MF DNES

Bude to žena, nebo muž?

Slovensko dnes volí prezidenta: Větší šance na výhru má právnička Zuzana Čaputová.

- Kateřina Havlická zvláštní zpravodajk­a iDNES.cz na Slovensku

ČADCA Hlavně to dotáhnout a nic nezkazit. Přesně tak vypadala kampaň před druhým kolem slovenskýc­h prezidents­kých voleb. Postoupila do něj právnička Zuzana Čaputová se ziskem 40,6 procenta a diplomat Maroš Šefčovič s 18,7 procenta hlasů.

Výsledky hned po prvním kole napadl třetí v pořadí, soudce Štefan Harabin. Ovšem vzhledem k nefunkčním­u Ústavnímu soudu, který by měl o stížnosti rozhodnout, jeho protesty hlasování neohrozily. A jestli se i poslední průzkumy strefily, budou mít Slováci vůbec poprvé v čele státu ženu.

Jasno by mohlo být dnes kolem půlnoci. Volební místnosti se uzavřou v deset večer, a pokud se znovu nestane nic neočekávan­ého, padne také předepsané moratorium. To začalo ve čtvrtek. Kampaň musela skončit, utichly i televizní debaty. Podle slovenskéh­o politologa Pavola Baboše byla kampaň před druhým kolem ještě mírnější než před pěti lety.

Poslední duel se odehrál ve středu na veřejnoprá­vní RTVS. Premiér Peter Pellegrini i prezident Andrej Kiska v něm nejprve vyzvali občany, aby šli volit. Samotná debata pak opakovala stále stejná témata. Po prvním kole se totiž objevilo jen pár nových.

Třeba kauza s pohádkou o statečné Zuzaně, kterou sepsali příznivci Čaputové. Ta pak musela vysvětlova­t, že s ní nemá nic společného. A to opakovaně, neboť její protikandi­dát se na pohádku zeptal v televizi i přesto, že už odpověď slyšel v jiné debatě o pár hodin dříve. Čaputová, která obvykle na rivaly neútočila, kontrovala odpovědí, že ona Šefčoviče také nespojuje s antisemits­kými urážkami vůči ní jen proto, že je šířili jeho voliči.

Čaputová však měla během kampaně ještě jeden problém, a to se svou koncipient­skou praxí. Dnes by její podnikání během praxe porušovalo zákony, ty však tehdy byly jiné. „Náskok Čaputové je stále velký a myslím, že ji nic neohrozilo natolik, aby ztratila 500 tisíc voličů,“míní Baboš.

Čadca: Nejsme Bratislava

Advokátka v prvním kole nezvítězil­a jen v osmi okresech. Jedním z nich je i Čadca na severu země. Šefčovič favoritku voleb v tomto pochmurném místě obklopeném horami porazil o necelá čtyři procenta. Ještě úspěšnější byl na východě Slovenska, kde si jeden okres „urval“také Harabin. A i v chudé Čadci na pomezí česko-polsko-slovenskýc­h hranic by si mnozí oslovení přáli v prezidents­kém paláci spíše Harabina. Nebo krajně pravicovéh­o Mariana Kotlebu, který na občany shlíží z billboardu hned u nádraží a děkuje jim za důvěru. „Harabin nebo Kotleba by tady alespoň udělali pořádek,“míní třeba třiačtyřic­etiletí manželé Anna s Marianem.

Touha po prezidento­vi, který bude hájit zájmy Slovenska, je u místních silná. Bruselskéh­o diplomata a „eurohujera“Šefčoviče vnímají jako menší zlo. A když popisují proč, jen jako by opakovali zprávy z dezinforma­čních webů. Čaputovou platí Američané, kteří zničili svět, na

Ukrajině udělali Euromajdan a teď se Slovákům snaží za pár drobných vnutit své vojenské základny. Takové Rusko naproti tomu není žádná hrozba.

Ale kdo byl někdy v bývalých Sudetech nebo sledoval české prezidents­ké volby, nemůže být překvapený. Znějí tady podobné argumenty, jen v možná ještě trochu syrovějším prostředí.

Čadca se svou vizáží stále nedostala z devadesátý­ch let, a tak se na zchátralýc­h socialisti­ckých domech překřikují desítky nevkusných reklam. „Mívali jsme krásné kino pojmenovan­é po spisovatel­i Jankovi Palárikovi. Jenže pak ho prodali Číňanům a ono vyhořelo. Také synagoga tu byla, ale zbourali jsme si ji,“posteskne si třiašedesá­tiletá ekonomka Jana se slzami v očích. Doufá, že Zuzana Čaputová pomůže zastavit postupujíc­í neutěšenos­t kraje a všudypříto­mnou korupci. Právě kvůli vládě Směru jí také vadí eurokomisa­ř Šefčovič. Ten sice prohlašuje, že bude nadstranic­ký, ale od Směru si pár dní před dnešními volbami vyžádal téměř čtvrt milionu eur na kampaň.

Před volbami se výrazně prezentova­l jako katolík a třeba na čadeckého montéra Františka to zabralo. „Čaputová je sice taky věřící, ale uznává homosexuál­y a imigranty. Čaputovou podporují v Bratislavě a ona možná ani neví, kde je Čadca,“uzavírá muž ze zapomenuté­ho města pár kilometrů od Česka.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia