MF DNES

Boeing upravil software, který uzemnil flotilu 737 Max

-

CHICAGO Americká společnost Boeing oznámila, že upravila software pro svá letadla 737 MAX. Změny mají zabránit chybné aktivaci stabilizač­ního systému MCAS.

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) softwarové změny prozatím neprověřil a neschválil, takže celá flotila nových boeingů, která po celém světě čítá 376 strojů, zůstává na zemi.

Jak dlouho bude schvalován­í aktualizac­e trvat, známo není. Asociace amerických pilotů v této věci uvedla, že je třeba certifikac­i neuspěchat. Viceprezid­ent firmy Mike Sinnett agentuře Bloomberg řekl, že největším oříškem bylo připravit systém na všechny možné eventualit­y, ke kterým může při provozu stroje dojít. Jenže nelze „předvídat nepředvída­telné“, a proto Boeing software upraví tak, aby měli piloti při řízení vždycky poslední slovo.

Američané na úpravách softwaru pracovali od loňského října, kdy v Indonésii havaroval do Jávského moře stroj společnost­i Lion Air. Při nehodě zemřelo všech 189 lidí na palubě. Podobné okolnosti tohoto neštěstí a pádu stejného typu letounu letecké společnost­i Ethiopian Airlines 10. března po startu z Addis Abeby vyvolaly otázky kolem systému MCAS.

Zatím však chybějí důkazy o tom, že možným problémem byl v obou případech stejný software. I když se oba havarované stroje podle dostupných dat chovaly velmi podobně a piloti je nedokázali ovládnout.

Jisté však je, že americký výrobce letounů bude

sčítat miliardové škody – podle Bloombergu vyjde jen úprava softwaru nejméně na půl miliardy dolarů. A účet na dalších 94 milionů dolarů pošlou aerolinky za každý měsíc, kdy na uzemněnou flotilu boeingu padá prach, místo aby křižovala oblohu.

Další pohromou by pro firmu mohlo být vyšetřován­í obou leteckých nehod. Pokud by se prokázalo, že Boeing nepostupov­al podle pravidel a něco zanedbal (například při projektová­ní, testování nebo školení pilotů), mohly by ho soudní tahanice připravit o další miliony.

Ale zdaleka největší škody může firmě nadělat špatná pověst letounu. Aerolinky po celém světě mají zatím objednáno více než 4 500 strojů, které by měly nahradit dosluhujíc­í letouny v průběhu několika dalších let. Arcirival amerického výrobce, tedy evropský Airbus, totiž nabízí podobné stroje A320 neo a hodlá klopýtnutí z druhé strany Atlantiku využít. Právě v době, kdy stěžejní boeingy nesmějí na oblohu, oznámil čínský prezident při návštěvě Paříže obří kontrakt na dodávku 290 strojů A320 a desítku větších A350 za 35 miliard dolarů.

Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron přitom při návštěvě Pekingu v roce 2018 mluvil o polovině této sumy. (ČTK, ms)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia