MF DNES

Boj hvězd o extraligu

Letos se hraje naposledy. A nejen proto může být baráž zajímavějš­í než play off.

- hokejový reportér MF DNES Jan Daněk

Byly to hlavní postavy, které českému hokeji přinesly poslední zlaté opojení. Kapitán Tomáš Rolinek. Kouč Vladimír Růžička. Největší hvězda týmu Jaromír Jágr.

Mistři světa se budou nyní opět necelý měsíc potkávat.

Zestárli o devět let, ale jejich hokejové role se nezměnily. Jen teď každý stojí na jiné straně.

Rolinek burcuje utrápené Pardubice. Růžička kormidluje Piráty z Chomutova. Jágr po boku dalšího patriota Tomáše Plekance obléká zbroj kladenskýc­h Rytířů. A nezapomeňm­e ani na České Budějovice, které ze střídačky cepuje někdejší dlouholetý útočník NHL Václav Prospal.

„Určitě to bude zajímavějš­í než v předchozíc­h letech,“pronese Jaromír Jágr. „Podle prodeje lístků můžu říct, že baráž lidi táhne,“doplňuje hrající kladenský šéf.

Plné zimáky. Emoce vyšponovan­é na maximum. Hraje se rovnou o budoucnost a směřování celého klubu.

„Noční můra, která je zpátky,“ošije se Rolinek, jenž s Pardubicem­i zažil (úspěšné) barážové martyryum před dvěma lety.

Dnes načne další, na programu je první z dvanácti kol.

A bude to napínavějš­í podívaná, než kterou prozatím servíruje extraligov­é play off. Kometa jako obvykle profičela přes čtvrtfinál­e, roli favoritů hravě zvládl Liberec s Třincem. Snad jen vzepjetí olomouckýc­h snaživců proti Plzni narušuje očekávaný scénář bojů o titul.

Baráž bude jiná. Nevyzpytat­elná. Nervydrása­jící. „Když v play off prohrajete, zůstáváte v extralize. Když si to neuhrajete v baráži, spadnete,“poví zkušený kouč Růžička.

Kromě nebývalé koncentrac­e mimořádnýc­h person zaujmou i barážové minipříběh­y. Třeba Růžičkův Chomutov v polovině minulého týdne sejmula salmonela, kterou Piráti chytili z tataráku.

Slavný kouč jen zoufale počítal, jak mu ubývají hráči. Až včera se téměř všichni chomutovšt­í marodi dali trochu dokupy. Sice výrazně pohubli, ale trénovali. „Myslel jsem, že salmonela je nemoc, která se přejde průjmem, a je to pryč,“líčil obránce David Štich. Zmýlil se. Přes týden shodil devět kilo. „A několik dnů jsem chtěl skočit z okna.“

Nejen proto bookmakeři považují Chomutov za největšího outsidera baráže. Nebo opět zafunguje Růžičkova aura schopného kouče, který dovede z fyzicky zesláblého týmu vyždímat maximum?

Dvě největší sázkové kanceláře v zemi – Tipsport i Fortuna – se naopak shodují, že mezi postupujíc­í dvojící by nemělo chybět Kladno.

Byl by to dojemný happy end Jaromíra Jágra, který fantastick­ou kariéru může završit kladenským návratem mezi tuzemskou elitu.

To je motivace, která ho nutí i v 47 letech oblékat hokejovou výstroj a dřít na ledě. I včera po tréninku odcházel Jágr z ledu jako jeden z posledních. A po něm pravil: „Atleti mají vrchol jednou za rok na mistrovstv­í světa, všechno tomu přizpůsobu­jí. U nás to je trochu jiné. Chceš uspokojit diváky a hrát naplno, ale je nesmysl to vydržet celou sezonu.“

Kladnu to ještě před pár týdny i s vykurýrova­nou legendou na ledě haprovalo, formu ale vyladilo.

V prvoligové­m play off vyřadilo 4:1 Přerov a stejným výsledkem přemohlo i vítěze základní části z Jihlavy. Jágr odehrál osm mačů, má bilanci 2+3. „Hlavně v přesilovká­ch s Plekancem mají obrovskou sílu,“ říká útočník Miloslav Čermák z Českých Budějovic. I jim by řada hokejových příznivců přála návrat do extraligy.

Vždyť v nejvyšší soutěži odehrály Budějovice 64 sezon (jen tři kluby jich zvládly víc). Po prodeji extraligov­é licence v roce

2013 do Hradce uvízl

Motor v první lize.

Výš ne a ne poskočit, jeho cesta se zadrhla v play off nebo baráži, kde už dvakrát pohořel. Letos se baráž hraje naposledy, od příští sezony ji nahradí přímý postup a sestup.

Při barážové derniéře tak Pardubice mají poslední šanci zabránit zkáze tradiční bašty. Klub od roku 1950 hraje nepřetržit­ě v nejvyšší soutěži, po městě Dynamo rozvěsilo billboardy s mottem: „Společně to zvládneme“. V Pardubicíc­h věří, že sezonu přešlapů a marnosti svedou zachránit. Kluby z extraligy bývají ve čtyřčlenné baráži statistick­y úspěšnější (58 ku 42 procentům). Souboj hvězdných jmen začíná.

 ?? Foto: Profimedia.cz a MAFRA ?? Vrátí se? Kladno s Jaromírem Jágrem se pokusí o extraligu, ze které sestoupilo na jaře 2014. Vladimíra Růžičku (dole) s Piráty naopak čeká boj o záchranu.
Foto: Profimedia.cz a MAFRA Vrátí se? Kladno s Jaromírem Jágrem se pokusí o extraligu, ze které sestoupilo na jaře 2014. Vladimíra Růžičku (dole) s Piráty naopak čeká boj o záchranu.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia