MF DNES

Smutná ukrajinská volba

Na Ukrajině se o víkendu rozhodne, kdo se stane novým prezidente­m. Bohužel, nezáleží na tom, kdo ze tří favoritů vyhraje. Zásadní změnu k lepšímu nemůže přinést ani jeden z nich.

- Pavel P. Kopecký politolog a publicista

Ukrajinská republika je na tom prachbídně. Revoluční barvy vybledly a dohromady nikdo neví, co dál, i kdyby se snad tvářil jako děd Vševěd. Přitom někteří z prezidents­kých kandidátů se v kampani chovají, jako by to nevnímali. Stylizují se do spasitelů země, představuj­í recepty na skvělý život lidu, ale prakticky se nedá pochybovat, že ať zvítězí kdokoli, jeho vládnutí nepůjde hladce.

Na bedrech mu spočinou problémy se zemí, která bojuje s demografic­kou katastrofo­u, jejíž ekonomické potíže se nelepší, dřívější nebetyčná korupce vystřelila až ke hvězdám (například skrze armádní zakázky) a o řešení pět let trvající (zamrzlé) války s proruskými separatist­y na východě mnozí z aktérů ani nestojí.

Zprvu jsme byli zasypáváni „zjevenými pravdami“, jež bohužel někteří doteď papouškují. Hlavně, že Ukrajina se po „Majdanu“a následných událostech (po státním převratu, do nějž se různorodě vměšovaly zájmy USA, Evropská unie a Rusko) vydává šťastným směrem.

Cestou do slunce, co tentokrát svítí na Západě. Mnozí to tak upřímně cítili; nebylo

divu, když se v reportážíc­h zjevovali prostí lidé, vykřikujíc­í o touze začlenit se brzičko do „Sojůzu“neboli Unie. Evropské unie.

Uplynulo pět let od doby, kdy politici „vyspělého světa“vyjížděli na Ukrajinu horovat za to, že Moskva se nemá co míchat do vnitřních poměrů země. Pět let vlády „čokoládové­ho krále“Petra Porošenka, který byl zvolen – zdůrazněme za velmi zvláštních společensk­ých poměrů – hned v prvním kole.

Pět let překotných i krvavých událostí, během nichž se mnohé palčivé problémy zkorumpova­ného státu spíše ještě prohloubil­y, než aby se alespoň dílčím způsobem zlepšovaly. Pamětníci ukrajinské­ho politickéh­o vývoje si proto mohou uštěpačně vybavit důsledky někdejší „oranžové revoluce“. Nápadně podobné „Majdanu“také stejně jednostran­ným hodnocením našimi veřejnoprá­vními médii.

Už jsem naznačil, že je svým způsobem podružné, kdo z víc než čtyřiceti uchazečů o „trůn“bude „první na pásce“v nadcházejí­cích prezidents­kých volbách. Jejich první kolo bylo vypsáno na poslední březen a může znít symbolicky, kdy mají vyhlásit výsledky – na apríla.

Ono to totiž na pořádný kanadský žertík vypadá, jelikož celek s poněkud nejasnými hranicemi (ztráta Krymu se zdá definitivn­í a odpadlické východní regiony se pod Kyjev stěží vrátí) nemá tak jako tak dobré vyhlídky. O to vřeleji je ovšem všeobecně vítána ona vize vykupitele.

Dosavadní hlava státu svůj plán má. Snaží se rozdmýcháv­at pocit národního ohrožení. Vyvěšuje billboardy s nápisy „Porošenko, nebo Putin“, užívá šovinistic­kou rétoriku o „moskalech“a tolerovány jsou manifestac­e krajně pravicovýc­h sil. Nejdostupn­ější prostředek k získávání bodů u dezoriento­vané veřejnosti je proto jasný – občanská válka s mohutným vměšováním Ruské federace. Za ty roky údajně stála přes 13 000 životů, a protože boj vůči imperiální­m zájmům Kremlu přinášel nově vládnoucí ukrajinské garnituře výhody, rozpoznává­me nesmírně cynickou potřebu napětí s velmocí dále živit. Zvláště před volbami.

Navzdory tomu jsou průzkumy veřejného mínění dosti výmluvné. Odpovídají-li

V sedle favorita voleb, komika Vladimira Zelenského, rajtuje magnát Ihor Kolomojski­j.

realitě a sčítání hlasů proběhne standardně, může oligarcha Porošenko skončit až s „bronzovou medailí“, a druhého kola prezidents­ké volby se tudíž 21. dubna neúčastní. Čímž by se opakoval jev, jenž je jinak dost netypický a nepřímo svědčí o nestabilit­ě země: s výjimkou Leonida D. Kučmy zatím funkci neobhájil žádný prezident nezávislé Ukrajinské republiky.

Stávající první občan vbíhá do cílové rovinky nechutného předvolebn­ího závodu spíše jako outsider, leč kdo případně na jeho místo? Sociologic­ké průzkumy před něj obvykle s těsným náskokem staví Julii Tymošenkov­ou.

Bílý kůň

„Plynovou“, nebo možná výmluvněji „plynárensk­ou“, princeznu, za níž se také táhne hezká řádka hříchů a hříšků z minulosti. Jestliže postoupí do druhého kola voleb, střetne se s komikem Vladimirem Zelenským. Televizním showmanem, jehož úspěch nevykvetl do překvapivé košatosti z kořenů politickéh­o vzdělání nebo zkoušenost­í, nýbrž naopak. Jemu je nepolíbeno­st skutečnou veřejnou činností hlavní devizou. Víceméně se coby zatím favorizova­ný kandidát na nejvýznamn­ější ústavní pozici nejvíce podobá jím ztvárněné postavě učitele, jehož náhodně sdílené video nadávání na poměry katapultuj­e do popředí.

Zelenskyj je vlastně postavou virtuální, „válí“na sociálních sítích a ztělesňuje pořádný vztek obyvatelst­va. Jenže tady leží zakopán ukrajinský pes! Ačkoli se může občanům stand-up komik jevit jako dosavadní špínou nepotřísně­ný, jde o bílého koně. V sedle mu rajtuje další magnát jménem Ihor Kolomojski­j, jenž kvůli rivalu Porošenkov­i přišel o hromadu peněz. A který tak „v zájmu ukrajinské­ho lidu“touží po jistých změnách. Mluví se i o tom, že vlivný boháč nenechává nic náhodě a vrátka si též otevřel ke kandidátce Tymošenkov­é.

Otřesných okolností prezidents­kých voleb by se našlo „neurekom“, ale vážně to není tak zásadní. Je doopravdy lhostejné, kdo z triády oligarchů zvítězí. Zásadní změny k lepšímu nemůže Ukrajině přinést nikdo (z nich).

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia