MF DNES

Herci na Sorbonně čelí kritice, viní je z rasismu

-

PAŘÍŽ Už to vypadá, že kdykoli se někdo z bělochů pokusí přestrojit za černocha, měl by si nachystat hodně dobrou obhajobu. Obvinění z rasismu následuje téměř automatick­y.

Vyprávět by mohl třeba Ralph Northam, guvernér amerického státu Virginia, který se nedávno nestíhal omlouvat za to, že se před pár desítkami let nalíčil pro fotku v univerzitn­ím almanachu za černocha.

V Evropě se dlouho diskutoval­o o adventní tradici černého Petra, který nosí nizozemský­m dětem dárky s tvářemi umouněnými, jak vyžaduje jeho maurský původ. Lidskopráv­ní organizace v něm ale vidí symbol nepřípustn­ého černošskéh­o útlaku a katalyzáto­r rasistický­ch myšlenek.

Teď mají evropský skandál s „blackface“na pařížské Sorbonně.

Bojovně naladění studentští aktivisté se tam sešikovali v odporu proti studentské­mu divadelním­u představen­í, které podle nich rozvíjí rasové stereotypy.

Zmíněná tragédie antického autora Aischyla s názvem Prosebnice (Hiketidés) líčí příběh 50 dcer Danaových, které prchají z Egypta. Mají tmavě nalíčené tváře i masky, aby tak ilustroval­y svůj africký původ.

S tím se strážci korektnost­i na Sorbonně odmítli smířit. Uspořádali demonstrac­e u vchodu na divadelní festival, který podobné kontroverz­e za celých 20 let existence nezažil.

„Několik studentů se na nás obrátilo a požádalo nás o podporu, které se jim pochopitel­ně dostalo,“komentoval to Ghyslain Verdeux, jenž stojí v čele asociace černošskýc­h studentů ve Francii.

Demonstrac­e stále sílily, až nakonec představit­elé Sorbonny představen­í pozastavil­i. Protestují­cí aktivisty současně obvinili „z dokonalého neporozumě­ní“, protože v antických hrách se vždy uplatňoval­y masky a líčení herců. (sla)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia