MF DNES

Donutila zkusí převychova­t

- — Tomáš Šťástka

PRAHA Stručné dějiny Hnutí zní název posledního románu Petry Hůlové. Nyní se dočká dramatizac­e na půdě pražského Divadla Komedie.

„Nabízí pohled na budoucnost, kde se všechny ženy chopí jakéhosi převýchovn­ého centra a začnou svět utvářet tak, aby muži nehleděli na jejich vnější parametry a milovali je pro jejich vnitřní krásu. Právě to však vyžaduje náročnou převýchovu,“naznačuje zasazení hry Martin Donutil, který se v kontroverz­ní novince objeví.

„Petra Hůlová psala knihu jako příběh onoho vzdělávací­ho centra, postavy tam jsou trochu upozaděny. Má role by se dala přirovnat k muži, který prochází výchovnou částí a změnou,“popisuje mladý herec, který se ve Stručných dějinách představí spolu se Sarah Haváčovou, Stephanií Leue a Felixem Mühlenem.

Všechny fáze

Podle Donutila si v novince každý divák něco najde. „Může to brát jako negativní vizi budoucnost­i, jako přetlak feminismu, jako varování či jako úvahu, že by stálo za to muže přeměnit. Dílo má spoustu výkladů,“uvažuje a dodává, že jemu samotnému jako muži se názor v průběhu zkoušení dost mění. „Už jsem si prošel asi všemi těmi fázemi, co jsem vyjmenoval,“směje se.

Stručné dějiny hnutí vznikly pro Komedii v rámci česko-německé spolupráce se Státními divadly Norimberk a Stuttgart, režie se chopil Němec Armin Petras.

„Je to mnohem víc postavené na improvizac­i nás všech. I na přebíhání z češtiny do němčiny i angličtiny,“popisuje a dodává, že představen­í bude doprovázen­o titulky. Na dramatizac­i románu pracovala sama jeho autorka, výsledný tvar však byl zcela v moci německého režiséra, který již jeden text od Hůlové v Berlíně uvedl.

Novinka se v neděli představil­a v Norimberku, českou premiéru chystají Městská divadla pražská na tuto sobotu. Inscenace není vhodná pro diváky do osmnácti let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia