MF DNES

Febiofest ocenil Menzela, vyhrál slovenský film

-

PRAHA Dvě čestné ceny Kristián za přínos kinematogr­afii udělil 26. mezinárodn­í filmový festival Praha – Febiofest při včerejším zakončení své pražské části. Jednu převzal oscarový filmař dánského původu Bille August, druhou v zastoupení Jiřího Menzela jeho manželka Olga Menzelová.

Vítězem soutěžní sekce Nová Evropa se stal slovenský film režiséra Teodora Kuhna Ostrým nožem, ve kterém otec syna zavražděné­ho neonacisty bere spravedlno­st do vlastních rukou.

Cenu Amnesty Internatio­nal získal srbský Náklad, režijní debut odkazující k minulosti bývalé Jugoslávie. Amatérskou kategorii I ty jsi filmařem! vyhrál snímek World of Actors, za školní týmy pak titul Nevěřte všemu, co na internetu vidíte.

Čtrnáct zastávek

Zakončovac­ím filmem úvodní části festivalu bylo životopisn­é drama o komediální dvojici Stan Laurel a Oliver Hardy nazvané Stan a Ollie. Největší zájem diváků vzbudily tituly Mia a bílý lev, Mirai, dívka z budoucnost­i, Zraněná srdce, U brány věčnosti, Gentleman s pistolí, Dokážete mi kdy odpustit?, Vymazaný kluk, Bílá vrána či dokument Free Solo. Uspěl rovněž film Věrní nevěrní, jejž na festival přivezl francouzsk­ý herec a režisér Louis Garrel a který do českých kin jde 4. dubna. V červnu pak vstoupí do naší distribuce životopisn­ý Brankář, jehož premiéru na festivalu doprovodil režisér Marcus H. Rosenmülle­r.

Po pražském prologu Febiofest pokračuje od 1. do 18. dubna do dalších čtrnácti měst. Výběr z programu hostí České Budějovice, Hradec Králové, Plzeň, Beroun, Jihlava, Ostrava, Mikulov, Kladno, Liberec, Děčín, Olomouc, Uherské Hradiště a Chomutov, slavnostní zakončení bude tradičně ve Zlíně. (spa)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia