MF DNES

Okřídlený kůň jde po Kimovi

Přepad ambasády v Madridu provedla tajemná organizace severokore­jských uprchlíků

- Redaktor MF DNES

Ladislav Kryzánek

MADRID Donedávna tisk spekuloval, že v únorovém přepadení severokore­jské ambasády v Madridu měla prsty americká CIA. Tato linka se však nepotvrdil­a.

Naopak vyvstaly ještě zajímavějš­í souvislost­i: divokou akci na velvyslane­ctví, jejímž cílem prý bylo získat šifrovací počítač, kterým severokore­jský režim posílá příkazy na své ambasády po světě, provedla dosud neznámá „revoluční“skupina, která si říká Cheollima Civil Defense (Cheollima, čteno Čchollima, je okřídlený kůň, který dokáže překonat dlouhé vzdálenost­i a vyskytuje se v korejských legendách).

Jedná se zřejmě o první severokore­jskou opoziční skupinu, o níž se svět dozvěděl.

O tajemné organizaci toho příliš známo není, jen to, že ji tvoří převážně severokore­jští uprchlíci a jejím konečným cílem je svrhnout diktátorsk­ý režim Kim Čong-una.

„Zbavíme Severní Koreu velkého zla,“uvedla skupina na internetu s tím, že vytvořila exilovou vládu pod názvem Svobodný Čoson (jméno korejské dynastie, která v zemi vládla několik století), která je jediným legitimním představit­elem Severokore­jců. Přes silná vyhlášení je však zřejmé, že zatímní dopad skupiny na situaci v Severní Koreji je prakticky nulový.

Někteří experti spekuloval­i, že organizace by mohla být napojena na jihokorejs­ké tajné služby. Tajemní vlastenci se také přihlásili k zodpovědno­sti za drsnou akci v Madridu.

Provedlo ji deset zakuklenců ozbrojenýc­h atrapami pistolí, mačetami a noži. Ambasádu obsadili, několik hodin tam zadržovali její zaměstnanc­e a přesvědčov­ali je, aby zběhli z KLDR. Nakonec vzali počítače, pevné disky a další materiály a zmizeli přes Lisabon do Spojených států, kde se rozptýlili.

Zajímavé na celé věci je také to, že Severokore­jci případ oficiálně vůbec nenahlásil­i, španělská policie se o něm dozvěděla jen díky tomu, že jí zavolala žena jednoho z pracovníků velvyslane­ctví, které se oknem podařilo prchnout.

Kdo je Adrian Hong Chang

Jeden z údajných přímých aktérů přepadení, Adrian Hong Chang, dlouholetý aktivista a zakladatel organizace Svobodu Severní Koreji na pomoc severokore­jským uprchlíkům, pět dní poté údajně kontaktova­l americkou FBI a nabízel jí jisté na velvyslane­ctví ukradené materiály. Američané to samozřejmě nepotvrdil­i.

Podle některých zdrojů Hong Chang celou akci vedl. Zkušeností na to by měl zřejmě dost – už v roce 2006 byl zatčen v Číně, když převáděl skupinu severokore­jských uprchlíků. Vždy se velice nesmiřitel­ně stavěl proti severokore­jskému režimu.

„Musíme se zbavit iluze, že skutečné změny v Severní Koreji lze dosáhnout bez obětí,“napsal v komentáři pro list The New York Times už před deseti lety. „Pokrok naší globální civilizace je sám o sobě nulový, pokud se i nadále smíříme s existencí něčeho takového, jako je Severní Korea,“dodal.

Kromě Hong Changa, který nyní má mexické občanství, ale naposledy žil ve Spojených státech, byli podle zjištění španělskýc­h vyšetřovat­elů v přepadovém komandu i americký občan Sam Ryu a Jihokoreje­c Woo Ran Lee.

Na všechny nyní španělské úřady vydaly mezinárodn­í zatykač. Pokud by byli dopadeni a vydáni do Španělska, hrozí jim mnohaleté tresty za trestné činy vniknutí na cizí pozemek, ublížení na zdraví a loupež.

Skupina v internetov­ém prohlášení ospravedlň­ovala útok na ambasádu mimo jiné tvrzením, že severokore­jská diplomatic­ká zařízení fungují jinak než v běžných zemích. „Velvyslane­ctví jsou centry obchodu s narkotiky, zbraněmi a dalších nelegálníc­h aktivit, jsou výspou propagandy totalitníh­o režimu, který systematic­ky páchá zločiny proti lidskosti,“tvrdí skupina.

Dále uvedla, že její členové se podílí na „citlivé práci po celém světě“. „Náš boj za svobodu již byl vykoupen krví našich rodin a kolegů. Známe rizika. Víme, že někteří z nás budou během našeho boje uvězněni, mučeni nebo zabiti.“

Skupina Cheollima se poprvé veřejně prezentova­la v březnu 2017, kdy oznámila, že se postarala o Kim Hae-sola, syna Kim Čong-nama, nevlastníh­o bratra severokore­jského diktátora, který byl zřejmě na příkaz režimu zavražděn na letišti v Malajsii bojovou látkou VX.

 ??  ?? Zachráněný Na videu, které na internetu zveřejnila skupina Cheollima Civil Defense, je prý Kim Han-sol, syn zabitého Kim Čong-nama.
Zachráněný Na videu, které na internetu zveřejnila skupina Cheollima Civil Defense, je prý Kim Han-sol, syn zabitého Kim Čong-nama.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia