhavý má starosti Kouč reprezenta­ce Jaroslav Šilhavý bude muset po debaklu 0:5 v Anglii hráčům před Brazílií dodat sebevědomí.
Foto: ČTK Šilhavý má starosti Kouč reprezenta­ce Jaroslav Šilhavý bude muset po debaklu 0:5 v Anglii hráčům před Brazílií dodat sebevědomí.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia