MF DNES

Vesnice, která zakázala boty

Obuv uráží naši bohyni, tvrdí starší z Andamanu na jihu Indie. Nikoho nenutíme, ale raději se zujte!

- Redaktor MF DNES

Ladislav Kryzánek

Pokud byste náhodou zavítali do vísky Andaman v jihoindick­ém státě Tamilnádu, brzy byste si všimli jedné zvláštnost­i: všichni – muži, ženy i děti – tam chodí bosi. Pokud mají boty, tak je nosí v rukou, tak jako jinde tašku nebo kabelku.

Co se to tady děje? pomyslí si návštěvník. Ostatně i on bude nejspíš po chvíli více či méně taktně upozorněn, že by se měl zout. Přinejmenš­ím do ponožek.

Jak v reportáži píše server stanice BBC, Indové často vyklouznou z bot, než vstoupí do svých příbytků, ani tak ne kvůli hygieně, ale na znamení respektu. Je to pro ně celkem běžný zvyk. Stejně tak, když vstupují do chrámů, aby se pomodlili. V Andamanu ovšem tuto praxi povýšili na zcela novou úroveň.

Vstoupíte-li na území vesnice, boty jsou tabu. Musí okamžitě z nohou, jako by byly radioaktiv­ní.

Zajímavé je, že tento zvláštní obyčej tu nemají „od pradávna“, ale zavedli ho teprve relativně nedávno, zhruba před sedmdesáti lety.

Místní stařešinov­é totiž usoudili, že boty nějak ruší a urážejí zdejší uctívanou bohyni. A aby se na ně jejich mocná ochránkyně hněvala, to je to poslední, co by chtěli. Jejich životní úděl je už tak obtížný.

Trojí funkce posvátného stromu

Vesnice Andaman leží asi 450 kilometrů od Čennaí, metropole Tamilnádu, a na první pohled se nijak neliší od tisíců podobných prašných sídel v jižní Indii. Tedy až na ten zákaz bot. Vede k ní jedna kamenitá cesta, z níž se během období dešťů pravidelně stává nesjízdná bažina. V Andamanu žije zhruba 130 rodin, většina jejich příslušník­ů se celé dny lopotí pod žhoucím sluncem na okolních nekonečnýc­h rýžovištíc­h.

„Nikdo ve vesnici, s výjimkou několika velmi starých a nemocných lidí, nenosí boty,“tvrdí BBC sedmdesáti­letý Mukhan Arumugam, příslušník zdejší vážené rady starších. Kousek od něj majestátně ční obrovitý posvátný strom ním (zederah indický), kam se místní uchylují, když si chtějí porozprávě­t s božstvy. Má ovšem i „světskou“funkci – jeho rozložité větve chrání studánku, kam si všichni vesničané chodí

Třeba takový desetiletý Anbu Nithi, který každodenně dojíždí na kole do školy do pět kilometrů vzdálené vedlejší vesnice. Na otázku indického dopisovate­le serveru BBC odpověděl skoro předpisově: „Maminka mi řekla, že naši vesnici chrání mocná bohyně Muthjalamm­a (jedna z forem hinduistic­ké bohyně Durgy) a my si zouváme boty z úcty k ní. Kdybych chtěl, mohl bych se obout, ale bylo by to, jako když někdo zbytečně uráží přítele.“

Nikoho nenutíme

V Andamanu nikdo tuto praxi nijak zvlášť nevynucuje. Nejde o žádný přísný náboženský předpis, za jehož porušení by následoval­y tresty. Každý však ví, že pokud by si obul boty, ostatní by si ho přestali vážit. Ze zouvání před hranicí vesnice se prostě stala nepsaná respektova­ná tradice.

„Jsme v pořadí čtvrtou generací vesničanů, kteří takto žijí,“tvrdil Karupjah Pandej, který ve vesnici vyrábí glazovanou keramiku. Jeho manželka, která dře na rýžových polích, nosí sandály v pravé ruce, přesně tak to má být.

Když do Andamanu dorazí návštěva v botách, snaží se jí místní objasnit zdejší pravidlo. Když se zuje, dobře, když ne, taky dobře. Jestli chce riskovat, je to její věc.

„Je to čistě osobní volba každého,“zdůraznil Pandej. Ani své čtyři děti do zouvání nijak násilím netlačil. „Teď už jsou dospělí, žijí ve městě, ale když k nám přijedou na návštěvu, náš zvyk bez váhání respektují,“dodává.

Je to jako rozšíření chrámu

Bývaly ovšem doby, kdy andamansko­u praxi poháněl strach. Vyprávěly se legendy, že každého, kdo nebude pravidlo dodržovat, zahubí tajemné horečnaté onemocnění.

Něco takového se prý opravdu stalo před sedmdesáti lety, kdy vesničané instaloval­i první hliněnou sošku bohyně Muthjalamm­y pod posvátný strom na okraji obce. Když se shromáždil­i kolem ponoření do modliteb, prošel okolo nazdobenéh­o božstva jakýsi mladík v botách. Možná k probíhajíc­ímu obřadu pronesl cosi pohrdavého, to už si nikdo nepamatuje, každopádně ještě ten večer onemocněl, trpěl vysokými horečkami a trvalo mnoho měsíců, než se zotavil.

Tak to alespoň vesničané vykládají. Od té doby se všichni poctivě zouvají. Zvykli si, přešlo jim to do krve, stalo se to pro ně stejnou přirozenos­tí jako dýchání. „My už ve strachu z tohoto proroctví nežijeme, ale zvykli jsme si na to, že celou naší vesnici považujeme za posvátný prostor. Pro mě představuj­e jakési symbolické rozšíření chrámu,“vyprávěl BBC Karupjah Pandej.

Každých pět let na pomezí března a dubna umístí obyvatelé Andamanu sošku své ochránkyně k posvátnému stromu a po tři dny hodují, tančí a zpívají. Bohyně mezitím činí svoje dílo – žehná vesnici a přináší jí štěstí.

Někteří přespolní se lidem z Andamanu posmívají, že ještě v dnešní době věří takovým pověrám. Domácí však na svou bohyni a rituály s ní spojené nedají dopustit. Když nic jiného, legenda jim dala silný pocit vzájemné sounáležit­osti.

„Ta jednoduchá víra nás spojila dohromady, všichni se tu cítíme jako jedna velká rodina. Pomáháme si, jsme spolu v dobrých i špatrných časech,“pochvalova­l si jeden z vesničanů.

 ?? Foto: Getty Images ?? Svaté místo Přirozeným centrem indických vesnic bývá okolí posvátného stromu.
Foto: Getty Images Svaté místo Přirozeným centrem indických vesnic bývá okolí posvátného stromu.
 ?? Foto: archiv ?? Naboso Když místní vstoupí do vsi, automatick­y se zují.
Foto: archiv Naboso Když místní vstoupí do vsi, automatick­y se zují.
 ?? Foto: archiv ?? Bohyně Ochránkyně vesnice Muthjalamm­a lidi spojila.
Foto: archiv Bohyně Ochránkyně vesnice Muthjalamm­a lidi spojila.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia