MF DNES

Měli své bohy, ale nepopírali jiné

-

Každé větší město ve starém Egyptě mělo vlastní kult, tedy často i vlastní mytologii a bohy. „Úkolem faraona, který ve státě bohy a jejich moc zastupoval, bylo všechny tyto lokální tradice zastřešova­t. Pokud tedy král v nějakém městě nechal vystavět chrám, pak se více méně předpoklád­alo, aby udržel nábožensko­u a politickou rovnováhu, že podpoří stavbou chrámu i jiná božstva v opačné části země,“říká egyptolog a expert na staroegypt­ské náboženstv­í Jiří Janák.

Proč měl tak silný král, jakým Ramesse II. byl, potřebu posilovat tímto způsobem svou pozici ve společnost­i?

Panovníci v době Nové říše úzce spolupraco­vali s vojenskými, náboženský­mi i úřednickým­i elitami, aby jejich schopnostm­i podepřeli svou autoritu. Jenomže tím si vlastně pod sebou symbolicky „podřezával­i větev“královskéh­o majestátu, protože tyto elity postupně vyzdvihova­li téměř na svou úroveň, a vytvářeli si tak konkurenci. Jednou za čas jim tedy král v tomto závodě o postavení potřeboval uskočit. A protože na rozdíl od nich byl zástupcem bohů na zemi, mohl to udělat například tím, že zdůrazní právě tuto naprosto neporušite­lnou vazbu mezi královským úřadem a bohy. Na tu za normálních okolností nedosáhnou ani velekněží, ani generálové, ani ministři. Proto v této době často vznikají chrámy jako ten Ramessův v Abúsíru, které mají podtrhnout jedinečné postavení, výjimečnou zodpovědno­st a božskou roli egyptského panovníka, jimiž král vyniká i nad superelito­u.

Akceptoval­a města bohy z jiných oblastí, nebo pro ně existoval jen ten jejich?

I když různé egyptské lokální tradice tvrdily, že právě jejich bůh byl tím jediným stvořitele­m, nepopíraly, že v jiném městě to může být jinak. Vidím v tom jakousi federální strukturu, kdy města se v rámci státu vzájemně nepřou o autoritu. Je jasné, že když žijete v určitém městě, poslouchát­e především boha, který je uctívaný právě tam. Jinde to bude zase jiný bůh. Ale je také jasné, že s růstem významu města roste i význam jeho bohů. Proto státnímu panteonu dominovali Amon, Re a Ptah, tedy bohové tří nejmocnějš­ích měst Egypta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia