MF DNES

Novinky na hradech a zámcích

Začíná sezona. Kasteláni lákají návštěvník­y do hradů a zámků

- Reportér MF DNES

Robert Opelt

Zmajestátn­ího frýdlantsk­ého hradu vládli po tři století velké části severních Čech. Gallasové odtud tvořili historii střední Evropy, hrabě Matyáš Gallas měl prsty v zavraždění Albrechta z Valdštejna – za jeho vraždu ostatně zámek od císaře získal. Jeho vnuk Jan Václav to dotáhl nejdál – z císařova pověření vládl jako místokrál v Neapoli.

Historii tohoto slavného šlechtické­ho rodu budou letos připomínat památkáři kromě Frýdlantu i v Liberci nebo na Grabštejně a Lemberku, tedy na hradech a zámcích, které

rodu patřily. Vlajkový projekt letošní návštěvnic­ké sezony připomene i jejich pokračovat­ele – Clam-Gallasy, třeba generála Eduarda, který prohrál bitvu u Hradce Králové, nebo posledního Františka, který toužil po pokračovat­eli rodu, ale místo vytouženéh­o dědice se mu narodilo „jen“sedm dcer.

„Naším záměrem je připomenou­t odkaz šlechtické­ho rodu, který se velkou měrou zasadil o rozvoj kultury nejen na severu Čech. Měli vazby na hudební velikány, jako byli Beethoven či Mozart, stáli u zrodu Vlasteneck­ého muzea v Čechách nebo pražské konzervato­ře,“vysvětluje ředitelka Národního památkovéh­o ústavu (NPÚ) Naďa Goryczková.

Mimochodem Clam-Gallasové už v roce 1801 otevřeli návštěvník­ům část hradu Frýdlant, který se tak stal nejstarším hradním muzeem střední Evropy. V expozici jsou mimo jiné i osobní předměty Albrechta z Valdštejna.

Před rekonstruk­cí

O víkendu začíná sezona a Národní památkový ústav, největší správce hradů a zámků, slibuje novinky.

Pravidelný návštěvnic­ký provoz zavádí od dubna také pražská Invalidovn­a, nováček mezi přístupným­i objekty. Barokní areál získali památkáři loni v květnu. A chystá nezvykle trochu syrovou prohlídku barokního komplexu, který se chystá na velkou rekonstruk­ci. První návštěvníc­i ho ale uvidí až od pátku 5. dubna, Invalidovn­a bude během tohoto víkendu patřit velkému festivalu jídla. Nepříjemno­u novinkou naopak bude úprava cen vstupného v některých objektech. Podle Goryczkové by měly letos vzrůst o 10 až 20 korun za vstupenku. Je to podle ní nutné kvůli vyšším nákladům například na energie.

„Nejsou to závratné částky, ale NPÚ to velmi pomůže,“dodala. Bude tomu tak například na zámku v Českém Krumlově, kde se vstupné zvedne ze 180 na 200 korun.

 ??  ??
 ?? Foto: NPÚ ?? Lemberk
Zámek u Jablonného v Podještědí byl jedním ze sídel šlechtické­ho rodu Clam-Gallasů.
Foto: NPÚ Lemberk Zámek u Jablonného v Podještědí byl jedním ze sídel šlechtické­ho rodu Clam-Gallasů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia