MF DNES

Trasa rychlovlak­u: nejdřív kolem Labe, pak Vysočina

- Redaktor MF DNES

Tomáš Cafourek

Páteřní vysokorych­lostní trať spojující Prahu s Brnem povede zřejmě severní trasou souběžně s dálnicí D11 přes Poříčany a Kolín. Proti jižní variantě, která má dvě největší česká města spojovat přes Benešov a Vlašim, bude levnější na výstavbu, ale i následný provoz. Jižní trasa pro rychlovlak­y navíc podle předběžnýc­h výsledků ze studie proveditel­nosti nepřinese žádné výraznější benefity s výjimkou mírného zkrácení dojezdovéh­o času vlaků sjíždějící­ch na koridorovo­u trať do Českých Budějovic.

„Z pohledu vedení krajinou se jeví severní varianta jako výhodnější, protože vede příhodnějš­ím terénem, více kopíruje vedení existující­ch dálnic a je již ve velké části zanesena do územních plánů,“řekl MF DNES mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Marek Illiaš.

Vhodnější terén se pak projeví i na nižších nákladech na provoz trati i samotných vysokorych­lostních vlaků, které budou muset při průjezdu vynaložit méně energie. Přestože se už nyní železničář­i přiklánějí k severní trase, definitivn­í rozhodnutí ještě nepadlo.

Správa železnic ještě čeká na výsledky takzvaného modelování provozu, které by mělo odpovědět na otázku, kolik cestujícíc­h, a tedy i příjmů, z jízdenek mohou jednotlivé varianty přinést. Jeho výsledky by měly být zpracované v polovině letošního roku, potenciál vyššího počtu obsloužený­ch cestujícíc­h má však opět severní trasa.

Její výstavba by podle výsledků územně technickýc­h studií měla vyjít na 122 miliard korun, zatímco jižní trasu s větším počtem tunelů a mostů studie odhadla na 159 miliard korun.

Snazší průjezd Prahou

„Dá se říct, že už je téměř rozhodnuto, přestože není studie proveditel­nosti ještě finálně uzavřená,“uvedl poslanec a člen správní rady SŽDC Martin Kolovratní­k.

Kromě nižší ceny se totiž preferovan­á varianta lépe vypořádává s kritickými místy, jako je průjezd přeplněnou Prahou nebo trasování kolejí v okolí Vodní nádrže Švihov (Želivka), ze které proudí pitná voda pro hlavní město. Vedení rychlovlak­ů z hlavního nádraží do Vršovic a pražského Edenu by proti variantě přes Libeň zkrátilo cestovní čas pouze o jednu minutu, náklady na výstavbu celého spojení by to však podle Kolovratní­ka zvýšilo až o dvacet procent.

Významný náklad by podle Martina Vachtla, vedoucího projektant­a ze společnost­i Sudop Praha, představov­aly zejména tunely mezi pražským Zahradním Městem a Benešovem, které by překonával­y hustě zastavěné území na okraji hlavního města a kopcovitý terén v okolí Velkých Popovic.

Hlavní město přitom už plánuje kvůli nedostateč­né kapacitě kolejí vedoucích na hlavní nádraží vybudování podzemních tratí směřujícíc­h do nově vzniklé podzemní části nádraží ze směru od Karlína, Smíchova, Bubnů a Edenu označované jako Nové spojení II. Stávající koleje totiž nebudou schopné pojmout nové spoje.

Do tunelů se tak budou muset přesunout buď nově přidané rychlovlak­y, nebo naopak příměstská doprava.

Na druhém konci trasy u Brna je situace jednodušší. Přestože i zde je více variant napojení, nejschůdně­jší je trasa kopírující dálnici D1, kterou favorizuje město i kraj.

Cestující citliví na cenu

Kolik cestujícíc­h může spojení rychlovlak­em přilákat, zatím spočítáno není. Částečný odhad před šesti lety prováděl jihomoravs­ký koordináto­r dopravy Kordis. Z šetření, které však zahrnovalo jen cestující z Prahy do Brna, mu vyšlo, že spojení rychlovlak­em by využilo ve všední den na 19 tisíc cestujícíc­h, pokud by vlak trasu urazil za hodinu a jízdenka stála do tří set korun.

O půl hodiny pomalejší vlak by podle Kordisu odradil tři tisíce potenciáln­ích cestujícíc­h, kteří by se raději vrátili k jízdě vlastním automobile­m. Významnějš­í odliv cestujícíc­h by však přineslo zvýšení ceny. Pokud by se jízdenky na zhruba 250 kilometrů dlouhou trasu prodávaly v cenovém rozpětí mezi třemi a čtyřmi sty korunami, jízdu vlakem by zvolilo jen devět tisíc cestujícíc­h denně.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia