MF DNES

Za útok na Petru Kvitovou si pachatel odsedí osm let

Žondra se neomluvil a znovu svou vinu popřel. Opakovaně tvrdil, že prý na něj bylo všechno ze strany policie ušité na míru.

- redaktorka MF DNES Veronika Horáková

BRNO Zatímco Petra Kvitová včera v Miami bojovala o post světové jedničky, v Brně si vyslechl soudní verdikt o trestu muž, který její tenisovou kariéru málem ukončil. Radim Žondra dostal u brněnského krajského soudu osm let ve vězení se zvýšenou ostrahou.

Útočník přepadl tenistku v prosinci 2016 v jejím bytě, přiložil jí nůž na krk, a když se bránila, ošklivě ji pořezal na ruce. Tu Kvitové zachránila operace. Tenistka při léčbě ztratila sezonu, dodnes trpí psychickým­i problémy. „Soud nemá žádných pochyb, že k poranění poškozené došlo takovým způsobem, jak je popsáno v obžalobě. I výpověď poškozené je zcela hodnověrná,“zdůvodnila rozsudek soudkyně Dagmar Bordovská.

Verdikt zatím není pravomocný, obě strany se proti němu mohou odvolat k Vrchnímu soudu v Olomouci – ponechaly si lhůtu na rozmyšleno­u.

Mluvčí tenistky Karel Tejkal byl s Petrou Kvitovou během soudního jednání v kontaktu. „Respektuje­me rozhodnutí nezávisléh­o soudu o vině i výši trestu. Petra je spokojená, protože útočníka poznala,“uvedl Tejkal. Soudci také překvalifi­kovali čin, ze kterého byl Žondra viněn, a to z vydírání na ublížení na zdraví. „S ohledem na důkazy není vydírání přiléhavé. Přesně nevíme, k čemu chtěl útočník poškozenou donutit. Prokazatel­né však je, že utrpěla těžké ublížení na zdraví,“vysvětlila Bordovská.

Kvitová opakovaně Žondru označila za útočníka během rekognicí. V jeho neprospěch hovoří i pachová stopa, kterou kriminalis­té zajistili ze svetru Kvitové. Na jejím základě pak Žondru identifiko­val také policejní pes.

Obžalovaný se ještě včera snažil jednotlivé důkazy zpochybnit. „Šlo o svetr, který si poškozená oblékla až po útoku. Jak ho mohli vyšetřovat­elé použít pro rozpoznání pachových stop?“ptal se Žondra, který navíc požadoval předvolání dalších svědků, či aby byl vyslechnut na detektoru lži. Soudkyně Bordovská jeho požadavky zamítla.

Stejně nekompromi­sní byl i žalobce Ivan Hrazdira. „Poškozená nejenomže označila obžalované­ho během dvou rekognicí, ale dala dohromady identikit, který je obžalované­mu podobný. A co se týče pachových stop, ty se přece mohou přenést z oblečení na oblečení. V tomto případě z trička poškozené na svetr,“vysvětlil Hrazdira.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Velká nejistota Petra Kvitová pár dnů po útoku na tiskovce. Tehdy ještě netušila, zda bude moci zase hrát tenis.
Foto: Michal Šula, MAFRA Velká nejistota Petra Kvitová pár dnů po útoku na tiskovce. Tehdy ještě netušila, zda bude moci zase hrát tenis.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia