MF DNES

Unikát Felix

Co jste dělali v osmnácti? Kanaďan Auger-Aliassime hraje semifinále ATP v Miami

- Tenisový reportér MF DNES

Miroslav Němý

Rok 2000 už pro některé vypadá skoro jako pravěk. A vlastně i z tenisového pohledu: Roger Federer tehdy odehrál svá premiérová dvě finále na okruhu ATP a na olympiádě v Sydney jako čerstvě devatenáct­iletý mládenec po boji padl v duelu o bronz.

A taky se v roce 2000 v Montrealu narodil Felix Auger-Aliassime.

Což je nejlepší důkaz o tom, že čas pádí jako zběsilý. Mladičký Kanaďan je nejčerstvě­jší tenisovou senzací – na obřím turnaji v Miami se dostal již do semifinále!

Už roky bylo jasné, že má tento jinoch nezměrné množství talentu, ale na Floridě se dostal do naprosto exkluzivní společnost­i. Za dlouhých 35 let, co se zde zápolí o body, peníze a slávu, zvládlo dojít do stejné fáze jen pět teenagerů. Andy Murray, Novak Djokovič, Rafael Nadal, Lleyton Hewitt, Andre Agassi.

Co jméno, to legenda!

„To, že mě s nimi srovnáváte, je obrovská výsada. A ukazuje to, že dělám věci správně,“raduje se Auger-Aliassime. „Ale zároveň nikdy nevíte, co přijde zítra. Dlouhodobé hledisko je věc jiná, proto se soustředím jen na dnešek, na současnost. A tu si hodně užívám.“

Syn konžského otce a matky-frankofonn­í Kanaďanky vzal raketu do ruky v pěti letech. Táta je tenisový trenér a radost z něj měl prakticky nonstop. Felix vyhrál ve čtrnácti jako nejmladší v dějinách duel ve hlavní soutěži challenger­u. Jako první z ročníku 2000 se dostal do žebříčku ATP. Jeho čtyři challenger­ové tituly do věku 18 let jej řadí mezi historicko­u elitu – mimochodem, lepší byli jen Richard Gasquet se sedmi a Tomáš Berdych s pěti.

„Přepisovat rekordy je parádní,“líčil už před lety. Jenže tíha očekávání může zároveň i sebelepším junákům rozdrtit kariéru. Svodů je spousta, nutné dřiny ještě více.

„Každý viděl, jaký má potenciál,“vypráví v Miami Frédéric Fontang, teenageři 10 Tsitsipase, v Miami vyhrál spolu s kvalifikac­í sedm zápasů a v pátek ho v semifinále čeká John Isner.

„Už se nebojím prohrávat,“vysvětluje vyspěle. „Na začátku roku jsem měl strach, abych zvládl dostatečný počet duelů. Ale od Ria si věřím. Na kurtu se řídím instinkty a jen si opakuju: Žij přítomnost­í!“

Poblíž brazilskýc­h pláží v únoru došel do prvního finále turnaje ATP, a byť padl se Srbem Djerem, sršely na něj dotazy. Vždyť v 18 letech se už rval o titul třeba i Rafael Nadal: „Taková srovnání... Nadal je neuvěřitel­ný tenista i člověk, ale každý má jiný příběh. Žádné dva životy nejsou stejné. Jsem ze zcela jiné generace.“

Kanada se jeví jako možná nová tenisová supervelmo­c, neboť dvacítku neoslavil ani Denis Shapovalov, další teenager mezi elitou. A Auger-Aliassime má již teď jisté minimálně 33. místo v žebříčku.

Co jste v osmnácti dělali vy? Sportovně, výdělky i slávou se zjevení z Montrealu vymyká, v něčem ale zůstává klukem svého věku. V Indian Wells bydlel v pronajatém

domě s rodiči – táta se stará o tenis, máma o stravu – a se sestrou Malikou. Vzpomínali, jak vypjaté bývaly jejich dětské bitvy, poškorpit se dovedli u tenisu, ping-pongu, badmintonu i partičky karet. „Pořád je to moje velká ségra,“pronesl láskyplně o osmnáct měsíců starší Malice.

A on je zase člověkem zrozeným pro velké věci na kurtu. Unikát Felix mění tenis.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia