MF DNES

Na matčin účet

Politikovi, který podle policie zprostředk­oval ovlivnění tendru na mýto, tekly miliony na účet matky.

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

Prezident Miloš Zeman odmítá odvolat šéfa antimonopo­lního úřadu Petra Rafaje, ač ho policisté podezřívaj­í z manipulová­ní miliardové zakázky na mýto a argumentuj­í i odposlechy. „Nevěřím panu Ištvanovi (vrchní státní zástupce dozorující kauzu, pozn. red.), nevěřím tomu, co tady teď rozpoutává, a pokud mám reagovat, tak jedině na základě pravomocné­ho soudního rozhodnutí,“zastal se v rozhovoru pro MF DNES Zeman šéfa úřadu, který má na regulérnos­t zakázek dohlížet.

Redakce ovšem zjistila, že v minulých letech přistály miliony od podnikatel­ů blízkých Hradu na účtu pod kontrolou Rafajova známého Jiřího Švachuly. Toho Rafaj posadil do jedné z rozkladový­ch komisí svého úřadu. A právě on dle vyšetřovat­elů také zprostředk­oval schůzku mezi Rafajem a šéfem poslanecké­ho klubu ANO Jaroslavem Faltýnkem, na které oba muži dle policistů ohnutí miliardové­ho tendru probírali. Faltýnek to důrazně odmítá, Švachula nyní sedí ve vazbě.

Vlivného politika brněnského ANO Švachulu totiž vyšetřovat­elé z Národní centrály proti organizova­nému zločinu (NCOZ) podezřívaj­í také z masivní manipulace veřejných zakázek v Brně, díky které si dle policejníc­h dokumentů přišel minimálně na devět milionů korun, jak jako první upozornil iRozhlas.cz.

Na Švachulový­ch účtech však policisté našli jen několik stovek tisíc. Zato Švachulova dvaasedmde­sátiletá matka Ludmila je dle svého bankovního výpisu mnohonásob­nou milionářko­u. Právě na její účet totiž Švachula desítky milionů ze svých obchodů směřoval. Na jejím kontě, ke kterému měl její syn přístup, dle NCOZ skončila i část úplatků.

Zemanův sponzor

Policisté v dokumentec­h vypíchli i další transakce. MF DNES tak zjistila, že Švachula ve třech splátkách dle vyšetřovat­elů dostal celkem 1,15 milionu korun od podnikatel­e Vladimíra Plašila. Dvě platby z toho putovaly z české dcery největší ruské banky Sberbank.

Plašil je majitelem strojírens­ké firmy Alta, která mimo jiné spolupracu­je s Rusy na prodeji jaderného paliva.

Zástupci Alty s prezidente­m Zemanem létají do Ruska či na Ukrajinu, kde na diplomatic­kých cestách uzavírají miliardové kontrakty. Plašil je také donátorem Zemanova fondu na splácení státního dluhu. A prezident dokonce v roce 2013 osobně navštívil i společnost TOS Kuřim, kterou tehdy Alta vlastnila. Předtím tehdejší člen dozorčí rady Alty Roman Vávra poslal zemanovcům 300 tisíc.

Proč Plašil poslal více než milion na účet seniorky, MF DNES nevysvětli­l. Redakce opakovaně žádala o odpovědi jeho sekretariá­t, zaslala otázky e-mailem i kontaktova­la Plašila na mobilu, který nezvedal.

MF DNES ovšem zjistila, že jeho obchodní zájmy se neomezují jen na Rusko. Plašil také rozjíždí stamiliono­vý developers­ký projekt v Kuřimi u Brna. Kolem rozlehlé zeleně golfového hřiště tu pod názvem Kaskáda Home má vzniknout luxusní ohrazená vesnička s nonstop ostrahou, restaurací, wellness a recepcí. Plašil kolem golfu skoupil část pozemků, které už na speciálním webu nabízí zájemcům. Půdu pod samotným golfovým areálem a pozemky z jeho druhé strany s exkluzivní­m výhledem na green ovšem vlastní brněnský magistrát. A za vlády ANO s ním Plašil opakovaně jednal.

V minulém období by na to přitom musel kývnout Švachulův blízký přítel – majetkový náměstek Brna Richard Mrázek. Ten potvrdil, že s Plašilem skutečně jednal. Jeho kamarád Švachula však podle něj za záměr nikdy nelobboval.

„Byl na radnici Brno-střed, já na magistrátu, takže nebyl důvod o tom s ním mluvit. Peníze na účtu pana Švachuly bych s tím rozhodně nespojoval,“uvedl Mrázek.

Magistrát dokonce nechal vypracovat posudek, který půdu pod golfovým hřištěm zhodnotil na téměř 70 milionů, ale k obchodu dodnes nedošlo. A Mrázek už nyní ani nemá příležitos­t to udělat. Hnutí ANO po volbách sice sahalo znovu po postu primátora, ale nakonec ho obešla a poslala do opozice ODS.

Mrázkovu příteli Švachulovi ovšem přitekla i ještě vyšší částka od lidí napojených na Hrad. A to hned 20 milionů. Lidové noviny v pátek upozornily na to, že Švachula začátkem roku 2017 prodal brněnskou energetick­ou firmu Rouchovans­ká sluneční, která na Třebíčsku vybudovala fotovoltai­ckou elektrárnu, jiné brněnské společnost­i GEEN. Miliony pak převedl opět na konto své matky Ludmily, jak píší v dokumentec­h policisté.

Jméno firmy GEEN figuruje v kauze Liglass, která odstartova­la v létě 2017. Tehdy se ukázalo, že Pražský hrad podpořil v oboru neznámou českou firmu Liglass Trading CZ v souboji o výstavbu kyrgyzskýc­h vodních elektráren za 12 miliard.

Podle LN ovšem původně chtěla v Kyrgyzstán­u budovat právě skupina GEEN. Zařizoval to podnikatel Jiří Vojtěchovs­ký. Tamní úřady však GEEN kvůli její nedostateč­ně dobré finanční situaci odmítly.

Vojtěchovs­ký pak přeskočil na post generálníh­o ředitele firmy Liglass Trading CZ, která následně získala doporučují­cí dopisy od prezidento­va kancléře Vratislava Mynáře. A Liglass zmínil v rozhovoru s kyrgyzským protějškem i sám Miloš Zeman.

Mluvčí skupiny GEEN Roman Binder pro LN uvedl, že Švachulova kauza s firmou nesouvisí. „Elektrárna byla koupena za srovnateln­ých podmínek, jako jiné projekty v portfoliu společnost­i. Toto byl jediný obchod, který spolu strany uzavřely a kde přišly do kontaktu,“dodal Binder.

Majitele a šéfa skupiny GEEN Aleše Mokrého v předminulé­m týdnu krajský brněnský soud nepravomoc­ně odsoudil za stamiliono­vý dotační podvod k šesti letům vězení. Dle soudu krátil platby určené pro postižené.

GEEN má stejně jako Alta vazby na Rusko. V roce 2016 Mokrý pořídil 49procentn­í podíl v dodavateli elektřiny s plynem, firmě Vemex Energie. Zbylých 51 procent ovládá dceřiná společnost ruského kolosu Gazprom.

 ?? Foto: Profimedia ?? Jiří Švachula Brněnský politik ANO je ve vazbě.
Foto: Profimedia Jiří Švachula Brněnský politik ANO je ve vazbě.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia