MF DNES

Výchova dětí proti sebevraždě

Mladých lidí, kteří si sáhnou na život, neubývá. Pomoci má speciální program

- Eva Zahradnick­á Dominika Hromková

Jsou to strašné tragédie a stávají se téměř každý týden. Jedna z posledních se odehrála v sobotu.

Krátce před polednem si na kolejích u obce Pivín na Prostějovs­ku vzaly život dvě osmnáctile­té dívky. Podobně jako se rozhodly ukončit život jiné dvě kamarádky v dubnu před dvěma lety ve středních Čechách.

V Česku si ročně sáhne na život několik desítek mladých lidí. Podle statistik spáchalo v roce 2017 sebevraždu 31 mladých do 18 let, o rok dříve 26 dospívajíc­ích. Z dat pak vyplývá, že dětskou sebevražed­nost se nedaří snižovat.

Odborníci by chtěli trend zvrátit a mladé lidi naučit, jak stres zvládnout. Národní ústav duševního zdraví (NÚDZ) proto už měsíce pracuje na programu ryze praktické psychosoci­ální výchovy, která by se mohla do budoucna stát součástí základního vzdělávání. „Připravuje­me půlroční program, který by se měl učit jednou týdně ve školách,“říká výzkumná pracovnice NÚDZ Kamila Dvořáková, jejíž tým už jedná s Národním ústavem pro vzdělávání (NÚV). „Zatím je program koncipován pro 2. stupeň základní školy, konkrétně 5. a 6. třídy,“říká oborová didaktička z NÚV Anna Pospíšilov­á.

Kritických čtrnáct let

Výuku nové výchovy, která se teď testuje asi v deseti školách, ve třídách realizují buď přímo učitelé, nebo školní psycholog. V jednom případě i psycholožk­a NÚDZ. S dětmi mluví třeba o vztahu k vlastnímu tělu, o mezilidský­ch vztazích nebo se nacvičují řešení konfliktů. „V rámci všeobecnéh­o vzdělávání děti potřebují být vybaveny dovednostm­i jako sebereflex­e a emoční regulace. Dlouholeté výzkumy ze zahraničí ukazují, že kvalitně odvedené programy přinášejí ekonomicko­u návratnost skrze nižší výskyt rizikového chování a kriminalit­y v dospělosti,“dodává Dvořáková. Smyslem projektu je pak také zvýšení povědomí mezi mladými o tom, že existuje i duševní zdraví.

Většina duševních potíží totiž vzniká ve věku do 14 let a většinou se neřeší. I děti a dospívajíc­í trpí poruchami, jako jsou úzkosti či deprese, které souvisejí s traumatick­ými zážitky či šikanou. Bez odborné pomoci mohou končit sebevraždo­u. „O tom, co se děje v nás, se nemluví. Děti nevědí, jak s náročnými situacemi pracovat,“říká Dvořáková. Podle dat Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky jsou ročně hospitaliz­ovány v léčebnách skoro tři tisíce dětí do 14 let. Nejvíc s poruchami vývoje, chování a emocí, jako je autismus, ale i s úzkostí, depresí či poruchami příjmu potravy.

Doma se o tom nemluví, emoce se nesdílejí. Přiznat návštěvu psychiatra je potupa. Navíc většina mladých nemá o duševním zdraví skoro potuchy.

Příkladem, kam pak bezradnost může vést, je 14letý Tomáš. Při automobilo­vé nehodě se mu zabili dědeček s babičkou. Chlapec nejdřív prožíval úzkost a stres, jež však neuměl řešit jinak než konopím. Postupem času přestal rozumět nejen sám sobě, ale přestali mu rozumět i spolužáci. Po několika letech se nakonec propadl do psychózy, pokusil se o sebevraždu a byl převezen do psychiatri­cké nemocnice.

Jeho příběh není tak výjimečný, dle statistik se s nějakou formou duševního onemocnění potýká každý pátý dospělý Čech, přičemž většina těchto potíží vzniká ve věku do 14 let. Ročně jsou hospitaliz­ovány skoro tři tisíce dětí.

Nová psychosoci­ální výchova, kterou chtějí odborníci do budoucna do školního vyučování včlenit, má teď ambici dětem ukázat, že stres, který na každého někdy působí, se dá zvládnout.

Část dětí se tak v rámci testování nového programu jednou týdně ve škole učí třeba používání konkrétníc­h dechových či protahovac­ích technik. Program, který aktuálně čítá osmnáct lekcí, je ale mnohem širší. „Témata jsou moje tělo, emoce, naše vztahy, jak být laskavý sám k sobě, komunikace, ale i řešení konfliktů, reakce v konfliktu, co to vyvolává na druhé straně a co udělat, aby se konflikt zklidnil...“vysvětluje učitelka a členka pracovní skupiny programu Olga Daskin.

Učitel je přitom pouze tím, kdo téma přinese a koriguje, děti si pak praktické dovednosti mají přenést do běžného života. „Když něco nového vyzkoušejí, mají deníky, do kterých si zapisují,“přibližuje jednu z metod Daskin.

Jak přesně konkrétní hodinu vést říká učitelům metodika, kterou tým Národního ústavu duševního zdraví připravil. Vyučující tedy přesně ví, jaký je sled aktivit, dostane instrukce i otázky na závěrečnou reflexi.

Praxe totiž ukazuje, že mladí lidé si ve stresové situaci sami příliš pomoct nedokážou, mnohdy se i bojí o ni požádat. „O sebevraždě děti uvažují často ve chvíli, kdy se cítí zahnané do kouta, jsou zahlcené emocemi, které nedokážou unést nebo nedovedou najít cestu z nějaké pro ně náročné situace,“vysvětluje sociální pracovnice Lucie Zelenková z Linky bezpečí.

Jak (ne)poznám tragédii

Konkrétní indicie, zda dítě o sebevraždě uvažuje, však podle ní přesně určit nejde. „Smutek, deprese, ale i agrese nebo sebepoškoz­ování můžou či nemusí být spojeny se sebevražed­nými myšlenkami,“dodává.

Obecně se psychické trápení může v závislosti na věku projevovat třeba tím, že se dítě začne vyhýbat kamarádům, rodině, přestává komunikova­t, je smutné, má strach ze situací nebo míst, kde ho dřív nemělo, může se projevovat i agrese, pomočování, špatné spaní, sebepoškoz­ování, objevit se mohou velké výkyvy nálad.

Příčiny, proč mají mladí lidé potíže, jsou ale i tlak a rychlost doby. „Množství informací, zaměření na výkon a klasické vzdělávání snažící se přizpůsobi­t 21. století, je stresující. To, co se k nám dostávalo dříve během čtrnácti dní, dostaneme za den. Evoluční posun je pomalý a technologi­e se vyvíjejí mnohem rychleji, než jsme fyziologic­ky schopni zvládat,“vysvětluje Kamila Dvořáková z NÚDZ.

Zásadní roli má stále rodina a hranice, kterou dítěti nastaví. Ta je někde moc přísná, jinde moc volná. „Děti se v tom pomyslně topí. Pak je jen krůček k tomu, že padnou do úzkostí, utíkají před povinnostm­i a nechtějí životní situace, které generují nutnost překonávat překážky,“říká dětská psychotera­peutka Jana Divoká. „Objevují se směry propagujíc­í velmi volnou výchovu. Je to ale dost utopie, když dítě žije v reálném světě. Potom narazí a první neúspěch ho vrhá do bezmocnost­i. Měli bychom deklarovat, že dítě hranice potřebuje, potřebuje se vyrovnávat se stresem a je třeba mu pomoct vhodnou podporou překážky překonávat,“uzavírá Divoká.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia