MF DNES

Havel, Topol, Pavlíček. To jde

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Rockové Dunění postavené kolem básně Jáchyma Topola, místy trochu snová instrument­álka Anděl, bizarně rozverná Babalu nebo villonská balada se zpěvem Richarda Müllera. To je jen část z pestrých nálad, které se vešly na novou desku Michala Pavlíčka. Dostala název Pošli to tam! a vyšla po zdravotníc­h peripetiíc­h muzikanta až letos v březnu.

I titulní píseň je instrument­álka. Málo naplat, Pavlíček má jednak bohaté zkušenosti s filmovou hudbou, ale hlavně je skvělý kytarista, takže v základní sestavě kytara, basa, bicí s občas přidanými klávesami si vystačí a dokáže i takto minimalist­icky malovat pestrobare­vné obrazy.

Nový rockový objev

Naštěstí Pavlíček myslí i na posluchače, pro které by jen kytarová sóla nemusela být to pravé ořechové, takže album doplňuje směsice písní zpívaných.

Sem patří zmíněná Babalu, autentický příběh brazilské prostitutk­y, která dělala drogového kurýra a následně se starala o to, aby se v jejích stopách nemuseli vydávat malí kluci, a ona je tak obrátila k fotbalu. Skvěle odzpíváno Monikou Načevou. Nebo písně Časy jsou zlý a Ztracenej čas, kde se představuj­e Milly Honsová, nový rockový objev, za který je potřeba kytaristov­i poděkovat. Honsové zpěv na Pavlíčkovu hudbu a texty Jana Sahary Hedla představuj­í pravé klenoty. Zapadnout by neměl ani Rajský trauermarš, kde exceluje zpěvačka Eliška Dvořáková.

Zcela jinou náladu přináší Pavlíčkova spolupráce s Michalem Horáčkem nazvaná Jen ten, kdo zbloudí, najde cestu. Vedle Svetlany Rymarenko tu zpívá i Richard Müller a autorsko-interpreta­ční trio jako by po nepříliš zdařilé desce Sociální síť touto baladou složilo reparát.

Zapomenout nelze ani na Odcházení. Pavlíček oprášil svůj původní hudební motiv ke snímku, ve kterém si Václav Havel na sklonku života splnil touhu po filmové režii. Čímž k tomuto dílu může i díky textu Vlastimila Třešňáka přitáhnout nové zájemce.

Pestrý výsledek

O skladatels­ké a instrument­ální dovednosti Michala Pavlíčka není třeba pochybovat. Na desce Pošli to tam! se obklopil dobrými autory textů a skvělými zpěvačkami. Takže pestrý výsledek baví od začátku do konce.

Pošli to tam! Michal Pavlíček

 ?? Foto: Roman Černý ?? Zdařilé album Michal Pavlíček nahrál výborné album, na kterém se snoubí instrument­ální skladby s těmi zpívanými.
Foto: Roman Černý Zdařilé album Michal Pavlíček nahrál výborné album, na kterém se snoubí instrument­ální skladby s těmi zpívanými.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia