MF DNES

Plzeň, či Olomouc? Tři semifinali­sté už čekají

- Robert Sára hokejový reportér MF DNES

Ještě před měsícem naháněli Liberec a měli slušnou naději na Prezidents­ký pohár pro vítěze základní části. Duo Gulaš–Kovář bylo postrachem, teď se ale hokejisté Plzně ocitají na hraně vyřazení. Včera prohráli v Olomouci 1:4, stav čtvrtfinál­ové série je 3:3 a sobota definitivn­ě rozhodne.

Pakliže by zvítězili hosté, bylo by to velké překvapení, neboť jestli Plzeň před měsícem útočila na první místo, Olomouc se tehdy musela

snažit, aby vůbec postoupila do předkola play off. A teď může být mezi čtyřmi nejlepšími.

Je to jediná dramatická série v extralize, neboť zbylí tři semifinali­sté už s klidem čekají na středeční start. A právě sobotní zápas rozhodne i o tom, kdo bude jejich sokem.

Zvítězí-li Plzeň, čeká ji Třinec. A druhou dvojici vytvoří Liberec s Brnem. Nastane-li druhá možnost, pak Liberec vyzve Olomouc a Třinec Kometu.

Právě první varianta, kdy by se potkal Liberec a Brno aneb vítěz základní části a tým, který v play off vyhrál už sedm sérií v řadě, je atraktivní představou. Podle sázkových kanceláři jsou to dva největší favorité na titul. Na druhou stranu Aleš Pavlík, šéf Vítkovic, když se ve středu omlouval za vulgární urážky sudího Hribíka, přiznal: „Podle mého názoru jsou Oceláři hlavním aspirantem na titul.“

A proč by ne? Třinecký tým vyhrál od půlky února 10 z 11 zápasů, což je forma jako hrom.

To Tomáš Plekanec, který od prosince do poloviny února hrál za brněnskou Kometu, tipuje na budoucího šampiona právě ji. „V lednu tam probíhala jen příprava na play off. Tým má obrovské zkušenosti, kluci to vědí a Libor (majitel a trenér Zábranský) jim věří, že se dá kabina na play off dohromady. Fandím jim, aby se jim povedlo vyhrát potřetí za sebou, což se od dob Vsetína nikomu nepovedlo,“uvedl Plekanec, který dnes s Kladnem vstoupí do extraligov­é baráže.

Mimochodem, často se o extralize traduje, že je vyrovnanou soutěží, kde každý může porazit každého. Tato sezona však už v základní části výrazně rozevřela nůžky mezi úspěšnými a druhou polovinou.

V play off hned dvě čtvrtfinál­ové série skončily po čtyřech zápasech (včetně té mezi čtvrtým Hradcem a pátým Brnem), Liberec postoupil v pátém duelu. I Plekanec souhlasí: „Ta první pětka, šestka je vyrovnaná, zbytek už mi přišel slabší a bylo znát, že jejich výkony jsou horší.“

I proto mají hlavní favorité dost času připravit se na semifinálo­vou partii. Brněnští hráči si užili pár dní volna, ti z Liberce sice měli oficiálně jen jeden, ale včera byl na programu pouze dobrovolný trénink, který si organizova­li sami. Není kam spěchat.

Jen mezi Plzní a Olomoucí to vře. Přitom první zápas série vyhrála Plzeň 8:1, ve druhém už po 12 minutách vedla 2:0, ale pak nastal obrat. Od té doby je to těsná, napínavá partie.

Tak kdo nakonec dá soupeři šach mat?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia