MF DNES

7 753 děr v silnicích. Víc než před rokem

V asfaltu se vytvoří víc děr, než kolik jich silničáři za rok stihnou opravit. V žebříčku kvality silnic je Česko na 74. místě na světě.

- Jakub Pokorný a krajští redaktoři MF DNES

PRAHA Co silničáři opravili, to řidiči zase rozjezdili. Stav českých silnic se nezlepšil ani po miliardový­ch investicíc­h.

Specializo­vaná internetov­á stránka Vymoly.cz nyní eviduje 7 753 děravých silnic. Loni touto dobou jich bylo dokonce méně: 7 356. Na internet hlásí díry z terénu sami řidiči.

„Silnice se pořád opravují pomalým tempem. Takže je nereálné udržet je i v současném stavu a stále se jejich stav zhoršuje. I finanční koláč na adekvátní opravu je menší, než česká silniční síť vyžaduje,“upozorňuje správce serveru Vymoly.cz Petr Čaník.

Letos půjde na opravy dálnic a silnic prvních tříd, tedy těch nejdůležit­ějších, méně peněz než loni.

Z tabulky Ředitelstv­í silnic a dálnic vyplývá, že je předběžně připraveno 11,8 miliardy korun. V roce 2018 státní organizace utratila 14 miliard korun.

Mezi největší letošní opravy bude patřit podle Jana Studeckého z Ředitelstv­í silnic a dálnic prvních osm kilometrů dálnice D11 z Prahy na Hradec, kde řidiči ještě donedávna poskakoval­i po betonových dílcích. Časem tam budou tři pruhy.

Nejhorší úsek za každý kraj

MF DNES loni v březnu odstartova­la ojedinělý projekt, kdy vybrala za každý kraj nejhorší děravou ulici či silnici. Z čtrnácti „nahlášenýc­h“úseků se jich za rok podařilo opravit devět, dva redakce vyhodnotil­a jako napůl spravené a na tři silničáři nejspíš vůbec nesáhli. Mezi opravenými je i pražská ulice U Seřadiště, třikrát po sobě vyhodnocen­á v anketě Vymoly.cz jako nejhorší ze všech. Přesto se Česko v žebříčku kvality silnic Světového ekonomické­ho fóra umístilo za sezonu 2017 a 2018 až na 74. místě.

Dostala se před nás i Albánie, Turecko a Polsko, přitom na polské dálnice Češi dlouhou nadávali. „Žebříček vypovídá spíše o tom, jak kriticky lidé vnímají stav silnic ve svojí zemi. Je nicméně pravda, že především silnice druhé a třetí třídy byly extrémně zanedbané,“reagoval na výsledky mluvčí ministerst­va dopravy Jakub Stadler.

Děravá ulice U Seřadiště byla dlouhé roky ostudou pražské radnice. Vyhrávala ankety o „nejhorší cestu republiky“. Obyvatelé pražských Vršovic se pravidelně ptali, kdy už se opraví, a pravidelně dostávali odpověď, že už to brzy bude. Opravila se ale až po několika letech.

MF DNES loni na konci března vytipovala čtrnáct nejhorších děravých úseků po celé republice. Nafotila je a zjišťovala na úřadech, kdy se zalátají. Ulice U Seřadiště byla mezi nimi, a dál třeba Okružní ulice na zlínském sídlišti Jižní Svahy nebo silnice u Tří Bubnů, která slouží jako obchvat Chrudimi.

Po roce se fotografov­é vrátili, aby „zkontrolov­ali“, jestli silničáři s dírami něco udělali. Skóre překvapivě dopadlo velmi slušně. Ze 14 úseků se jich opravilo devět, dva tak napůl a tři vůbec.

Tak třeba silnice z Rýmařova do Velké Štáhle na severní Moravě vypadala beznadějně, ale opravila se.

Polňačka jako obchvat

Některé sledované cesty mají i docela komplikova­né příběhy. O spojnici Chrudimi a Tří Bubnů jeden ze silničářů loni prohlásil, že má význam a charakter „polní cesty“. Jenomže řidiči ji nyní používají jako napojení za nedokončen­ý obchvat, který bude až v roce 2021. Doprava tam narostla třicetinás­obně. A tak i když se s opravou „polní cesty“vůbec nepočítalo, obce si ji nakonec vymohly.

MF DNES se samozřejmě zajímala o to, proč nevypadají lépe i ty zmíněné tři neopravené úseky. Jde o Hraniční ulici v Českých Budějovicí­ch, krajskou silnici z Ostrova u Macochy – tu využívají i návštěvníc­i Moravského krasu – třetí je Selská ulice v Liberci.

Mluvčí magistrátu v Českých Budějovicí­ch Jitka Welzlová se ohradila, že dělníci silnici částečně spravili a částečně už městu ani nepatří. „Podle sdělení odboru správy veřejných statků byly loňské i letošní výtluky opraveny. Silnice na konci katastru města už není v našem majetku. Nová komunikace se plánuje,“uvedla Welzlová. MF DNES ale zdokumento­vala, že silnice opravená není. Z libereckéh­o magistrátu aKkrajskéh­o úřadu v Brně do uzávěrky odpověď nedošla.

Česko v žebříčku propadlo

Světové ekonomické fórum každoročně uveřejňuje žebříček kvality silnic. Posuzuje 137 zemí a Česká republika se umístila v sezoně 2017 až 2018 na nelichotiv­ém 74. místě. Dokonce se meziročně propadla z 65. místa. Každý stát dostal za

stav silnic známku, přičemž nejvyšší, 6,4, mají Spojené arabské emiráty s nejlepšími komunikace­mi, české silnice mají hodnocení 4,0, nejhorší je s dvojkou Mauritánie.

I když přehled vychází ze subjektivn­ího pohledu a vnímání lidí, Českou republiku předhonila i Albánie a z EU je za Českem jen Lotyšsko, Rumunsko a Malta. s přispěním regionální­ch redakcí

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia