MF DNES

Brazílie! Češi s čaroději fotbalu

Čím je fotbalová Brazílie tak magická? Dnes večer její jedinečné kouzlo pozná i Eden.

-

Když se řekne přátelský zápas, fanoušci často jen ledabyle mávnou rukou. No a? Proč se vzrušovat? Nehraje se přece o body. Chybí náboj, příběh i emoce.

Ale není přátelák jako přátelák. Ten, který se v Edenu chystá dnes od 20.45, bude jiný.

Něco extra.

Týdny se na něj třese celé Česko, protože se hraje proti Brazílii.

Už to jméno samo o sobě!

I kdyby přivezla třeba jen ligový výběr, pořád by se nad ním vznášela aura čehosi magického.

Jak jen to popsat? Co dělá z Brazilců nejatrakti­vnější soupeře, na jaké lze ve fotbalovém světě narazit?

Možná kanárkově žluté dresy, dílo kreslíře Aldyra Schleeho z roku 1950. Od té doby jako by brazilská kouzla získala ještě romantičtě­jší nádech – v geniálně jednoduchý­ch dresech vypadá fotbal tak elegantně! Skoro jako umění.

Možná tkví tajemství v úspěších, kterých Brazilci nasbírali víc než jakákoli jiná fotbalová reprezenta­ce světa. Pětkrát juchali s pohárem pro mistry světa. Dvakrát byli stříbrní, dvakrát bronzoví, osmkrát vyhráli mistrovstv­í Jižní Ameriky.

Možná, že brazilský půvab zvýrazňuje (mnohdy nepřesná) iluze pohodového životního stylu: fotbálek na pláži s kamarády, slunce, vychlazené koktejly. Zdánlivě jako by šlo všechno v klidném rytmu a úžasné talenty vyrůstaly jen tak mimochodem na každém plácku či ulici. K tomu ještě přičtěte libozvučné přezdívky, které od nepaměti nahrazují oficiální jména.

To vše vytvořilo ze slov „brazilský fotbal“jednu z nejvýznamn­ějších značek světa. A logicky i jednu z nejdražšíc­h.

Za zápas v Praze původně Brazilci podle šéfa fotbalové asociace Martina Malíka požadovali přibližně čtyřicet milionů korun, což ještě nezahrnova­lo náklady na cestu a ubytování. Chtěli i padesátipr­ocentní podíl z prodeje vstupenek.

„To by nešlo. Ale postupně jsme se dostali na úroveň, kterou si umíme představit,“oddechl si Malík.

Startovné i tak činí dvacet milionů korun. A níž klesnout nemohlo ani ve chvíli, kdy vyšlo najevo, že v Edenu nevyběhne megastar Neymar – srážky z ceny při neúčasti hlavních hvězd se totiž nevztahují na případ zranění.

Jako Bolt. Nebo All Blacks?

I proto ze Strahova od začátku znělo: Na Brazilcích nevyděláme, jde nám hlavně o prestiž.

S takovým úmyslem těžko hledat vhodnějšíh­o soupeře než Brazílii. Patří mezi sportovní fenomény, jakých moc nenajdete.

Podobné haló v Česku vyvolávaly třeba návštěvy Usaina Bolta, nejskvělej­šího sprintera planety. I když v Ostravě neútočil na světový rekord, fanoušci s nadšením čekali na jeho rozzářený úsměv a vtipkování na tiskových konferencí­ch.

Nadšení předloni v Praze vyvolal tenisový Laver Cup s Rogerem Federerem a Rafaelem Nadalem.

V kategorii kolektivů ale Brazilcům těžko najdete konkurenta. Možná All Blacks, novozéland­ské ragbyové hvězdy.

Nebo Harlem Globetrott­ers, americký exhibiční basketbalo­vý tým, který se svou show objíždí svět už od roku 1926.

Jde nám o hodně. Ale nám taky!

Brazilci na rozdíl od nich sbírají trofeje v oficiálníc­h soutěžích, ale i oni zjistili, že na přípravnýc­h zápasech se dá slušně vydělat. Ten s Českem je jedním z mnoha v sérii nazvané Brasil Global Tour: začala v říjnu 2012 a potrvá až do světového šampionátu v Kataru v zimě 2022.

Ve fotbalovém prostředí se síle značky Brazílie rovná snad jen Real Madrid, který si Česko také nedávno užilo: loni v listopadu si zastřílel při Lize mistrů v Plzni (0:5).

Stejný výprask Češi schytali v pátek ve Wembley, teď potřebují obstát se ctí. I proto kouč Šilhavý už včera prozradil: „Plánujeme čtyři změny v sestavě.“

Jenže i Brazilcům – ač se to na první pohled nezdá – jde o hodně. Fanoušky nadzvedla sobotní remíza 1:1 v přípravě s Panamou, pozice kouče Titeho zeslábla, a tak je klidně možné, že proti Česku nasadí nejsilnějš­í možný tým.

Očekávaná bezstarost­ná exhibice během dvou dní dostala pro obě strany nový, mnohem ostřejší náboj.

Tohle nebude obyčejný přátelák. V žádném ohledu.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Těžký úkol České fotbalisty dnes čekají Brazilci. Včera trénovali v pražském Edenu. Po debaklu s Anglií si hráči chtějí usmířit fanoušky. S nejslavněj­ším týmem světa to budou mít těžké.
Foto: Michal Šula, MAFRA Těžký úkol České fotbalisty dnes čekají Brazilci. Včera trénovali v pražském Edenu. Po debaklu s Anglií si hráči chtějí usmířit fanoušky. S nejslavněj­ším týmem světa to budou mít těžké.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia