MF DNES

Nový šéf lidovců Výborný střídá Bělobrádka

Lidovci mají nové vedení Nový šéf lidovců zaujal kritickým projevem. Z vedení překvapivě odešel Jurečka.

- reportér MF DNES Ondřej Leinert

Není to revoluční sjezd, říkal pár minut po svém zvolení nový předseda lidovců Marek Výborný. Přesto se mu podařilo ovládnout brněnský sjezd KDU-ČSL tak, až mnozí připouštěl­i, že se mohl v duchu hesla „klidná síla“držet trochu zpět.

„Já bych to nedělal, myslím, že to nebylo úplně zapotřebí, ale každý

má svůj styl a nakonec se ukázalo, že delegáti to ocenili. I když je otázkou, jestli by nebyl zvolen i bez toho,“přemítal i jeho předchůdce Pavel Bělobrádek.

Reagoval tak na bojovný projev, ve kterém Výborný lidovcům havlovskou parafrází oznámil, že jejich strana „nevzkvétá“, spočítal, jak si za poslední léta pohoršila ve volbách, a kritizoval i počínání KDU-ČSL v minulé vládě.

„Místo zásadového postoje k EET jsme jeden den ráno řekli rozhodné ne, abychom téhož dne v poledne slavnostně oznámili rozhodné ano. Oznámili jsme koalici se Starosty, abychom ji vzápětí, za několik týdnů, zase odvolali. Takto se nechová rozhodná síla,“vadilo Výbornému.

Vyjmenoval však i několik cílů do budoucna: Strana by si v příští vládě měla říct o ministerst­va práce a sociálních věcí a školství. Už na současnou vládu by měla tlačit kvůli zvyšování platů učitelů nebo podpoře matek a rodin s dětmi. A došlo i na očekávanou slovní hříčku: „Chci být vaším předsedou, jakým jiným než výborným.“

Šojdrová přemlouval­a Jurečku

Delegáti netvrdili svorně, že by Výborného projev byl nejlepší: ale že on byl proti soupeřům jediný, od něhož lze čekat změnu. I proto nejvážnějš­ího protivníka – exministra Mariana Jurečku – v druhém kole rozdrtil tak, že bylo na Jurečkovi patrné zklamání. 256 hlasy proti 124.

Jurečka v reakci na tento nezdar pak zaskočil delegáty sjezdu, když jim oznámil, že po tomto výsledku už nehodlá kandidovat ani na řadového místopředs­edu strany.

„Nečekal jsem to a nemyslím si, že je to úplně šťastné rozhodnutí, i když ho chápu,“připouštěl v kuloárech stranický doyen Jan Kasal.

A europoslan­kyně Michaela Šojdrová dokonce Jurečku od řečnického pultíku přemlouval­a, aby si to ještě rozmyslel.

„Jsi jeden z našich největších odborníků na zemědělsko­u politiku. Mně tam prostě, Mariane, budeš chybět,“říkala mu s tím, že kdyby změnil názor, má její hlas.

„Vnímám atmosféru sjezdu, a že jsem byl kritizován za některé věci z minulé vlády. Nechci být tím, kdo bude bránit v rozletu. Dávám prostor, aby předseda a předsednic­tvo nebyli zatížení některými věcmi,“vysvětlova­l Jurečka.

V pozici dvojky strany ho nahradila další nová tvář sjezdu: kroměřížsk­á senátorka Šárka Jelínková. Její zvolení bylo naprosto hladké, protivníka neměla a Výborný si navíc o ni delegátům sám řekl se slovy, že chce, aby KDU-ČSL „opět měla první dámu“.

Jelínková ve svém prvním projevu působila skromně. Poděkovala po zvolení manželovi, který je také lidovec a seděl v sále, a mamince, která s nimi doma žije. „My u nás už praktikuje­me mezigenera­ční soužití,“vysvětlila. Slíbila, že nový tým nebude „chovnými koni, ale tažnými“.

A to bylo zatím vše. s přispěním Jakuba Pokorného

 ?? Foto: Patrik Uhlíř, MAFRA ?? Boj o přežití Poslanec Marek Výborný byl na včerejším sjezdu v Brně zvolen novým předsedou KDU-ČSL. Stranu přebírá v těžké situaci – v opozici a s preference­mi, které nezaručují vstup do příští Sněmovny. „Naše strana nevzkvétá. V aktuálních průzkumech bojujeme o přežití,“řekl Výborný.
Foto: Patrik Uhlíř, MAFRA Boj o přežití Poslanec Marek Výborný byl na včerejším sjezdu v Brně zvolen novým předsedou KDU-ČSL. Stranu přebírá v těžké situaci – v opozici a s preference­mi, které nezaručují vstup do příští Sněmovny. „Naše strana nevzkvétá. V aktuálních průzkumech bojujeme o přežití,“řekl Výborný.
 ?? Foto: Patrik Uhlíř, MAFRA ?? Vítěz a poražený Marek Výborný ve volbě šéfa strany Mariana Jurečku drtivě porazil.
Foto: Patrik Uhlíř, MAFRA Vítěz a poražený Marek Výborný ve volbě šéfa strany Mariana Jurečku drtivě porazil.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia