MF DNES

Půl roku pro Tomia Okamuru

Diář

- Petr Kolář reportér MF DNES

První strana Tomia Okamury Úsvit přímé demokracie vydržela po vstupu do Sněmovny v roce 2013 v konsolidov­ané podobě dva roky. Pak se mezi sebou čtrnáctka poslanců rozhádala o peníze. Tehdejší šéf poslanců Marek Černoch (dnes člen ODS) s devítkou kolegů oznámil vznik nové strany, z Úsvitu začali odcházet poslanci a Tomio Okamura spolu s Radimem Fialou záhy založili partaj Svoboda a přímá demokracie.

Od vstupu SPD do Sněmovny po volbách roku 2017 zatím uběhlo zhruba půldruhého roku. Koncem února oznámil moravskosl­ezský poslanec Lubomír Volný, že bude chtít kandidovat na předsedu proti Okamurovi. Vedení SPD následně celou ostravskou buňku rozpustilo a spolu s Volným odešli z partaje další dva tamní poslanci. Okamurovců tak ve Sněmovně zůstává šestnáct. Zatím.

Do toho začal dříve spřízněný web Aeronet uveřejňova­t seznamy kmotrů stojících údajně za prvním místopředs­edou Fialou. Najdete tam leckoho. Od miliardáře Davida Berana přes Antonína Charouze po někdejší šedou eminenci pražské ODS či Věcí veřejných Tomáše Hrdličku. Tedy vesměs jména, o nichž se v souvislost­i s SPD spekuluje dlouho.

Dále tu máme kandidátku do Evropského parlamentu. Z posledního místa chtěl kandidovat sám Tomio Okamura s tím, že když uspěje, přenechá místo někomu dalšímu. Když mu z ministerst­va vnitra vysvětlili, že by tím přišel o český poslanecký mandát a tím i křeslo místopředs­edy Sněmovny, na poslední chvíli vycouval.

Jedničkou kandidátky je bývalý ministr školství vlády Miloše Zemana Ivan David. Ten měl nedávno odejít z pražské konference SPD s poznámkami, že „takhle zanikají partaje“a dodatkem, že se „na to může vykašlat“. Což jeden z účastníků konference v peprnější verzi zveřejnil na Facebooku. Začalo se dokonce spekulovat, že David kandidatur­u zabalí úplně.

„Na té konferenci napínali trpělivost zúčastněný­ch tím, že to protahoval­i. Strávil jsem tam přes tři hodiny čekáním na své vystoupení, takže mi došla trpělivost. Už jsem navíc měl jiný program,“popsal MF DNES Ivan David s tím, že určitě nepoužil vulgární slovo. V čele kandidátky prý zůstane. „Mluvil jsem o tom s předsedou i prvním místopředs­edou a jen nad tím mávli rukou. Takže pokračuji,“podotkl lídr SPD do eurovoleb.

Jak už bylo řečeno, Okamurova první strana Úsvit přímé demokracie vydržela pohromadě dva roky od vstupu do Sněmovny. Do této mety zbývá SPD půl roku. Takže se ještě můžou dít věci. Ostatně výstižně to v rozhovoru pro MF DNES před rokem popsal již zmiňovaný Tomáš Hrdlička, když mluvil o pomoci Radimu Fialovi a poslancích SPD, které prý sbírali na kandidátky doslova na ulici. „Je to skupina lidí, kteří v sobě našli obrovskou odvahu do něčeho vstoupit. Bohužel v mnoha případech je ta odvaha jejich největším plusem. Myslím, že jak pan Okamura, tak pan Fiala teprve teď zjišťují, co jsou mnozí z nich zač.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia