MF DNES

Opozice zahodila šanci vychutnat si hnutí ANO

Ondřeje Leinerta, reportéra MF DNES

-

Měla to být hvězdná chvíle opozice. Grilování ministra dopravy Dana Ťoka a šéfa poslanců hnutí ANO Jaroslava Faltýnka kvůli tendru na výběr dálničního mýta při středeční schůzi Sněmovny. Nejeden Faltýnkův spolustran­ík připouštěl, že to „nebude žádná legrace“a že i šéf ANO Andrej Babiš byl na dvojku hnutí kvůli jejímu čilému vyjednáván­í na všech stranách zprvu naštvaný.

K tomu šance pro opozici připomenou­t Ťokovi v přímém přenosu všechny trable s dálnicí D1. A pro Ťoka zvlášť nepříjemná situace v tom, že se mu jednání krylo se schůzkou ministrů dopravy z dalších evropských zemí v Bukurešti – čemuž dal přednost a ze Sněmovny se omluvil.

Sociální demokraté se mohli těšit, že je negativní pozornost zase jednou upřena na někoho jiného, zatímco jim rostou preference, a komunisté už přemítali, jak to udělat, aby nepoložili vládu, ale přitom se rázně vymezili.

Při pohledu na prořídlé, nejen koaliční lavice, bylo však záhy zřejmé, že opozice tuhle šanci nepromění. Co víc, nedala dohromady ani polovinu hlasů, které měl jen ve svém klubu ANO pohromadě Faltýnek. Ten se sice nemohl spolehnout na podporu svého šéfa ani mnohých dalších z ANO, v sále byl z členů vlády připraven vystoupit v podstatě jen vicepremié­r Richard Brabec, ani to však nakonec nebylo potřeba. A Faltýnek ukázal, proč je pro svého šéfa ve Sněmovně tak důležitý. S přítomnými poslanci ANO se mu podařilo zcela rozbít taktiku opozice a ovládnout prostor.

Kritiku, proč se scházel se šéfem poskytovat­ele mýtného systému, společnost­i Kapsch, po hotelech, za což ho kritizoval i jinak vůči ANO velkorysý prezident Miloš Zeman, proměnil Faltýnek ve svoji show.

„Každý, kdo mě zná, ví, že jsem aktivní článek. Když můžu jednat, jednám. Kde se

dá. Ve Sněmovně, v restaurací­ch, prostě tam, kde na to zrovna přijde,“říkal.

„O mně je známo, že každý týden jezdím, teď už bohužel ne, z Prostějova do Prahy, takže Brno je v podstatě na cestě. Opravdu si někdo myslí, že výloha hotelu Voroněž v Brně je utajenější­m místem než kancelář ve Sněmovně?“bavil sál tím, že rozhodně neměl pocit, že by šlo o nějaké lobbování, a do toho vmetl Pirátům, že se přece s šéfem Kapsche setkali i oni, což přiznali ve svém registru lobbistick­ých kontaktů.

Pirátská opozice, tentokrát možná i kvůli nepřítomno­sti šéfa jejich poslanců Jakuba Michálka, byla překvapivě jalová a prezentova­la se spíš groteskním­i scénkami, v nichž například Jan Lipavský několikrát popletl název jednoho ze sněmovních výborů, za což se mu koalice vysmála.

Nepovedl se ani útok na nepřítomné­ho Ťoka, což poslanec ANO Patrik Nacher Pirátům vrátil s tím, že jejich pražský primátor Zdeněk Hřib chyběl za necelého půl roku na jednáních zastupitel­stva častěji než jeho předchůdky­ně Adriana Krnáčová za celé čtyři roky. A protože v sále neměli nejlepší řečníky, jako je Miroslav Kalousek nebo zmíněný Michálek, snažila se opozice už o jediné: schůzi jakkoli přerušit a sejít se v lepší formě, snad i za přítomnost­i pár svých frontmanů nebo ministra Ťoka. Stačilo k tomu výjimečně málo, 55 hlasů. Opozice jich však dala dohromady sotva 35, a čím častěji to zkoušela, tím marněji to pro ni vyznívalo. Nakonec poslanec Marek Benda z ODS usoudil, že nejlepší bude schůzi ukončit – a to mu koalice ochotně posvětila.

Schůze tak rychle zapadla v propadlišt­i dějin. Ten, kdo se na ni díval, však dostal jasnou odpověď, proč si současná koalice navzdory zvýšenému množství lapálií včetně policejníc­h obvinění užívá nebývalého klidu na práci.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia