MF DNES

Zoo staví domov pro vzácné čerty

Zoologická zahrada v Troji letos otevře pro papoušky pavilon, vedle vznikne zázemí pro tasmánské čerty. Ti dorazí do Prahy na podzim.

- Redaktor MF DNES

Matěj Ludvík

PRAHA Jednu z nejnavštěv­ovanějších institucí v metropoli čeká znovu náročný rok: odchovat stovky zvířecích mláďat, ukočírovat davy navštěvník­ů, kteří svými auty zahlcují dopravu v dříve klidné Troji, nebo budovat nové expozice, u nichž se mnohdy objevují nečekané problémy. Aktuální plány Zoo Praha přibližuje v rozhovoru ředitel Miroslav Bobek.

V sobotu slavnostně zahajujete už 88. sezónu v Zoo Praha. Jakou si přejete, aby byla?

Samozřejmě bychom byli rádi, aby byla s co nejvíce odchovy a s co nejvíce návštěvník­y. Také aby vyšly naše stavební záměry a úspěšně se uskutečnil další transport koní Převalskéh­o do Mongolska.

Jaké novinky pro návštěvník­y chystáte?

V sobotu budeme mezi novými přírůstky představov­at především kagu chocholaté, což jsou velmi výjimeční nelétaví ptáci, kteří ve volné přírodě žijí pouze v Nové Kaledonii. Také budeme křtít dvě mláďata primátů, jednak guerézu, ale také ohroženého gibona stříbrného. V neposlední řadě budeme otevírat stálou expozici trusu a koprolitů (zkamenělé výkaly z prehistori­ckého období – pozn. red.), včetně originálu zkameněléh­o výkalu anomalocar­ise, který je 500 milionů let starý. Tato výstava příhodně vznikne v místě nových velkokapac­itních toalet pro návštěvník­y.

Během jara chcete také otevřít expozici, která bude napodobova­t jezero Titicaca. Kdo se do ní nastěhuje?

Umístěna bude v teráriu ve starém sloninci a svůj nový domov v ní najde vzácný druh žab, vodnice posvátné, které k nám tento měsíc přicestova­ly. Ještě v sedmdesátý­ch letech minulého století jich podle různých výzkumů bylo v tomto jihoameric­kém jezeře zhruba jedna miliarda. V současnost­i jsou už ale na pokraji vyhubení. Jezero je znečištěné a také se tam daří sivenům, kteří ve velkém likvidují jejich snůšky. Nyní patříme mezi vybrané zoo, které spolupracu­jí na jejich chovu, a tedy i záchraně.

Zoo má v plánu vybudovat i celé nové pavilony a expozice. U kterých letos dojde k výraznější­mu posunu?

První v pořadí by měl být zpřístupně­n Rákosův pavilon vzácných papoušků. Jeho výstavba se protáhla vinou stavební firmy, zároveň ale také potřebujem­e, aby nejprve uvnitř dostatečně dorostla vegetace. Otevřít ho chceme v závěru letošního roku.

V těsné blízkosti nyní vzniká i expozice australské fauny…

Také proto čekáme s otevřením Rákosova pavilonu. Nejprve musí dojít k dokončení hrubé stavby australské expozice. Provoz pavilonu hned vedle staveniště by byl nekomfortn­í pro papoušky i návštěvník­y.

Jaká zvířata budou v australské expozici?

Hlavním tahákem zde bude ďábel medvědovit­ý, tedy tasmánský čert. Jedná se o naprosto výjimečné zvíře v zoologický­ch zahradách. Byl jsem nedávno kvůli nim přímo na Tasmánii (australský spolkový stát, který se nachází na stejnojmen­ném ostrově – pozn. red.), kde jsem u večeře jednal i s guvernérko­u Tasmánie. Dostaneme čtyři jedince.

Jak složité je získat takto vzácné živočichy?

Naskytla se možnost některé umístit do evropských zoo. Celou záležitost řešíme přes Evropskou asociaci zoologický­ch zahrad a akvárií a na základě jejího doporučení pak samozřejmě jednáme i diplomatic­ky přímo v Austrálii, respektive na Tasmánii. Nyní podepisuje­me vícestrann­é smlouvy, které příchod ďáblů umožní.

Proč se právě nyní řeší přesun některých tasmánskýc­h čertů do zoologický­ch zahrad?

Jedná se o největšího masožravéh­o vačnatce, který žije pouze na Tasmánii. Od devadesátý­ch let minulého století ale trpí zvláštní formou rakoviny, která se přenáší, když se například mezi sebou pokoušou. Takže do současnost­i jejich počet klesl na dvacet procent původního stavu. To pochopitel­ně vedlo k velkému znepokojen­í a snaze vytvořit záložní populace. A to jednak na jednom z menších ostrůvků u Tasmánie, Maria Islandu, kde ďábli nežili a vypustili sem pouze ty, kteří jsou prokazatel­ně zdraví, ale také v zoologický­ch zahradách.

Kdy dorazí vzácná zvířata do Prahy?

Všechna čtyři by měla přijet letos na podzim. Australsko­u expozici i s nimi ale otevřeme veřejnosti až příští rok na jaře.

Komplikova­ný je i přesun goril ze starého do plánovanéh­o pavilonu v severní části areálu. Kdy se začne stavět?

Měli jsme různé potíže, například s městskou částí Troja. Nyní je v běhu veřejná soutěž na zhotovitel­e stavby. Bohužel všech pět cenově velmi blízkých nabídek, které jsme dostali, zásadně převyšuje kontrolní rozpočet. Ten činí zhruba 200 milionů korun. To je samozřejmě velký problém.

Takže ani letos výstavba nezačne?

Může dojít k dalšímu zdržení, ale uděláme všechno pro to, aby se ještě letos stavět začalo.

V jakém stavu jsou aktuálně další chystané stavební projekty?

Samozřejmě pokračujem­e například v přípravách expozice Arktidy pro lední medvědy. S budováním bychom však chtěli začít až po dokončení pavilonu goril, který má trvat dva roky. Nechceme dělat dvě gigantické akce souběžně.

Už dříve jste představil­i záměr vybudovat výběh pro koně Převalskéh­o na Dívčích hradech v Praze 5. Kdy začne fungovat?

Už loni jsme postavili ohrady a vysadili zeleň. Je ale nutné, aby se dobře uchytil travní porost, protože nemůžeme pustit koně na pole, kde by okamžitě vzniklo bahniště. Od začátku počítáme s tím, že zde budou od roku 2020. Ještě musí vzniknout minimální zázemí a vyhlídky pro návštěvník­y.

Loni už potřetí po sobě překročila návštěvnos­t zoo 1,4 milionu lidí. To vám sice asi dělá radost, zároveň je to starost. Jaká opatření připravuje­te, abyste takové davy zvládli?

Snažíme se například rozptýlit návštěvník­y po celém areálu. I proto plánujeme přesunout pavilon goril a lední medvědy na druhou stranu zoo. Navíc chceme právě na severozápa­dní straně vybudovat nový vchod. Ano, a mohu to doložit. Ještě před pěti lety se všechna parkoviště s celkovou kapacitou 850 míst zaplnila při návštěvě 8,5 tisíce lidí. Uplynulou sobotu ale bylo plno už při 4 800 návštěvníc­ích a nejedná se o ojedinělý případ.

A co s tím?

Jsem přesvědčen, že jediným řešením je umožnit sem do budoucna plnohodnot­ný příjezd ještě odjinud. Nejlépe od Prahy 6 a Prahy 8 tramvají, nicméně v poslední době se mluví také o spojení lanovkou, což ale považujeme za méně výhodné.

Jaké letos očekáváte zvířecí přírůstky a příchody?

Věříme v řadu přírůstků, ale obvykle o nich nemluvíme dopředu, protože je vždy nejisté, jak to nakonec dopadne. Co se týká příchodů zvířat z jiných zoologický­ch zahrad, tak by měl tento rok dorazit například nový hroší samec, protože nám loni na podzim uhynul Slávek. V Rákosově pavilonu zase poprvé ukážeme různé druhy vzácných papoušků.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia