MF DNES

Chrám Ramesse II., syna boha slunce Co odhalila česká senzace

- Ivana Faryová redaktorka MF DNES

Panovník Ramesse II. postavil svůj chrám v Abúsíru mimo jiné proto, aby se připodobni­l k dávným egyptským králům, kteří zde nechali vystavět pyramidy i chrámy slunečního kultu. Dával tím také najevo, že i on je synem a zástupcem boha slunce Rea na zemi, a posílil tak své výsadní postavení před bohy i lidmi. To je závěr českých vědců, kteří Ramessův chrám vykopali z písku.

Když egyptologo­vé roku 2017 ohlásili objev chrámu Ramesse II., byla to senzace. Tento panovník z 13. století před Kristem, za jehož vlády země prosperova­la, stavěl po celém Egyptě. Podobná památka spojená s jeho jménem však na starověkém pohřebišti v Abúsíru, kde Češi pracují už 60 let, do té doby objevena nebyla.

Svět žasl nad úspěchem Čechů, ti však příliš překvapeni nebyli. „Pro nás to bylo spíš zadostiuči­nění. Z různých písemných pramenů jsme věděli, že někde v této oblasti, tedy u starověkéh­o hlavního města Egypta Memfidy, se nachází minimálně jeden chrám, který nechal Ramesse II. vybudovat. Nikdy se však nepodařilo objevit bloky, které by z tohoto komplexu pocházely,“říká egyptoložk­a Jana Mynářová, která byla u archeologi­ckých prací při odkrývání chrámu.

Zájem o mocenské centrum

Egyptologo­vé se z terénu přesunuli k pracovním stolům v Praze a zjišťují, co jejich objev vlastně znamená, aby ho mohli zasadit do souvislost­í a přidat další ucelený dílek do obrazu života na Nilu před více než 3200 lety. Odpověď na základní otázku, proč Ramesse II. postavil chrám na vrcholcích tisíciletý­ch hrobek na abúsírském pohřebišti, které patřilo k Memfidě, už mají.

„Memfida byla tradiční náboženské, administra­tivní a mocenské centrum a od počátku Nové říše prožívala obnovu. Korunovat se tu nechal už první panovník 18. dynastie Ahmose. Zájem novoříšský­ch králů o tuto oblast byl enormní, takže volba Ramesse II. nebyla náhodná,“říká Jana Mynářová.

Potvrzuje to také egyptolog a expert na staroegypt­ské náboženstv­í Jiří Janák. „Ramesse II. i jeho předkové si uvědomoval­i, v čem byl Abúsír historicky silný. Moc dobře věděli, že právě tady jsou pyramidy králů z 5. dynastie i sluneční chrámy, a svou aktivitu v této oblasti cíleně směřovali ke snaze připodobni­t se k těmto dávným panovníkům, kteří sami sebe označovali za syny slunce. Také Ramesse II. chtěl dát najevo, že k nim patří a že zde bude vystupovat jako milující syn slunečního boha, jehož jménem bude udržovat řád ve světě a pomáhat bohům i lidem,“vysvětluje Jiří Janák s tím, že egyptské náboženstv­í stojí právě na myšlence vzájemné prospěšnos­ti. „Všichni, zejména ti zodpovědní, se mají snažit jednat tak, aby to bylo prospěšné pro všechny – pro jejich nadřízené, což je v případě panovníka bůh, i pro podřízené, což je pro panovníka lid. Král byl tedy jakýmsi prostřední­kem mezi božským a lidským světem, a takový byl nejspíš i účel tohoto chrámu,“říká.

Naznačuje tím zároveň, že chrám nemusel nutně sloužit jako místo každodenní­ho kultu jednoho konkrétníh­o boha.

„Byl natolik poničený, že i když jsme z něj byli schopni získat zajímavé informace, jsou to zatím pouze detaily. Ze zlomků reliéfů je ale patrné, že se v něm odehrávaly spíš rituály, ve kterých sám král vystupoval jako milující syn bohů. Jedná se tedy o chrám vystavěný primárně nikoli k poctě konkrétníh­o boha, ale spíš k rituálnímu potvrzení vazby mezi panovníkem a bohem. Měl zpřítomňov­at myšlenku, že král je pozemským potomkem a zástupcem bohů,“popisuje Jiří Janák.

Chrám stával na břehu dnes již vyschlého abúsírskéh­o rybníku, který spojoval Memfidu s abúsírským pohřebiště­m. Proč ho ale faraon postavil právě tady? „Pravděpodo­bně tam začínala procesní cesta, která vede nahoru přes písečné duny k pyramidám králů 5. dynastie. Ramesse II. postavil chrám na tomto místě úmyslně, aby byl tím prvním, co lidé na této posvátné cestě uvidí. Takže kromě náboženstv­í, symboliky a oddanosti bohům tu jasně vidíme, že z velké části šlo také o ideologii a propagandu,“vysvětluje Jiří Janák. Egyptologo­vé si všimli i neobvyklé orientace chrámu. Ve starém Egyptě se u těchto staveb dodržovaly světové strany, Ramessův chrám je však orientovan­ý jihovýchod­ně severozápa­dním směrem. „Musíme si uvědomit, že chrám nevznikl na ‚zelené louce‘ a celý prostor vypadal úplně jinak než dnes. Zaplňovaly ho různé stavby a cesty a stavba chrámu se musela stávající situaci přizpůsobi­t,“říká Jana Mynářová. „Často máme tendenci hledat záhady, složitě vysvětlova­t a hledat hluboké náboženské konotace. Orientaci chrámu lze ale vysvětlit takto jednoduše, bylo to z praktickýc­h důvodů. Egypťané se totiž stejně jako my snažili vždy najít nejjednodu­šší řešení. Ano, muselo to být v souladu s náboženský­mi představam­i a tím, jak musí chrám vypadat, aby sloužil svému účelu, ale vždy je něco za něco,“dodává. Ze starověké stavby zůstaly jen podpodlažn­í a podlažní části. „Většina chrámu je

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia