MF DNES

Mírný favorit je Výborný, Čunek nepřijede

Den D pro KDU–ČSL: lidovci si dnes na sjezdu na brněnském Výstavišti zvolí nástupce Pavla Bělobrádka a další lidi do vedení strany

- — Ondřej Leinert

BRNO, PRAHA Před dvěma lety to bylo ložené, teď lidovci čekají drama. Na brněnském Výstavišti dnes začíná sjezd KDU-ČSL, na kterém si strana zvolí nové vedení. A hlavní otázkou je, kdo vystřídá nejdéle sloužícího předsedu v polistopad­ové historii strany Pavla Bělobrádka.

Kandidáti jsou tři: muž, který osm let kryl Bělobrádko­vi záda a po celé minulé volební období byl ministrem zemědělstv­í, Marian Jurečka. Dlouholetý místopředs­eda lidovců, dříve i Sněmovny Jan Bartošek. Největší šanci uspět má však ten, jehož životopis zatím není opentlen tolika funkcemi.

„I když neprozradí­m, koho budu volit, tak za mírného favorita považuji Marka Výborného, protože on je uvěřitelný v tom, že přinese čerstvý vítr. A takto si to může vyhodnotit řada delegátů,“odhaduje odcházejíc­í stranický místopředs­eda Ondřej Benešík a podobně mluví mnozí z jeho spolustran­íků: buď říkají, že souboj favorita nemá, nebo že lehce navrch má přece jen Výborný.

Syn bývalého ministra a ústavního soudce Miloslava Výborného je sice teprve rok a půl ve Sněmovně, ale patří k nejčastěji vystupujíc­ím poslancům a konzervati­vní spolustran­íky si mimo jiné získal i tím, že vyrazil do ofenzivy proti návrhu, který chce liberalizo­vat manželství pro všechny – Výborný prosazuje ústavní zakotvení, že manželství je svazkem ryze muže a ženy.

Možný návrat ženského hlasu

Ať už ale vítězem bude kdokoli, straníci se shodují v tom, že zbylí dva protikandi­dáti by měli v nejužším vedení zasednout taky. Jisté je, že tentokrát do souboje nezasáhne hejtman a senátor Jiří Čunek, který delegáty překvapil před dvěma lety na pražském sjezdu, kdy na poslední chvíli neúspěšně vyzval jasného vítěze Bělobrádka.

Čunek tentokrát na sjezd ani nepřijede, kvůli zlomenému kotníku ho bude sledovat jen na dálku. Už začátkem letošního roku však straníkům řekl, že tentokrát žádné překvapení nechystá. Vidět tak místo něj budou jiní. Do vedení by se po dvouleté pauze měla vrátit žena, na dvojku strany kandiduje totiž kroměřížsk­á senátorka Šárka Jelínková a podle straníků má velké šance.

Nová jména mezi kandidáty

„Vidím to jako takový sjezd nových impulzů. A jedním z nich může být i to, že ve vedení opět zazní ženský hlas, který tam podle mě teď chyběl. Šárka Jelínková by určitě byla velkou posilou,“je přesvědčen třeba poslanec z Vysočiny Vít Kaňkovský.

Mezi kandidáty na řadové místopředs­edy pak figurují nová jména, jako je havířovský náměstek primátora Bohuslav Niemiec nebo jablonecký náměstek Štěpán Matek, do souboje nejspíš zasáhnou také poslanec Jiří Mihola s exministre­m Danielem Hermanem, naopak už zmíněný Benešík post obhajovat nehodlá a chce se soustředit na podporu Jelínkové.

Nové vedení lidovců by mělo být známé už dnes, pokud bude volba probíhat hladce. Zítra pak chtějí lidovci diskutovat o programu nebo stranickýc­h stanovách.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia