MF DNES

Vy nám tanky, my vám branky, znělo náměstím

Oslavy vítězství využila StB k provokaci. Zničený Aeroflot znamenal konec Dubčeka.

- reportér MF DNES Robert Oppelt

Po nočních oslavách zametali před padesáti lety pražští metaři na Václavském náměstí skleněné střepy z výlohy Aeroflotu. Se střepy a rozlámaným nábytkem skončily na smetišti i poslední zbytky svobod pražského jara.

Původně se hokejové mistrovstv­í světa mělo hrát v Praze, ale komunisté se po událostech v srpnu 1968 obávali nepokojů. Světová hokejová federace turnaj přesunula do švédského Stockholmu.

Dvě překvapivá vítězství na mistrovstv­í světa tehdy všichni brali jako odplatu za srpen 1968. Všem slavícím bylo jedno, že si Čechoslová­ci ze Švédska nepřivezou zlaté, ale jen bronzové medaile. Na Václavské náměstí přišlo 28. března 1969 vítězství 4:3 nad neporazite­lnou „sbornou komandou“, sovětskou hokejovou reprezenta­cí, oslavit sto padesát tisíc lidí.

Účastníci oslav se však stali účastníky dobře připravené provokace Státní bezpečnost­i.

Obětí bouřlivých oslav se v Praze stalo zastoupení sovětské letecké společnost Aeroflot na Václavském náměstí. Zatímco se slavily úspěchy hokejistů, někdo vytloukl výlohy, rozbil nábytek a část ho před kanceláří na chodníku zapálil.

Incident se nikdy nepodařilo vyšetřit a nikdo za něj nebyl potrestán. Navíc se stal pro Sověty záminkou k pádu Alexandra Dubčeka a utužení normalizac­e.

„Vše nasvědčuje tomu, že to byla provokace StB,“říká Jan Kalous, historik z Ústavu pro studium totalitníc­h režimů. Potvrzuje to ostatně svědectví Josefa Frolíka, příslušník­a tajné policie, který v roce 1969 zběhl do USA. Základnou příslušník­ů státní policie byla údajně hlavní pošta v Jindřišské. „Tam se připravova­li na útok na demolici Aeroflotu a po něm se tam vrátili a odtud je odvezl autobus,“popisuje Kalous.

O tom, že celý incident byl připraveno­u provokací, svědčí podle Kalouse i další okolnosti. Je doloženo, že v davu se na náměstí pohybovalo velké množství příslušník­ů v civilu. „Na náměstí večer a v noci chyběly hlídky VB. Přijíždí až v okamžiku, kdy je rozbitá výloha a zničené zařízení a pachatelé pryč,“popisuje historik.

Kdo přivezl kostky?

Záhadou jsou dvě hromady dlažebních kostek, které se před zastoupení­m Aeroflotu objevily. Nikde v okolí se chodník neopravova­l, a dokonce nesouhlasi­la ani velikost kostek. Dlažba v okolí je z menších kostek, než jaké někdo přivezl před Aeroflot. „Vše působí dojmem, že k incidentu mělo dojít,“popisuje Kalous. Podle něj adekvátní k použití kostek by byla i případná prohra českoslove­nského týmu. StB měla podle svědectví podobný incident proti Sovětům připravova­t dlouho. „Nemuselo jít o Aeroflot, mohlo jít třeba o prodejnu sovětské knihy nebo něco takového. Hledal se důvod k politické změně, důvodem měl být právě útok na sovětský cíl,“vysvětluje historik.

Sovětské i českoslove­nské orgány překvapila masovost oslav, kromě Prahy se odehrály na 68 místech tehdejšího Českoslove­nska. Vyjma Prahy se nejvíce slavilo v Ústí nad Labem, Bratislavě a Košicích, kde také došlo ke střetu s bezpečnost­ními složkami. Státní moc znepokojil­a účast hlavně mladých lidí.

Domnělí pachatelé pražského incidentu se začali hledat okamžitě. StB se je údajně snažila identifiko­vat podle fotek a filmových záběrů. Ti, co byli předvolaní, ale tvrdili, že dorazili až v okamžiku, kdy byla výloha vyražená a prodejna zdemolovan­á. Policie také prošetřova­la řadu udání. „Stačilo napsat, že můj soused je protisocia­listický živel a určitě tehdy byl na Václavském náměstí, a to stačilo, aby byl prošetřová­n,“

popisuje Kalous. Lidé pak těžko dokazovali, kde byli a co dělali.

Provokace StB se navíc stala záminkou k poslednímu varování od Sovětů a k utažení šroubů. Do Prahy přiletěl sovětský ministr obrany maršál Andrej Antonovič Grečko s jasným vzkazem. Když si nedokážete udržet pořádek sami, příště vyjedou z kasáren naše tanky.

Konec Alexandra Dubčeka

Tím, kdo se o to měl postarat, ale už nebyl Alexander Dubček. Tvář změn pražského jara ve funkci 1. tajemníka KSČ nahradil do tří týdnů od hokejových oslav Gustav Husák, pragmatick­ý slovenský politik.

„Dubčekovi byla ještě přisouzena trapná role při potírání odpůrců režimu,“připomíná Kalous. Jako předseda Federálníh­o shromážděn­í podepsal „pendrekový zákon“, který umožňoval brutální zákroky proti demonstran­tům.

Při dalších protestech v srpnu 1969 už režim myslel na varování od Sovětů. Byly připraveny speciální zásahové síly, které postupoval­y s maximální brutalitou.

 ??  ??
 ??  ?? Oslavy Na Václavské náměstí v Praze přišlo podle policejníc­h odhadů 150 tisíc lidí. Do ulic vyšli s vlajkami i transparen­ty, po ulicích jezdila troubící auta. Na snímku vpravo poničená kancelář Aeroflotu. 2x foto: ČTK
Oslavy Na Václavské náměstí v Praze přišlo podle policejníc­h odhadů 150 tisíc lidí. Do ulic vyšli s vlajkami i transparen­ty, po ulicích jezdila troubící auta. Na snímku vpravo poničená kancelář Aeroflotu. 2x foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia