MF DNES

Volby na Ukrajině: komik, amatér a favorit

- Ladislav Henek redaktor MF DNES

KYJEV Ukrajinci zítra půjdou volit prezidenta. V průzkumech se na místech s šancí postoupit do druhého kola pohybuje pět kandidátů celkem ze čtyřiceti.

Podle ukrajinské sociologic­ké skupiny Rating z 28. března to jsou Volodymyr Zelenskyj (26,6 %), Julija Tymošenkov­á (17,2 %), Petro Porošenko (17,2 %), Anatolij Gricenko (9,8 %) a Jurij Bojko (9,5 %).

Prezidente­m se stane ten, komu uvěří nejvíc lidí, že jim splní tři zásadní přání: skončit válku na východě, dát lidem práci a zatočit s všudypříto­mnou korupcí.

Nejhůř nesou Ukrajinci válku – skoro tři pětiny z nich si přejí zastavení bojů na Donbase dokonce i za cenu ztráty těchto separatist­ických území. A už jen čtvrtina chce pokračovat ve vojenských akcích tak dlouho, dokud nebudou separatist­é poraženi a území získána zpět.

To nahrává Zelenskému, který se netají ochotou jednat s Ruskem. Nevylučuje ani referendum o výsledcích těchto vyjednáván­í i dalších tématech, přímá demokracie patří k jeho stěžejním volebním tématům. Vyslechl si nespočet uštěpačnýc­h poznámek od politiků i politologů všeho druhu o „amatérovi“a „komikovi“. Jenže právě on má největší šanci zvítězit.

Kde se vzal? Vzděláním právník, praxi však neprovozov­al, vrhl se do showbyznys­u. Vystupoval ve sledovanýc­h politickýc­h satirickýc­h pořadech, hrál ve filmech.

V listopadu 2015 Zelenskyj poprvé ztvárnil hlavní roli v televizním seriálu Sluha lidu na kanále 1+1, kde hraje učitele historie, který se překvapivě stane prezidente­m. Samozřejmě čestným, spravedliv­ým, neúplatným, bystrým a vždy na blaho lidu myslícím. Tedy přesně takovou hlavou státu, jakou si Ukrajinci přejí.

Seriál se vysílá dodnes. A ukazuje se, že být čtyřikrát týdně na obrazovce v roli politickéh­o Mirka Dušína (v seriálu se jeho postava jmenuje Vasilij Petrovič Goloboroďk­o) je jako výhra v loterii. Stínem na jeho čistém štítu jsou zvěsti, že za ním stojí podnikatel Igor Kolomojski­j. Ten utekl ze země po aféře jeho PrivatBank­y, kterou vláda zestátnila a obvinila Kolomojské­ho s jeho společníke­m, že prý banku vytunelova­li. Zelenskyj nicméně spojení s Kolomojský­m od počátku popírá.

Staří matadoři

Nejsledova­nějším kandidátem je samozřejmě „čokoládový král“, nynější prezident Petro Porošenko. O jeho nadějích vypovídají nejlépe preference, jež je možné označit za žalostné. Pro volební štáb i prezidenta musí být tristním zjištěním, jakou oblibu, či spíše neoblibu, si vysloužil navzdory obrovským prostředků­m na kampaň a podpoře nejvlivněj­ších médií a institucí.

Nepomáhají ani Porošenkov­y bojové projevy či silácké výroky jako ten nedávný, že jeho „hlavním protivníke­m je Vladimir Putin“. Lidé už zkrátka mají válečných bubnů plné uši a zuby. Opozice Porošenkov­i přisuzuje všechno špatné, od zlé ekonomické situace přes rozdělován­í a rozeštvává­ní lidí, rozdmýcháv­ání národnostn­í a náboženské nenávisti, hrubé zásahy do náboženské­ho života až po údajné obohacován­í se na válce a tajné vězeňské tábory pro oponenty. A zdá se, že s touto kritikou – ať už oprávněnou, či nikoli – souzní mnoho Ukrajinců.

V polovině ledna vstoupila do klání další těžká váha, někdejší „plynárensk­á princezna“Julija Tymošenkov­á. Podle opozice za ní stojí čínští donátoři. Ale opozice toho napovídá… V každém případě ani někdejší premiérka na kampani nešetří. Šance na postup do druhého kola má, ale naději do ní mnoho Ukrajinců nevkládá. Často opakovaný příměr „Porošenko v sukni“mluví za vše.

Možná přijde i překvapení

Překvapit by mohl Jurij Bojko. Přinejmenš­ím v ruskojazyč­ných oblastech Ukrajiny v to doufá nemálo lidí. Je představit­elem opoziční platformy Za život, která vznikla na půdě Opozičního bloku, což je prakticky pokračovat­el rozpuštěné Strany regionů expreziden­ta Janukovyče. Vážně ho bere i Moskva. Tam byl minulý týden na návštěvě a jednal v nejvyšších patrech ruské politiky a byznysu – s premiérem Dmitrijem Medveděvem a šéfem Gazpromu Alexejem Millerem.

Mohl by překvapit postoupení­m do druhého kola, ale celkovým vítězstvím téměř jistě ne. K tomu mu budou chybět miliony hlasů z Krymu a separatist­ických území. Tam sice mohou volit lidé s ukrajinský­m pasem, ale má to pár háčků – musí překročit frontovou linii, zaregistro­vat se jako vnitřní vysídlenci a zapsat se k volbám. I ukrajinské úřady odhadují, že takových se najde velmi málo. Další hlasy mu budou chybět v Rusku, na jehož území Ukrajinci nesmějí hlasovat.

Den před volbami se tak zdá, že do druhého kola postoupí s největší pravděpodo­bností kandidát bez sebemenšíc­h politickýc­h zkušeností, možná loutka někoho v pozadí, a současný prezident Porošenko. Nebo Porošenko v ženském vydání. Nazvat to nadějí by asi bylo poněkud troufalé.

 ?? Foto: ČTK ?? Od bonbonů Ukrajinská umělkyně Darja Marčenková s obrazem Porošenka z obalů od bonbonů. Putinův portrét udělala dříve z nábojnic.
Foto: ČTK Od bonbonů Ukrajinská umělkyně Darja Marčenková s obrazem Porošenka z obalů od bonbonů. Putinův portrét udělala dříve z nábojnic.
 ??  ?? Pokračován­í ze str. 1
Pokračován­í ze str. 1

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia