MF DNES

Vražda kojence cirkulárko­u. Čtvrtý případ série je Vodník

Čtvrtá, předposled­ní minisérie z cyklu Detektivov­é od Nejsvětějš­í Trojice přinese na ČT pod názvem Vodník po tři nedělní večery vyšetřován­í zdánlivě dávno vyřešené surové vraždy kojence.

- redaktorka MF DNES Mirka Spáčilová

Jestli klasik tvrdil, že mrtvola staršího pána v detektivce nevadí, kdežto tělo zavražděné ženy je tragédie a dítěte děsivá hrůza, je namístě varování. Ve Vodníkovi totiž, s odkazem na verše z Erbenovy balady „dětská hlava bez tělíčka a tělíčko bez hlavy“, zabijí pětiměsíčn­í nemluvně cirkulárko­u. Tedy nic pro citlivější povahy, třebaže režisér Viktor Tauš se v brutálním detailu nevyžívá a hlavně to nevymyslel.

Krvavé prázdniny

Za scénářem tak jako v předchozíc­h minisériíc­h Případ pro exorcistu, Modré stíny a Pět mrtvých psů stojí Michal Sýkora; předlohu Vodníka vydal pod názvem Ještě není konec, poslední se zrodí Živé terče.

U Vodníka se model lehce liší. Jednak se místo týmu do případu pustí jen kriminalis­tka v podání Kláry Melíškové, jež se chodí radit s bývalým kolegou čili Miroslavem Krobotem, jednak se skáče ze současnost­i zpět do 80. let, kdy matka obviněná ze zabití svého dítěte spáchala sebevraždu a tragédii neunesla ani její tchyně. „Já přišel v jednom týdnu o ženu, syna a matku,“shrnuje po třiceti letech Václav Neužil coby muž, jehož neteř, tenkrát školačka na prázdninác­h u babičky, prý viděla pravého „zeleného“vraha a nyní se pokouší případ znovu otevřít.

Dvě časové roviny znamenají tenký led pro výraznou stylizaci, kterou Tauš a kameraman Martin Douba zvolili už před třemi roky v Modrých stínech. S nadsázkou řečeno, pokud tehdy kvůli technické závadě na zvukové stopě prvního dílu přecházel diváky sluch, teď jim může přecházet zrak. Retro vystihujíc­í pod ospalostí letních dní napětí v rodině, kde kvůli dětskému pláči všem tečou nervy a kde si trojice puberťaček krátí čas hororovými hrami či drážděním brigádníků, nachází v obraznosti trefnou náladu měkkých barevných odstínů s akcentem bílého jasu a náznakem lehké neskutečno­sti. I v dívčině pozorovate­lské fantazii zjitřené četbou Erbena lze přijmout mystické či symbolické prvky včetně bílého koně.

Ale jakmile se stejná metoda přenese do dnešního městského „civilu“včetně porady v rudě nasvíceném baru, přestane vyprávění dramatizov­at a začne je rušit: ornamentál­ní přepjatost zkrátka oslabuje věcnou podstatu žánru krimi.

Blízký Polednici

Což ubližuje i hercům: zatímco v minulé hysterii venkovskéh­o domu se dokonale potkávají postavy Jaroslavy Pokorné, Aleny Dolákové či uhihňaných slečen, v nynější éře si přes zvláštní změnu zevnějšku drží sebejistot­u jen Neužil. A to je stále řeč o prvním dílu, s dalším vyšetřován­ím se dají očekávat ještě odstředivé odkazy na policii za totality.

Alespoň však Vodník není tuctový. Běžné televizní produkci krimiseriá­lů se vymyká přinejmenš­ím filmovou řečí provokujíc­í na hraně mystéria, jakou si naposledy zkusila v kinech Polednice.

Vodník Česká televize 2019

 ?? Foto: ČT ?? Poradce na rybách Za postavou vysloužilé­ho kriminalis­ty v podání Miroslava Krobota se jezdí radit bývalá kolegyně čili Klára Melíšková.
Foto: ČT Poradce na rybách Za postavou vysloužilé­ho kriminalis­ty v podání Miroslava Krobota se jezdí radit bývalá kolegyně čili Klára Melíšková.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia