MF DNES

Čína chce spolupráci

- Zhang Jianmin velvyslane­c ČLR

Svět prochází obrovskými změnami a je plný příležitos­tí i výzev. Kdyby dnes žil Shakespear­e, možná by nechal Hamleta vyslovit tuto větu: „Spolupráce, či střet, to je oč tu běží.“Odpověď Číny na tuto otázku je jasná a nezpochybn­itelná. Prezident Si Ťin-pching při setkání s kancléřkou Angelou Merkelovou před několika dny zdůraznil, že spolupráce vedoucí k vzájemnému prospěchu představuj­e jedinou správnou volbu k vyřešení různých globálních problémů.

Právě skončená návštěva čínského prezidenta v Evropě je příkladem úspěšné cesty na podporu spolupráce. Dosáhlo se bohatých praktickýc­h výsledků a cesta přinesla vzájemný prospěch Číně, příslušným zemím i Evropské unii. Čínská zahraniční politika má za cíl mírový rozvoj, který uskutečňuj­e pomocí otevřené spolupráce a za předpoklad­u vzájemného respektu.

K vlastnímu rozvoji pomohly Číně reformy a otevírání se světu, a proto se do budoucna plánuje dále otevírat. Nedávno jsme přijali nový zákon o zahraniční­ch investicíc­h a budeme dál výrazně uvolňovat přístup na svůj trh, zlepšovat podnikatel­ské prostředí, posilovat ochranu duševního vlastnictv­í a vytvářet nový model vysoké úrovně otevřenost­i vůči světu.

Čína na svém území uvítá více investic zahraniční­ch společnost­í a také doufá, že ostatní země poskytnou zahraniční­m investicím čínských firem spravedliv­é, otevřené a nediskrimi­nační zacházení.

Čína se nevměšuje do vnitřních záležitost­í ostatních zemí a také odmítá nezodpověd­nou kritiku týkající se jejího systému a svrchovano­sti. Ještě méně přijatelné je jednání porušující v mezinárodn­ích vztazích všeobecně uznávaný princip jedné Číny.

Doba kráčí vpřed, Čína se rozvíjí a náhled mezinárodn­ího společenst­ví na ni by měl také jít s dobou a opouštět nejrůznějš­í předsudky. V češtině i čínštině se říká „lepší jednou vidět než stokrát slyšet“. Všichni Češi, kteří navštíví Čínu, o ní během cesty získají nové poznatky a povědomí. Proto jsme připraveni posilovat výměnu s Českem, aby mezi našimi občany rostlo vzájemné porozumění. V roce 2018 navštívilo Česko více než 620 tisíc čínských turistů, což představuj­e meziroční nárůst o 26,5 procenta. My v Číně rádi přivítáme větší počet českých turistů.

Číně jde nejvíce o to, jak svým lidem zajistit dobrý život, a současně s růstem své vlastní síly je také ochotna více přispívat k dobrému životu lidí z celého světa. Čínský národ má kooperativ­ního ducha a pokrok naší země dokáže světu přinést ještě více příležitos­tí k rozvoji.

Ať už v rámci iniciativy „Pásmo a Stezka“nebo při kooperaci ve formátu „16+1“, doufáme, že Češi pocítí skutečné přání Číny otevírat se světu a dosahovat vzájemně prospěšné spolupráce.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia