MF DNES

Youtuber, producent, odbojář. Kdo dostane metál?

- — Robert Oppelt

Dnes je posledním den, kdy veřejnost může posílat do Sněmovny návrhy na státní vyznamenán­í, která 28. října uděluje na Pražském hradě prezident.

Zatím se jich ve Sněmovně sešly dvě desítky, jsou jak od veřejnosti, tak od pěti poslanců. „Z navržených profesí mohu zmínit umělce, vědce, vojáky, lékaře, politické vězně, novináře či spisovatel­e,“říká předseda podvýboru pro přípravu návrhů na propůjčení nebo udělení státních vyznamenán­í Vojtěch Pikal (Piráti).

Dva návrhy poslal pirátský poslanec Tomáš Martínek. „Rozhodl jsem se, že každý rok budu nominovat dvě osoby, které ve svém volném čase pomáhají vzdělávat společnost a zvyšovat mediální gramotnost populace, aby lidé nepodléhal­i manipulaci pomocí lživých či závádějící­ch informací,“vysvětluje Martínek. Letos nominoval na medaili Za zásluhy nižšího řádu v oblasti vzdělávání Petra Nutila a Karla Kováře. Nutila navrhuje za jeho web manipulato­ri.cz. Kovář známější pod přezdívkou Kovy, je youtuber zabývající se aktuálními společensk­ými tématy.

Medaili Za zásluhy by podle poslance Petra Dolínka (ČSSD) měl získat Oldřich Lichtenber­g. Největší

český muzikálový producent a spoluvlast­ník Divadla Broadway se v minulosti podílel na kampani ČSSD a pro prezidenta Zemana organizuje hradní plesy.

Brněnského biologa profesora Augustina Svobodu navrhuje poslanec Vlastimil Válek (TOP 09). „Je to náš přední odborník na vinné kvasinky,“vysvětluje poslanec z jižní Moravy.

Dalšího vědce navrhuje poslanec Jakub Michálek (Piráti). Ocenit navrhuje právníka a právního antropolog­a Leopolda Pospíšila. Americký vědec a emeritní profesor Yaleovy univerzity pochází z Olomouce, do USA emigroval po únoru 1948.

Mezi navrženými jsou i hrdinové odboje, jednoho z nich na medaili Za statečnost navrhuje poslanec Ondřej Veselý (ČSSD). „Nominoval jsem podplukovn­íka Františka Štamprecha. Jde o ruského legionáře a odbojáře. Byl popraven nacisty a jeho rodina byla následně perzekuová­na nacistický­m i komunistic­kým režimem,“vysvětluje. Seznam kandidátů ještě není konečný, stále mohou se svými návrhy přijít poslanci a senátoři. Konečné rozhodnutí, kdo bude vyznamenán, závisí na prezidento­vi. Tomu také může veřejnost své návrhy ještě posílat.

 ??  ?? Oldřich Lichtenber­g
Oldřich Lichtenber­g
 ??  ?? Karel (Kovy) Kovář
Karel (Kovy) Kovář
 ??  ?? Leopold Pospíšil
Leopold Pospíšil

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia