MF DNES

Kampaň říká, že chodec s tramvají prohrává 0:1

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes

-

Dopravní podnik (DPP) vyslal do ulic speciální tramvaj, která má chodce upozornit, že na přechodu nemají před tramvají přednost. Chce zabránit dalším neštěstím. „Zvyšuje se počet lidí, kteří po střetu s tramvají zemřou, ale zvyšuje se i počet nehod tramvají s chodcem. Naštěstí většina z nich končí šokem, odřeninou, ale v momentě, kdy tu máme poměrně velký počet fatálních událostí, tak jsme se rozhodli pro tuto kampaň,“řekl generální ředitel DPP Petr Witowski.

Upravená tramvaj má na sobě žlutý polep s nápisy a siluetami sražených chodců. Součástí je také jakási tabule se skóre, podle níž chodec prohrává s tramvají 0:1.

Nejčastějš­í chybou chodců je nepozornos­t a nedání přednosti tramvaji. Problémem je sledování displeje telefonu za chůze nebo nasazená sluchátka. Řada lidí rovněž přechází tam, kde nemá, například za vozem, kam nevidí řidič tramvaje jedoucí z protisměru.

Brzdná dráha nezatížené tramvaje

typu T3 je při rychlosti 50 kilometrů v hodině zhruba 42 metrů. Pokud jsou v ní lidé, ještě se prodlužuje. Auto stejnou rychlost ubrzdí na 12,9 metru. „Zatímco u střetů chodce s automobile­m je ve většině případů viníkem řidič, právě u střetů s tramvajemi bohužel fatálně chybují sami chodci,“řekl Tomáš Neřold z BESIP, se kterým DPP a Praha na kampani spolupracu­jí.

V loni se v Praze událo 104 nehod tramvají s chodci. To je sice méně než v roce 2017, ale zemřelo při nich osm lidí, předloni tři. (ČTK)

 ??  ?? Tramvaj varuje Dopravní podnik včera představil tramvaj, která hraje hlavní roli v kampani Neskákej mi pod kola, a také demonstrov­al střety tramvaje s figurínami. Video najdete na praha.idnes.cz
PRAHA
Tramvaj varuje Dopravní podnik včera představil tramvaj, která hraje hlavní roli v kampani Neskákej mi pod kola, a také demonstrov­al střety tramvaje s figurínami. Video najdete na praha.idnes.cz PRAHA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia