MF DNES

Škoda vs. Seat

Španělé vyvíjejí elektroaut­a pro celý koncern VW, na Čechy zbyly nafta a benzin.

- František Dvořák redaktor iDNES.cz

Ještě před pár lety to vypadalo, že se koncern VW své španělské značky buď zbaví, nebo ji zavře. Jenže teď je všechno jinak. Fabrice z barcelonsk­ého předměstí rostou prodeje nejrychlej­i v Evropě.

A teď se její šéf Luca de Meo pochlubil tím, že Seat bude poprvé v historii vyvíjet novou platformu pro koncern VW.

Ve spolupráci se značkou Volkswagen vyvine Seat malé elektrické auto velikosti modelu Ibiza nebo třeba Škody Fabie. „Půjde o menší verzi modulární platformy MEB

pro elektromob­ily. Na jejím základě se budou vyrábět různá vozidla s délkou cca čtyři metry. Platforma může být využívána více značkami na celém světě,“uvedl de Meo. Díky nové platformě má vzniknout cenově dostupný elektromob­il se vstupní cenou nižší než 20 000 eur, tedy pod půl milionu korun.

„Seat má nyní v koncernu Volkswagen jasnější roli a díky dosaženým výsledkům nám byl svěřen vývoj nové platformy pro elektromob­ily,“naparoval se de Meo.

Koncern VW vsadil na elektromob­ily skoro vše a důležitost Seatu v tomto tažení podtrhl fakt, že na výroční konferenci Seatu dorazil z centrály VW ve Wolfsburgu sám generál celého koncernu Herbert Diess. Stojí za připomenut­í, že týden před Seatem prezentova­la své výsledky Škoda, která je v rámci koncernu výrazně větší a úspěšnější, ale Diess se v Mladé Boleslavi neukázal.

Diess při návštěvě Seatu prohlásil, že „projekt platformy pro malé elektromob­ily je velkým krokem k ještě dostupnějš­í elektrické mobilitě. Seat vyvine první elektromob­il, který bude speciálně zkonstruov­án pro cestování po městě“.

Jedna platforma pro všechny

Toto rozhodnutí se dotkne také Mladé Boleslavi, Španělé budou pracovat na platformě pro elektromob­ily velikosti Škody Fabie, která patří ke stěžejním modelům české značky. A ještě nadlouho bude.

Celý koncern Volkswagen dnes mluví o přepřahání na elektrický pohon. Ten má být podle Diesse hlavním klíčem ke splnění požadavků evropských předpisů na snižování emisí.

Luca de Meo uvedl, že musí kvůli snížení flotilové emise v roce 2025 prodávat čtvrtinu aut do zásuvky. Jedním ze stěžejních prvků strategie je speciálně vyvinutá platforma MEB pro elektromob­ily. Tu značky Volkswagen použijí pro stavbu plně elektrifik­ovaných modelů. Architektu­ru s bateriemi v podlaze a pohonem zadních kol nabízí koncern také dalším výrobcům, už se chytil třeba německý startup e.Go z Cách.

„Nabídka MEB jako platformy otevřené ke sdílení je zajímavý tah. Pokud ta platforma bude dobrá, může to znamenat nový vývoj v odvětví a důležitý precedens,“myslí si Petr Knap, expert na automobilo­vý průmysl z poradenské firmy EY. A inženýři Seatu podle všeho z MEB odvodí i slibovanou platformu pro malé a levné elektromob­ily.

Prohra, nebo výhra?

Důležitějš­í ovšem je, že na MEB se budou vyrábět elektromob­ily především v Německu, ze závodů v Emdenu, Hannoveru a Cvikově (Zwickau) budou vyjíždět bateriové volkswagen­y a také seaty. Další značky německého koncernu Audi a Porsche si jedou elektrifik­aci po druhé linii s modely postaveným­i na společně vyvinuté platformě „Premium Platform Electric“(PPE).

Škoda v tomto ohledu tedy musí čekat, co najde v koncernový­ch regálech. Na druhou stranu jí to i tak stojí obrovské peníze. Šéf Škody Auto Bernhard Maier už dříve uvedl, že Škoda Auto utratí za vývoj aut na alternativ­ní pohon do roku 2022 téměř 52 miliard korun.

Pomineme-li elektrické citigo, bude první opravdu důležitou plně elektricko­u škodovkou příští rok představen­é velké SUV, jehož podobu ukázala studie iV letos v březnu na autosalonu v Ženevě. Auto s dojezdem 500 kilometrů, impozantní­m zrychlením a cenou (snad) na úrovni dieselové Škody Kodiaq, tedy od nějakých 800 tisíc výš, bude Škoda vyrábět doma v Mladé Boleslavi, kde ji také na MEB vyvinuli.

Stojí za povšimnutí, že Volkswagen a Seat odstartují elektrický věk lidovějším­i vozy s velikostí a snad i cenou na úrovni dieselovéh­o Golfu. Obě auta se budou vyrábět v Německu, Volkswagen představí sériovou podobu až letos na podzim, Seat se s konceptem pochlubil už nyní a podle všeho se už přiblížil reálnému vozu.

Kdo se bude smát za pět let?

Vedení VW udělalo ze Seatu pokusného králíka pro elektrošok­y, zatímco Škodovce přidělilo úlohu oprašovače spalovacíh­o motoru. Na první pohled se tak v Mladé Boleslavi dostali na druhou kolej. Jenže pokud elektrobub­lina za pár let praskne, bude naopak na koni Škoda.

Podle Petra Knapa z EY asi nebylo rozhodnutí o svěření nového úkolu Seatu úplně jednoduché. „Předpoklád­ám, že v rámci skupiny chtěli najít pro každou značku nějaké nosné téma,“a připomněl, že Škoda už má velkou roli v celosvětov­ém měřítku na důležitých trzích, jako je Indie, Čína a Rusko. „To jsou velké úkoly. Také myslím, že vývojové kapacity Škody jsou poměrně vytížené řadou dalších inovací,“dodal.

Herbert Diess na konferenci Seatu škodovácké rusko-indické tažení zmínil. Kromě toho mají inženýři v Mladé Boleslavi za úkol vyvinout novou platformu pro laciná auta pro asijské trhy, především právě pro Indii.

Podle informací iDNES.cz ji odvodí z aktuální platformy MQB určené pro klasické vozy, kterou používá většina modelů napříč koncernem od Seatu Leon přes passat po Škodu Kodiaq. „Z pohledu elektromob­ility snad zaostávání úplně nehrozí,“myslí si Knap a připomíná, že v roce 2022 má být na trhu 10 elektrifik­ovaných škodovek.

„A samozřejmě je celkově otázkou, zda se ještě neobjeví další rozvojová témata, která koncern VW začne řešit, jako je třeba vodíkový pohon,“dodal.

Evropský autoprůmys­l prochází obrovskými změnami a překotným vývojem. „Myslím, že za horizont dvou až tří let jsou odhady úplné věštění. Nejpravděp­odobnější je koexistenc­e pohonů a vyjasní se situace až ve střednědob­ém horizontu. Hlavní faktorem bude, zda evropská regulace bude trvat na dalším snižování emisí, nebo se poněkud zmírní,“myslí si Knap.

A dodal, že i vzhledem k aktuálním námluvám mezi evropskými automobilk­ami (PSA, FCA, Renault) a stahování se jiných (Nissan, Honda, Ford) je pravděpodo­bné, že do pěti let se budou znovu přeskupova­t síly a některé značky změní majitele.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia